ادامه درگیری‌ها در سودان در آستانه دور تازه مذاکرات آتش‌بس در جده

سودان. آرشیو

ساکنان خارطوم، پایتخت سودان از درگیری شدید ارتش سودان با «نیروهای پشتیبانی سریع»​ در خیابان‌ها خبر می‌دهند.

خبرگزاری رویترز گزارش داده است که مشاهدات حاکی از آن است که طرف‌های مناقشه در سودان، توافق حاصل شده برای محافظت از شهروندان غیرنظامی را پیش از مذاکرات آتش‌بس که قرار است روز یکشنبه، ۲۴ اردیبهشت در عربستان سعودی از سر گرفته ‌شود نادیده گرفته‌اند.

از زمان توافق جدید ارتش سودان و گروه شبه نظامی موسوم به «نیروهای پشتیبانی سریع» یا «آر‌اس‌اف» بر سر مجموعه قواعدی کلی، درگیری‌ها در خارطوم و مناطق اطراف و همچنین شهر ژنینا در دارفور شدت گرفته است.

پیشتر، آنتونیو گوترش، دبیر کل سازمان ملل متحد، با اشاره به نقض مداوم آتش‌بس‌های قبلی از جامعه بین‌المللی خواسته بود تا دو طرف را برای احترام به توافق حاصل شده برای آتش‌بس موقت تحت فشار بگذارند.

هانی احمد، ۲۸ ساله، به رویترز می‌گوید: «شرایط امروز نسبت به دو روز گذشته بسیار بدتر بود و شما به وضوح صدای تانک‌ها را می شنیدید و نیروهای واکنش سریع بیش از حد معمول در خیابان‌ها گشت می‌زدند.»

این درگیری‌ها که یک ماه پیش آغاز شد جان صدها نفر را گرفته و بیش از ۲۰۰ هزار نفر را آواره کشورهای همسایه کرده است. در عین حال ۷۰۰ هزار نفر دیگر در داخل کشور آواره شده‌اند.

دو طرف نشانه‌ای از تمایل به صلح نشان نداده‌اند ولی «نیروهای پشتیبانی سریع» تعهد داده که توافق جدید را حفظ کند هرچند ارتش هنوز در مورد آن اظهار نظری نکرده است.

ارتش قادر است از نیروی هوایی استفاده کند، اما «نیروهای واکنش سریع» در مناطق مسکونی در سرتاسر پایتخت مستقر شده‌اند.

هانی احمد می‌گوید: «ما حضور ارتش را در آسمان می بینیم، اما از نظر تماس رو در رو فقط نیروهای واکنش سریع در میدان حضور دارند.

برای غیرنظامیان، این درگیری با بمباران، تیراندازی، تهاجم به خانه‌ها و غارت، کمبود برق، آب و غذا، و محدودیت در دریافت خدمات پزشکی برای مجروحان همراه بوده است.

دعا طارق، شهروند ۳۰ ساله ساکن خارطوم، در گفتگو با رویترز ابراز امیدواری کرده است که مذاکرات در جده به آتش بس منجر شود، اما چندان خوش‌بین نیست و به هیچ یک از طرفین اعتماد ندارد.

هرچند دو طرف در مورد قواعدی کلی برای حفاظت از غیرنظامیان و اجازه دسترسی بشردوستانه به توافق رسیده‌اند، درگیری‌ها کاهش پیدا نکرده است.

هاشم محمد، شهروند ۳۵ ساله می‌گوید پس از یک هفته توانست در یک مغازه محلی نان پیدا کند. او می‌گوید پیاده‌روی طولانی‌تر به معنای خطر بیشتر است.

مذاکرات از سر گرفته شده در جده قرار است با بحث در مورد راه‌های اجرایی کردن توافق موجود آغاز شود و سپس به آتش‌بسی پایدار برسد و راه را برای روی کار آمدن دولتی غیرنظامی هموار کند.

یک دیپلمات ارشد سعودی به رویترز گفته است که عربستان، عبدالفتاح برهان، فرمانده ارتش را به نشست سران اتحادیه عرب در جده دعوت کرده است.

دو دیپلمات دیگر در خلیج فارس می‌گویند به نظر نمی‌رسد او به دلایل امنیتی سودان را ترک کند.

جان کربی، هماهنگ‌کننده ارتباطات راهبردی شورای امنیت ملی کاخ سفید، وضعیت در سودان را «شکننده» توصیف کرده است.