حملات مستمر روسیه به شبکه برق اوکراین در هفتههای اخیر، رهبران اوکراین را مجبور کرده است تا در این کشور خاموشی سراسری برقرار کنند.
آسوشیتدپرس نوشت که شرایط بدون وجود دفاع هوایی کافی برای مقابله با این حملات در اوکراین، میتواند با توجه به افزایش نیاز در تابستان و فرارسیدن زمستانی سرد، بدتر شود.
حملات هوایی روسیه که از فروردینماه تمرکزش را بر آسیبرساندن به شبکه برق اوکراین گذاشته، باعث شده است که حتی در کییف نیز ساعات خاموشی برقرار شود؛ رویدادی که پایتخت اوکراین از سال اول جنگ در اسفند سال ۱۴۰۰ به بعد تجربه نکرده بود.
بر اساس این گزارش، تمام آپارتمانها در کییف در تاریکی فرو رفتند. با این همه، اداره نظامی شهر گفت که دستکم برق ده درصد از مصرف کنندگان قطع شده است.
دیمیترو کولبا، وزیر خارجه اوکراین، میگوید که در مجموع نیمی از سیستم انرژی اوکراین آسیب دیده است.
بسیاری معتقدند که اگر اوکراین تا پیش از زمستان منابع دیگری برای تامین برق خود نیابد، این وضعیتی است که در انتظار همه اوکراینیها خواهد بود.
آسوشیتدپرس همچنین نوشت که در بامداد چهارشنبه دوم خرداد، یک حمله پهپادی، شهر سامی در شمال اوکراین را در تاریکی فرو برد. بخشی از برق این شهر چهارمیلیون نفری در ساعات اولیه صبح دوباره وصل شد.
هرمان هالوشچنکو، وزیر انرژی اوکراین، میگوید که بدون امکانات کافی برای مقابله با حملات هوایی، هیچ راه سریعی برای حل مسئله برق وجود ندارد.
او گفت: «با هر حمله، یک نیروگاه برق اضافی را از دست میدهیم» و تاکید کرد که هر گونه تلاش برای تعمیر نیروگاه، زمانی که نتوان از آن در برابر حملهای دیگر دفاع کرد، بیهوده خواهد بود.
تقاضای اوکراین از متحدان غربیاش تامین سیستمهای دفاع هوایی و قطعات یدکی برای تعمیر نیروگاههای به جا مانده از دوران اتحاد شوروی سابق است.
آنالنا بائربوک، وزیر خارجه آلمان، نیز که در بازدید از یک نیروگاه ذغالی در مرکز اوکراین همراه وزیر انرژی این کشور بود، بر ناامیدی اوکراین در ترمیم خسارتهای ایجاد شده تاکید کرد.
هرمان هالوشچنکو گفت: چالش اصلی شبکه برق در ماههای مرداد و شهریور فرا میرسد که مصرف به دلیل گرمای تابستان بالا میرود.
ساکنان کییف اما عواقب حملات روسیه را در میانه اردیبهشت حس کردند زیرا سرمای شدید، مصرف را افزایش داد و «اوکرونرگو»، مجری سیستم برق اوکراین، را بر آن داشت تا در سراسر کشور خاموشیهای کنترل شده اعمال کند.
در حال حاضر، اوکراین نمیتواند برق لازم برای ساعات پرمصرف عصرگاهی را فراهم کند و میزان کمبود بیش از آن است که برق وارداتی از لهستان، اسلوواکی و رومانی بتواند آن را جبران کند.
در حمله موشکی روز ۲۳ فروردین، پنج موشک روسیه به بزرگترین نیروگاه حرارتی اوکراین اصابت کرد و تمام قطعات لازم برای تولید برق - ژنراتورها، ترنسفورماتورها و توربینها - را نابود کرد.
یوهان هارکاوی، مدیر فنی «اوکرونرگو» میگوید: «برنامه برای زمستان این است که تولید برق را تا حد امکان احیا کنیم» اما تاکید میکند که «وضعیت بسیار دشوار است» و میگوید تصوری از اینکه این کار چهگونه انجام خواهد شد، ندارد.
اوکراین امیدوار است که از آلمان قطعاتی را که مربوط به کارخانههایی هستند که مدتهاست از رده خارج شدهاند، خریداری کند ولی ارزیابی اولیه نشان داده است که این قطعات با معیارهای زیستمحیطی اتحادیه اروپا مطابقت ندارند.
باید دید که متحدان اروپایی با توجه به اهداف زیستمحیطی جدیدشان، تا چه اندازه به سرمایهگذاری در بخش انرژی اوکراین با سوخت ذغالسنگ تمایل خواهند داشت.
یوهان هارکاوی اما همچنان تاکید کرد که «ما به حمایت فعال در زمینه سیستمهای دفاع هوایی نیاز داریم و امیدواریم خانم وزیر [امور خارجه آلمان] متوجه ابعاد خسارتها شده باشند و آنچه ممکن است برای درخواست کمک از سراسر جهان انجام دهند.»