گزارشها از ایران حاکی از ادامه اعتصاب پرستاران در شیراز برای ششمین روز است و این در شرایطی است که پرستاران بیمارستانهای دولتی در چند شهر دیگر نیز اقدام به اعتصاب و تجمع کردهاند.
بر اساس گزارش شبکههای اجتماعی مانند «اعتراض مدنی بازار» که همراه با انتشار تصاویر و ویدئوهایی همراه بوده است، پرستاران شیراز روز شنبه ۲۰ مرداد برای ششمین روز در اعتصاب بودند و بیمارستانهای شیراز همچنان خالی از پرستار (به جز بخش اورژانس) بودند.
در این حال، بیانیهای منتسب به پرستاران اعتصابی در شیراز منتشر شده که مطالبات آنها را بیان کرده است.
مرورگر شما HTML5 را پشتیبانی نمی کند
این بیانیه با اشاره به اینکه این مطالبات مربوط به تمامی پرستاران در ایران است، از جمله خواستار تصحیح و تجدید نظر در مبلغ احکام پرستاری و تطبیق احکام با پرستاران سایر ارگانها با توجه به یکسان بودن کار، اجرای صحیح قانون تعرفهگذاری پرستاری، برقراری کارانه حذف شده و تصحیح حق مسکن در احکام پرستاری شده است.
عدم اضافهکار اجباری، اجرای صحیح قانون ارتقا بهرهوری، اجرای صحیح قانون مشاغل سخت و امکان بازنشستگی پرستاران با ۲۰ سال سابقه، و تسویه حساب تمامی معوقات مالی پرستاران تاکنون، هم از دیگر مطالبات مطرح شده در بیانیه هستند.
خبرگزاری تسنیم روز ۱۶ مرداد به نقل از یک پرستار در یک بیمارستان دولتی شیراز نوشته بود: با وجود تصویب موضوع ترمیم نیم درصدی حقوق پرستاران توسط مجلس شورای اسلامی و وعدههای واریزی، اما تا تیرماه پرداختی انجام نشده است.
وی گفته بود: همین نیم درصد را به چهار دهم درصد تقلیل دادند، اما باز هم واریزی انجام نشده است.
در همین حال، کادر درمان روز شنبه در مقابل دانشگاه علوم پزشکی فسا همراه با فرزندان خود تجمع کردند.
مرورگر شما HTML5 را پشتیبانی نمی کند
در شهرستان آباده در استان فارس هم پرستاران بیمارستان خمینی اقدام به برگزاری تجمع اعتراضی کردند.
همچنین در شهر زنجان، پرستاران و کادر درمان در اعتراض به «پرداخت نشدن عادلانه تعرفه، کارانه و اضافه کار» در دانشگاه علوم پزشکی این شهر تجمع کردند.
مرورگر شما HTML5 را پشتیبانی نمی کند
آنها در تجمع خود شعارهایی مانند «مسئول بی لیاقت – استعفا استعفا» سر دادند.
در همین ارتباط، پرستاران بیمارستان «امام سجاد» تبریز در اعتراض به پرداخت نشدن تعرفههای پرستاری اعتصاب کردند.
در شهرستان لامرد، در جنوب استان فارس، نیز پرستاران بیمارستان «حاج محمود حیدر» در اعتصاب بودند و بخشها با حداقل نیروی پرستاری کار میکردند.
در سالیان قبل نیز پرستاران در شهرهای مختلف به شرایط خود اعتراض کردهاند.
خبرگزاری ایلنا روز ۱۳ تیر در گزارشی نوشت با اشاره به شدت گرفتن اعتراضات و تجمعات صنفی پرستاران از ماههای پایانی سال گذشته نوشته بود: پرستاران که پس از اجرای ناقص و ناعادلانه تعرفهگذاری، دیدند که در اثر تبعیض، دستمزدشان به کمتر از نصف خط فقر سقوط کرده است، از حق قانونی خود استفاده کردند و مقابل دانشگاههای علوم پزشکی استانهای مختلف تجمع صنفی ترتیب دادند.»
به نوشته ایلنا، «اما این مطالبهگریِ حداقلی و قانونی»، در مواردی منجر به فشار بر پرستاران و احضار آنان به هیاتهای رسیدگی به تخلفات شده است.
این خبرگزاری افزود: پرستاران شرکتی در بخش خصوصی در صورت شرکت در اعتراضات، قراردادشان تمدید نمیشود و اخراج میشوند و پرستاران رسمی زیرمجموعه وزارت بهداشت نیز در مواردی به هیات رسیدگی به تخلفات، احضار و تنبیه میشوند.»
مرورگر شما HTML5 را پشتیبانی نمی کند
در این ارتباط، محمد شریفی مقدم، دبیرکل خانه پرستار، در این گزارش گفته بود حدود ۶۰ پرستار در کرمان احضار شدهاند و در نقاط مختلف کشور، پرستاران احضار و تهدید شدهاند.
