روسیه با حملات موشکی روز شنبه هشتم اردیبهشت خود به تاسیسات زیرساختی انرژی اوکراین در مناطق غربی و مرکزی این کشور آسیب جدی وارد کرده است.
به گزارش خبرگزاری رویترز، این حملات که با موشکهای بالستیک و موشکهای کروز انجام شد، چهارمین حملات سنگین روسیه از سوم فروردین به تاسیسات تولید برق اوکراین بوده است.
شرکت «دیتیئیکی»، بزرگترین شرکت خصوصی برق اوکراین، گفت: «دشمن بار دیگر به طور گسترده تاسیسات انرژی اوکراین را موشک باران کرد.»
این شرکت افزود که چهار نیروگاه از شش نیروگاه حرارتی آن در طول حملات شبانه شب آسیب دیدهاند.
مقامات اوکراینی گفتند که امدادگران برای خاموش کردن آتشسوزی ناشی از این حملات در چندین تاسیسات انرژی در مناطق غربی هم مرز با لهستان و رومانی، دو کشور عضو ناتو، تلاش میکنند.
این خسارت ها در شرایطی اعلام شدند که فرمانده نیروی هوایی اوکراین در بیانیهای اعلام کرد که دفاع هوایی این کشور ۲۱ موشک از ۳۴ موشک روسیه را منهدم کرده است.
بنا به این گزارش، اوکراین نام هیچکدام از تاسیسات مورد اصابت قرار گرفته را اعلام نکرده است تا روسیه نتواند بلافاصله ابعاد آسیبهای وارده را ارزیابی کند.
به گفته مقامات اوکراینی، یک موشک به بیمارستانی در شهر شمال شرقی خارکیف که ۶۰ بیمار در آن بستری بودند اصابت کرد که یک زن مجروح شد و در عین حال، ساختمان بیمارستان و لولههای آب و خطوط برق مجاور آسیب دید.
مقامات اوکراینی میگویند این کشور ۸۰ درصد از تولید برق حرارتی و ۳۵ درصد از ظرفیت برق آبی خود را در جریان حملات اخیر روسیه از دست داده است.
به گفته این مقامات، گرچه بخش اعظم سیستم انرژی اوکراین از انرژی هستهای تامین میشود، اما این ظرفیت از دسترفته در زمانی که در اواخر سال مصرف برق افزایش مییابد، تعادل در شبکه برق را محتل میکند.
ولودیمیر زلنسکی، رئیس جمهوری اوکراین، خواستار تدارکات بیشتر در دفاع هوایی و تحویل سریعتر تجهیزات از سوی متحدان کییف شده است.
از سوی دیگر، یک منبع اطلاعاتی اوکراینی به رویترز گفت: اوکراین که در ماههای اخیر با استفاده از پهپادهای دوربرد تلاش کرده است در نبرد هوایی با روسیه به برتری دست یابد، در حملات پهپادی جمعه شب دو پالایشگاه در تاسیسات نفتی در منطقه کراسنودار روسیه در حدود ۱۵۰ کیلومتری دریای سیاه را هدف قرار داد.
به گفته او، این حمله پهپادی باعث آتشسوزی در این دو تاسیسات شد.
این منبع همچنین گفت فرودگاه نظامی روسیه نیز در منطقه جنوبی نیز مورد حمله قرار گرفت.
تاس، خبرگزاری دولتی روسیه، اعلام کرد که پالایشگاه نفت اسلاویانسک پس از آسیب دیدگی در این حمله مجبور به توقف برخی از فعالیتهای خود شد.
در همین حال، لوید آستین، وزیر دفاع آمریکا روز جمعه از ارائه ۶ میلیارد دلار کمک نظامی جدید به اوکراین خبر داد. او در کنفرانس خبری پنتاگون گفت: «این بسته شامل موشکهای رهگیر برای سامانههای پدافند هوایی پاتریوت، تجهیزات پشتیبانی ضد پهپاد، مقادیر قابلتوجهی مهمات توپخانه، مهمات هوا به زمین و خدمات پشتیبانی نگهداری، خواهد بود.»
وزیر دفاع استرالیا نیز که روز شنبه از لویو در غرب اوکراین بازدید کرد، از یک بسته کمک نظامی صد میلیون دلاری به اوکراین شامل دفاع هوایی کوتاه برد و پهپادهای مجهز به بمبهای هدایت شونده هوا به زمین خبر داد.