سازمان گزارشگران بدون مرز روز جمعه ۱۴ اردیبهشت، همزمان با روز جهانی آزادی رسانهها، گزارش جدید خود درباره آزادی رسانهها در سال ۲۰۲۴ میلادی را منتشر کرد.
ایران در میان ۱۸۰ کشور جهان در قعر جدول ردهبندی قرار دارد و رتبه ۱۷۶ را به خود اختصاص داده است.
بر این اساس، از نظر آزادی رسانهها، تنها کشورهای کره شمالی، افغانستان، سوریه، و اریتره، از وضعیت بدتری نسبت به ایران برخوردار هستند.
در این فهرست، کشورهای ترکمنستان، ویتنام، بحرین، چین، میانمار، مصر، عراق، کوبا، بلاروس، عربستان سعودی، بنگلادش، آذربایجان، نیکاراگوئه، روسیه، و جیبوتی، پیش از ایران قرار دارند و از نظرآزادی رسانهها شرایط بهتری نسبت به این کشور دارند.
به گفته گزارشگران بدون مرز، ایران با سیاست «حبس گروهی»، یکی از بزرگترین زندانهای روزنامهنگاران در جهان محسوب میشود و رویدادهای سیاسی تأثیر مستقیمی بر شرایط شغلی و امنیت اهل رسانه دارد.
براساس ابن گزارش، شاخص سیاسی رتبهبندی آزادی رسانهها در سال ۲۰۲۴ در بیشتر مناطق خاورمیانه در حال سقوط است.
گزارشگران بدون مرز در ادامه یادآور میشود که مقامات این کشورها در تلاش هستند تا به هر طریق ممکن رسانهها را کنترل کنند.
اجرای این سیاست در کشورهای مختلف با خشونت، بازداشت، قوانین سختگیرانه، فشار مالی، یا مهندسی نرمهای اجتماعی، همراه است، و در تمامی این موارد شامل معافیت هدفمند برای جرائم علیه روزنامهنگاران میشود.
در این گزارش گفته میشود که خطوط قرمز برای رسانههای خاورمیانه بصورت مداوم در حال افزایش است و خبرنگاران مجاز به پوشش بسیاری از موضوعات مرتبط به جنگ، فساد، بحرانهای اقتصادی، فمینیسم، گروههای قومی، یا اقلیتهای جنسی و جنسیتی، نیستند، یا باید به گونهای به این موارد بپردازند که حکومت میخواهد.
ایران در سالهای اخیر به دلیل سانسور رسانهها و فشار بر خبرنگاران همواره در رتبههای پایین جدول ردهبندی گزارشگران بدون مرز قرار داشته است.
این کشور در سال ۲۰۲۳ در رده ۱۷۷ قرار داشت.
این نهاد همواره ضمن ابراز نگرانی از وضعیت آزادی رسانهها در ایران، جمهوری اسلامی را «یکی از سرکوبگرترین حکومتهای جهان» در این زمینه توصیف کرده است.