گزارشها از ایران حاکی از آن است که کارگران شرکت سنگ آهن مرکزی بافق، بزرگترین هلدینگ اقتصادی استان یزد، روز پنجشنبه ۳۰ فروردین، به اعتصاب سه روزه خود پایان دادند.
خبر «پاپان اعتصاب پیروزمندانه» کارگران همراه با یک ویدئو از سوی کانال «اعتراض مدنی بازار» اعلام شده است.
به گزارش کانالهای تلگرامی تشکلهای کارگری و صنفی، در پی اعتصاب و تجمع اعتراضی کارگران، راه های ورودی به معدن چغارت مسدود شده بود.
مهمترین مطالبات کارگران اعتصابی، «بورسی نشدن سنگ آهن تا زمان انجام دادن تمامی تعهدات صندوق بازنشستگی فولاد کشور به شهرستان بافق و کارکنان از جمله واگذاری سهام ترجیحی به پرسنل، واگذاری ۱۵ درصد سهام شرکت سنگ آهن به شهرستان، جلوگیری از اخراج نیرو و احداث کارخانههای جوار معدنی» بوده است.
یک روز قبل از پایان اعتصاب، خبرگزاری صدا و سیما گزارش داده بود که «در جلسهای با حضور مسئولان استان و شهرستان، مطالبات کارگران سنگ آهن مرکزی ایران-بافق و مصوبات شورای تأمین استان در این رابطه بررسی شد.»
بر اساس این گزارش، محمدعلی شاه حسینی، معاون امور اقتصادی استانداری یزد، در این نشست گفت: «بحث دو درصد فروش سنگ آهن» مورد تأکید شورای تأمین استان یزد است و باید ادامه پیدا کند.
وی در مورد «سهام ترجیحی کارگران» هم تاکید کرد و گفت که این موضوع از مطالبات استان یزد از صندوق بازنشستگی فولاد کشور است.
این مقام استان یزد خواستار آن شد که «قبل از اینکه سهامی در بورس عرضه شود، حق و حقوق کارگران و شهرستان، نحوه ورود به بورس، دو درصد و... در امیدنامه باید موردنظر قرار گیرد.»
او همچنین بر انجام طرحهای توسعهای و تکمیل زنجیره فولاد تاکید کرد و این مطالبه کارگران را «برحق» نامید.
معاون امور اقتصادی استانداری یزد با توصیف شرکت سنگ آهن مرکزی ایران-بافق به عنوان یکی از «مؤثرترین بنگاههای اقتصادی منطقه» گفت که شرکت باید «مثل سابق بدرخشد و حقوق آن محقق شود.»
همچنین ببینید: حکم شلاق یکی از کارگران معترض معدن سنگ آهن بافق قطعی شداین نخستین بار نیست که کارگران شرکت سنگ آهن مرکزی بافق اقدام به اعتصاب و تجمع کردند. در این ارتباط می توان به اعتصابها و تجمعهای آنان از جمله در سالهای ۷۹ ، ۹۰ ، ۹۳ اشاره کرد.
در جریان اعتصاب تابستان سال ۹۳، حدود ۵ هزار کارگر شرکت سنگ آهن مرکزی بافق در اعتراض به خصوصیسازی این واحد صنعتی اعتصاب کرده بودند.
کارگران به واگذاری ۲۸ و نیم درصد از سهام معدن به شرکت فولاد خوزستان معترض بودند و اصرار داشتند فرآیند خصوصیسازی متوقف شود.
کارگران اعتصابی معتقد بودند خصوصیسازی، به توصیف آنها، به تعدیل نیروی کار، که عمدتا دارای قرارداد موقت هستند، و همچنین کاهش دستمزدها منجر خواهد شد زیرا به گفته آنها، کارفرمای بخش خصوصی به دنبال افزایش تولید با هزینه کمتر و سود بیشتر است.
تغییر مدیرعامل معدن، اجرای قانون مشاغل سخت و زیانآور، تضمین راه اندازی و تامین بودجه کارخانههای جوار معدنی مانند کارخانههای فرآوری سنگ آهن و فولاد سازی، واگذاری ۱۵ درصد از سهام معدن به مردم بافق، گاز کشی این شهرستان و دو بانده شدن جاده بافق - یزد از دیگر مطالبات کارگران بود.
همچنین ببینید: نامه کارگران معدن کوشک بافق به دولت در پنجمین روز اعتصابدرساليان اخير، بیش از ۷۱ درصد سهام اين شرکت به صندوق بازنشستگی فولاد واگذار شده بود.
با اين همه، واگذاری بقيه سهام اين شرکت به شرکت فولاد خوزستان در سال ۹۳، کاسه صبر کارگران را لبريز کرد.
این اعتصاب درشرایطی شکل گرفت و بیش از پنج هفته به عنوان بزرگترین اعتصاب کارگری در ایران ادامه یافت که مقامهای مختلف شهرستان بافق به دلیل نگرانی از آینده کار معدن و تاثیر آن بر شرایط این شهرستان، از مطالبات کارگران حمایت کردند.
این در شرایطی بود که در آن هنگام، شماری از کارگران به دست نیروهای یگان ویژه اعزامی به بافق بازداشت شدند.
اعتصاب سال ۹۳ با پیروزی کارگران پایان یافته بود.