در این حال، شورای هماهنگی اعتراضات پرستاران در کانال تلگرامی خود نوشت: دور جدیدی از اعتراضات و اعتصابات پرستاران و کادر درمان به منظور دستیابی به مطالبات َشغلی معیشتی و حقوق پایمال شده پرستاران آغاز شده است.
این شورا اشاره کرد که «بیتوجهی به مطالبات انباشته شده، همراه با اضافهکاریهای اجباری و بیگاری کشیدن، زندگی همه ما را فلج کرده و سفرههای ما هر روز خالیتر شده است.»
شورای هماهنگی اعتراضات پرستاران ضمن اشاره به این موضوع که تلاش پرستاران برای بهبود شرایط کار و معیشت طی سالیان اخیر، آنان را به این نتیجه رسانده است که «تنها راه احقاق حقوق پایمال شده پرستاران و کادر درمان، اعتراض و اعتصاب است.»
به گفته این شورا، دور جدید اعتصابات پرستاران هفته دوم مرداد از استان البرز آغاز شد و به سرعت در چندین بیمارستان گسترش یافت و همچنان در بیمارستان شریعتی کرج و اتاق عمل بیمارستان مدنی این شهر، اعتصاب ادامه دارد و اعتراضات در دیگر بیمارستانهای کرج نیز در جریان است.
در همین حال، به گزارش کانال اعتراض مدنی بازار، هیات مدیره نظام پرستاری مشهد در بیانیهای در مورد آنچه «اعتراضهای به حق» پرستاران در شهرهای شیراز و کرج نامید، نوشت: «سالهاست که از اعتراضات پرستاران نسبت به وضعیت بغرنج کاری و معیشتی شاغلین این عرصه میگذرد، اما نه تنها پاسخ شایسته و روشنی به مطالبات بر حق مدافعین سلامت داده نشده، بلکه تداوم بی توجهی به مطالبات پرستاران» به این اعتراض ها منجر شده است.
.رئیس کل سازمان نظام پرستاری جمهوری اسلامی: درخواستهای مهاجرت طی بازه زمانی دو ساله؛ یعنی از سال ۱۴۰۰ تا ۱۴۰۲، حدود دو برابر افزایش یافته است
در این بیانیه با اشاره به اعتراضهای مشابه پرستاران در شهرهای دیگر ایران آمده است که «اجرای سیاستهای ضد پرستاری در سالهای گذشته ضربات مهلکی به سیستم پرستاری و نظام سلامت کشور وارد آورده است.»
هیات مدیره نظام پرستاری مشهد نتیجه این «سیاستهای مخرب» را محروم شدن مردم از حق سلامتی دانست و افزود: «بی توجهی جدی به مشکلات اساسی جامعه پرستاری، تبعیض در پرداخت ها و مشارکت ندادن پرستاران در تصمیم گیریهای مربوط به خودشان، به کار گماردن مدیران پرستاری ضعیف و به دنبال آن، ناکارآمد کردن و سپس تنزل جایگاه پرستاری، منجر به کاهش انگیزه پرستاری و افت شدید کیفیت خدمات پرستاری، افزایش خطاها و وارد شدن خسارت سنگین به بیماران و نارضایتی مردم شده است.»
این بیانیه همچنین به مهاجرت روزانه پرستاران از ایران و یا خروج آنها از حرفه، و یا درگذشت یکی از پرستاران بر اثر فشار کار اشاره کرده و نوشته است: «با وجود کمبود شدید نیروی کار پرستاری، شاهد تحمیل فشارهای مضاعف و تبعیض گسترده در دانشگاههای علوم پزشکی و بیمارستانها با تحمیل تعرفه گذاری خود ساخته و دستمزدهای شدیداً زیر خط فقر، و اضافهکاری اجباری با ۲۰ هزار تومان در ساعت هستیم.»
هیات مدیره نظام پرستاری مشهد از مسئولین وزارت بهداشت خواستار آن شد که فورا اقداماتی مانند «رسیدگی ریشه ای به کمبود نیروی پرستار»، «اصلاح روند اجرای تعرفهگذاری»، «ثبت خدمات پرستاری به نام خود پرستاران»، «حذف اضافهکاری اجباری»، «تصحیح حق الزحمه مربوط به اضافهکاری» و «امنیت شغلی، جانی و روانی پرستاران» را انجام دهد.
ادامه شرایط دشوار کاری و معیشتی برای پرستاران، هشدار احمد نجاتیان، رئیس کل سازمان نظام پرستاری جمهوری اسلامی را به دنبال داشته است.
او در سخنانی که در رسانههای ایران منتشر شد، از افزایش دو برابری درخواست مهاجرت پرستاران خبر داد و تاکید کرد که این موضوع، «زنگ خطری برای نظام سلامت کشور است.»
او گفت: «درخواستهای مهاجرت که به سازمان نظام پرستاری ارسال میشود طی بازه زمانی دو ساله؛ یعنی از سال ۱۴۰۰ تا ۱۴۰۲، حدود دو برابر افزایش یافته است.»