کالاهای اساسی در جاده گرانی؛ برخی از اقلام سبد معیشت باز هم گران شد

نامشخص بودن فهرست کالاهای اساسی سبب شده ترخیص کالا از گمرک با مشکل روبه‌رو شود.

کمتر از سه ماه از تاکید علی خامنه‌ای رهبر جمهوری اسلامی ایران بر «مهار تورم»؛ کالاهای اساسی مشمول قیمت‌گذاری دستوری افزایش قیمت تا ۳۵ درصدی را تجربه کرده‌اند و به نوشته روزنامه «همشهری» گرانی تازه در ابتدای مسیر است.

در همین رابطه سرپرست معاونت توسعه بازرگانی وزارت جهاد کشاورزی از افزایش مجدد قیمت شکر خبر داده و گفته است که «ستاد تنظیم بازار» قیمت جدید شکر برای مصرف‌کننده را «۲۸ هزار تومان» تعیین کرده است. احمد خانی نوذری در نامه‌ای قیمت‌های جدید را ابلاغ کرده است تا افزایش رسمی قیمت‌ها توسط دولت همچنان ادامه داشته باشد.

این افزایش قیمت اما تنها به شکر محدود نمی‌شود و بر اساس اعلام «خبرگزاری مهر» بازار گوشت همچنان ملتهب و نابسامان است و در روزهای اخیر قیمت گوشت گوسفندی از مرز نیم میلیون تومان عبور کرده است و در دیگر خبری از گوشت ارزان قیمت در بازار نیست.

این رسانه اصولگرا در ادامه گزارش خود از بازار به رعایت نشدن مصوبات دولت در حوزه قیمت‌گذاری پرداخته و نوشته است که در بازار «کسی به قیمت ۷۳ هزار تومانی تعیین شده توسط دولت برای مرغ توجه نمی‌کند» و پروتئینی‌های مرکز شهر مرغ را به « ۸۵ هزار تومان» عرضه می‌کنند.

وب‌سایت «همشهری آنلاین» وابسته به شهرداری تهران نیز در گزارشی تحت عنوان «روغن در ابتدای مسیر گرانی»؛ از افزایش ۳۰ درصدی قیمت روغن‌های خوراکی خبر داده است. بر اساس گزارش میدانی این رسانه از خرده‌فروشی در سطح شهر این افزایش قیمت بصورت چراغ خاموش و بدون هماهنگی انجام شده است.

گزارش‌ها از ایران نشان دهنده این مهم است که قیمت لبنیات نیز نسبت به هفته گذشته در برخی اقلام تغییر قیمت داشته و بدون اعلام رسمی از سوی متولیان دولتی تغییرات در حال انجام است به طوری که بعضی محصولات برخی برندها مانند «ماست همزده با نرخ ۱۱۵ هزار تومان» عرضه شده است.

خبرگزاری مهر در مورد آنچه در بازار رخ می‌دهد نوشته است که «قیمت بخش زیادی از صنایع غذایی تغییر کرده اما وارد بازار نشده است» چرا که محصولات تولید شده با قیمت قبل در بازار موجودی دارند.

اتفاقی که در بازار رخ می‌دهد و افزایش قیمت‌های اعمال شده نه مورد رضایت مصرف‌کنندگان است و نه رضایت تولیدکنندگان را موجب شده است. بر همین اساس پس از افزایش خودسرانه قیمت لبنیات توسط تولیدکنندگان؛ انجمن صنایع لبنی ایران این افزایش را نتیجه تعلل بسیار زیاد دولت در تعیین قیمت محصولات لبنی دانست که موجب وارد آمدن ضرر ناشی از این اقدام به دامداری‌ها عنوان کرد.

دوازدهم اردیبهشت ماه نیز با اعلام عضو هیات‌مدیره اتحادیه مرغداران گوشتی قیمت مرغ زنده درب مرغداری کیلویی ۵۲‌ هزار‌تومان و برای مصرف‌کننده کیلویی ۷۳‌هزار‌تومان تعیین شد. عطاالله حسن‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌زاده این قیمت را موقتی و مستلزم تامین نهادها و ثبات هزینه‌های تولید دانست.

گرانی کالاهای اساسی و کاهش سطح دسترسی مردم به اقلام مورد نیاز در نهایت موجب شده است تا دولت دست به اجرای طرح «کوپن الکترونیک» بزند و در همین رابطه معاون وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی سیزدهم خردادماه از قرارگرفتن ۱۱ کالای پرمصرف در این طرح خبر داد و گفت مجموع یارانه و اعتبار ۲۰ درصدی به حساب سه دهک اول یارانه بگیران واریز می‌شود.

علیرضا عسگریان میزان یارانه مورد نظر برای این طرح را ۸۰ هزار تومان به ازای هر نفر اعلام کرده است.

دولت ابراهیم رئیسی از ابتدای هفته گذشته ارائه برخی از اقلام کالاهای اساسی از طریق کالابرگ در سراسر کشور را آغاز کرد، با این وجود قیمت‌ها در بازار همچنان روند بی‌ثبات خود را طی می‌کنند.