یک مقام وزارت امور خارجه آمریکا، روز پنجشنبه گفت که اگرچه روابط کنونی ایران با چین، ممکن است تهدیدی فوری نباشد، اما نمیتوان به آن بهعنوان یک تحول مثبت نگریست.
باربارا لیف، دستیار وزیر امور خارجه در امور خاور نزدیک، در کمیته روابط خارجی سنا، حاضر شد تا در مورد نقش چین در خاورمیانه، شنونده نظرات و پاسخگو باشد.
سناتور تاد یانگ، پرسشهایی متعدد را در مورد ایران، مطرح کرد. یانگ، پرسشی را در مورد یک «توافقنامه همکاری» که ایران و چین، در سال ۲۰۲۱ امضا کردند، عنوان کرد. او از اینکه آیا این توافقنامه «تهدیدی برای نیروهای آمریکایی یا متحدانش» است، پرسید.
خانم لیف، در پاسخ گفت: «در حال حاضر، هیچ تهدید مستقیمی برای نیروهای آمریکایی وجود ندارد، اما این توافق، قطعا برای منطقه خوب نیست.»
یانگ و لیف، همچنین درباره نقش چین، در مذاکرات برای توافق هستهای جدید ایران، که بهعنوان برجام، برنامه جامع اقدام مشترک، شناخته میشود، گفتوگو کردند.
یانگ از لیف، پرسیده است که آیا نقش چین در مذاکرات، مانعی را در برابر هدف آمریکا «دستیابی به یک توافق قویتر و طولانیتر، در مقایسه با توافقی که دولت اوباما انجام داد و دولت ترامپ، از آن خارج شد» ایجاد کرده است؟
لیف با اشاره به مذاکرات انجام شده توسط کشورها که شامل پنج عضو دائم شورای امنیت سازمان ملل متحد، چین، ایالات متحده، بریتانیا، روسیه و فرانسه، بهعلاوه آلمان است، گفته که چین در چارچوب تلاش های ۵+۱ سازنده عمل کرده است.
با وجود این، لیف ابراز نگرانی کرده که چین، از موقعیت خود، برای «ترغیب ایران به توقف رفتار بد در خاورمیانه» استفاده نمیکند.
ایران و چین، در سال ۲۰۲۱ یک توافقنامه همکاری استراتژیک بیستوپنج ساله را امضا کردند. این همکاری، شامل فعالیتهای «اقتصادی، کشاورزی و حمل و نقل» است.
وی فنگه، وزیر دفاع ملی چین، فروردین ماه امسال به ایران سفر کرد و با ابراهیم رئیسی، رئیسجمهوری ایران، دیدار کرد. او هدف از این سفر را «بهبود همکاری دفاعی راهبردی» میان ایران و چین، عنوان کرد.