کمتر از دو روز پس از پایان آتش بس موقت در یمن، ائتلاف منطقهای به رهبری عربستان سعودی مواضع نیروهای هوادار علی عبدالله صالح رئیس جمهوری پیشین یمن را در صنعا هدف حملات هوایی قرار دادند.
به گزارش خبرگزاری رویترز، این حمله که از شب گذشته در پایتخت تحت کنترل شیعیان حوثی آغاز شد، نخستین حمله ائتلاف پس از اجرای آتش بس پنج روزه است که در ساعات پایانی یکشنبه به پایان رسید.
خبرگزاری آسوشیتدپرس نیز در گزارشی به نقل ساکنان محلی نوشت، انبارهای اسلحه و تجهیزات نظامی، مانند موشک و تانک و مهمات، که در مناطق کوهستانی فج عطان و نقوم در اختیار شورشیان است هدف بمباران ائتلاف قرار گرفتند.
عربستان سعودی و برخی همپیمانان ریاض از روز ششم فروردین ماه حملات هوایی علیه مواضع شورشیان حوثی و نیروهای وفادار به صالح را، با هدف بازگرداندن عبد ربه منصور هادی رئیس جمهوری قانونی یمن به قدرت، آغاز کردند.
پس از آتش بس موقت که با هدف ارسال کمکهای بشردوستانه به مردم جنگزده یمن اجرا شد، دور جدید عملیات ائتلاف از روز دوشنبه در استان صعده در شمال و شهر بندی عدن در جنوب یمن از سر گرفته شد.
به گزارش آسوشیتدپرس مواضع شورشیان حوثی در استان صعده و حجه در شمال یمن، و همینطور مرکز تجمع نیروهای متحد آنها در شهر ایب در جنوب صنعا، و نیز در شهرهای تعز در غرب و عدن در جنوب یمن هدف حملات هوایی ائتلاف قرار گرفتند.
با وجود درخواست سازمان ملل متحد و گروههای بینالمللی برای تمدید آتس بس و ادامه امدادرسانی، آتش بس در ساعات پایانی آن نقض شد و دولت منصور هادی که به ریاض گریخته است، حوثیها را مسئول آن میداند.
با این حال ياسين عبدالله وزیر خارجه دولت در تبعید یمن گفت ائتلاف قرار است در عمليات جديد برای باز گذاشتن کانالهای امدادرسانی به جنگزدگان يمنی، از حمله به فرودگاه صنعا و پايانههای آبی حديده و عدن خودداری کند.
این در حالی است که وزارت خارجه ایران – که از حوثیها حمایت میکند و با حملات عربستان سعودی در یمن به شدت مخالف است – از سازمان ملل متحد خواسته است برای امدادرسانی به مردم يمن، «منطقه امن» اعلام کند.
دبير کل سازمان ملل متحد روز سهشنبه ضمن ابراز تأسف از شکست آتش بس در يمن، گفت «ما همچنان در عين حال که میکوشيم به نيازهای انسانی رسيدگی کنيم، مايليم بتوانيم روند سياسی را نیز تقويت کنيم.»
بان کی مون در ادامه گفت «من از طرفهای درگير میخواهم اختلافات موجود را از طريق گفت و گوی سياسی حل و فصل کنند. مايلم بار ديگر تأکيد کنم ما خواهان انجام هر چه سريعتر مذاکرات سياسی با حضور همه طرفهای درگير در ژنو هستيم.»
اسماعيل شيخ احمد فرستاده سازمان ملل متحد در يمن میگويد، به احتمال زياد قرار است از روز هفتم خرداد ماه نشستی به دعوت و پشتيبانی سازمان ملل متحد در ژنو، با حضور نمايندگان تمامی جناحهای درگیر در يمن، از جمله حوثیها، تشکيل شود.
در همین حال کنفرانس مربوط به آينده يمن در عربستان سعودی نیز سومين روز خود را طی میکند. انتظار میرود کنفرانس امروز با بيانيۀ آقای منصور هادی به پايان برسد.