گروه افراطی موسوم به دولت اسلامی، مسئولیت حمله انتحاری روز جمعه به یک مسجد متعلق به شیعیان در شرق عربستان سعودی را به عهده گرفت. این حمله پس از مراسم نماز جمعه روی داد و تاکنون دست کم ۲۱ کشته و ۱۲۵ مجروح بر جای گذاشته است.
به گزارش روزنامه نیویورک تایمز، گروه داعش در بیانیهای، حمله امروز را به گروه جدیدی که آن را سربازان خلافت استان النجد معرفی کرد، نسبت داده است. با این حال، مشخص نیست که این حمله بطور مستقیم توسط داعش برنامهریزی شده، یا این گروه مستقلاً دست به آن زده است.
خبرگزاری آسوشیتدپرس نیز در گزارشی نوشت، این گروه که ادعا میکند شاخه داعش در عربستان سعودی است، ساعاتی پس از انفجار در مسجد امام علی شهرک القدیح در استان القطیف، در یک پیام توئیتری مسئولیت حمله را به عهده گرفت و عامل آن را «ابو عمار النجدی» معرفی کرد.
این خبرگزاری به نقل از یکی از فعالان محلی، که نخواست هویتش فاش شود، نوشت حمله بمبگذار انتحاری زمانی که حدود ۱۵۰ نمازگرار تولد امام سوم شیعیان را در مسجد جشن گرفته بودند، صورت گرفت.
یکی از شاهدان حادثه نیز گفته است مهاجم جلیقه انفجاری خود را بلافاصله پس از آن که وارد مسجد شد منفجر کرد. در تصاویری که در شبکههای اجتماعی منتشر شده، مجروحان یا کشته شدگان را که به آمبولانسها حمل میشوند، نشان داده میشود.
این دومین حمله مرگبار علیه شیعیان در عربستان در طول شش ماه گذشته است. در ماه نوامبر (پائیز سال گذشته)، گروه موسوم به دولت اسلامی (داعش) مسئول مرگ هشت نمازگزار شیعه در روستایی در شرق عربستان سعودی شناخته شد.
مهرزاد بروجردی رئیس دپارتمان علوم سیاسی دانشگاه سیراکیوز، در گفتگو با بخش فارسی صدای آمریکا درباره اهداف داعش از چنین حملاتی گفت «اگر واقعیت این باشد که واقعا گروه داعش مسئول این حمله است، شاید تعبیر و معنایش این باشد که دارند سعی میکنند که به جنگ شیعه و سنی هر چه بیتشر دامن بزنند.»
مرورگر شما HTML5 را پشتیبانی نمی کند
به گفته آقای بروجردی «واقعیت این است که احساسات ضدشیعه مدت مدیدی است که در عربستان قوت گرفته، و با در نظر گرفتن آنچه که دارد امروزه در یمن صورت میگیرد، میشود انتظار داشت که داعش این را به عنوان ابزاری برای یارگیری از یک سری افراد رادیکال وهابی در آن منطقه استفاده میکند.»
این کارشناس مسائل سیاسی با اشاره به این که احتمالهای دیگری هم در این زمینه وجود دارد، گفت ممکن است «این حمله لزوماً ربطی با داعش نداشته باشد و مرتبط باشد با بحران یمن، که وهابیهای افراطی بطور خودسر دست به این کار زده باشند.»
«به هر حال هرکدام باشد، واقیت این است که موقعیت جالبی را ایجاد میکند برای موضعگیری دولت عربستان، که از یک سو دل خوشی از شیعهها ندارد و از سوی دیگر هم نمی تواند بگذارد امنیت داخلی عربستان دستخوش این نوع فعالیتها شود.»
شیعیان ساکن شرق عربستان سعودی از دیرباز از تبعیض علیه آنها شکایت داشته و میگویند علیرغم آن که اکثر منابع نفتی کشور در آن منطقه قرار دارد، خیایانها، ساختمانها و تاسیسات زیربنایی منطقه در شرایط نامطلوبی قرار دارد و نرخ بیکاری نیز در میان جوانان شیعه شرق عربستان بالا است.
در سال ۲۰۱۱، میلادی شیعیان با الهام از اعتراضات شیعیان در بحرین، به خیابانها ریختند و خواهان برخورداری از حقوق بیشتر شدند. پلیس سعودی صدها نفر را دستگیر کرد و یک دادگاه ضدتروریسم نیز یک روحانی شیعه را به مرگ محکوم کرد.