نتایج یک نظرسنجی که روز سهشنبه توسط خبرگزاری رویترز و موسسه نظرسنجی ایپسوس انجام شد نشان میدهد که دو سوم مردم آمریکا از توافق اتمی با ایران حمایت میکنند و از اینکه ایالات متحده به سراغ گزینه نظامی علیه تهران نرفته رضایت دارند، حتی اگر تلاشهای دیپلماتیک به شکست بیانجامد.
نتایج این نظرسنجی خبر خوبی برای باراک اوباما است چرا که میزان محبوبیت عمومی او طی هفتههای اخیر و به واسطه قانون اصلاح بیمه بهداشت و درمان افت کرده است.
این نظرسنجی میگوید ۴۴ درصد از شرکتکنندگان از توافق میان ایران و ۱+۵ در ژنو حمایت میکنند و ۲۲ درصد با آن مخالفند.
میل شدید آمریکاییها به پرهیز از درگیر شدن آمریکا در یک جنگ جدید، پس از جنگ طولانی و پرهزینه عراق و افغانستان، یکی دیگر از یافتههای این نظرسنجی است.
حتی اگر توافق ژنو شکست بخورد، ۴۹ درصد از شرکتکنندگان در نظرسنجی معتقدند که تحریمها باید افزایش یابد و ۳۱ درصد گفتهاند که دیپلماسی فشردهتری باید صورت گیرد و تنها ۲۰ درصد گفته اند که با گزینه نظامی آمریکا علیه ایران موافقند.
نتیجه نظرسنجی حاکی است که مخالفت عمومی شهروندان آمریکا با جنگ میتواند فشارهای اوباما به کنگره برای پرهیز از صدور دور جدید تحریم علیه ایران را تقویت کند.
تهران طی توافقنامه ژنو با شش کشور قدرتمند جهان پذیرفت که در ازای تسهیل محدود تحریمها، فعالیتهای اتمیاش را محدود کند. کاخ سفید میگوید این اولین گام به سوی اطمینان از عدم دستیابی ایران به سلاح اتمی است.
باراک اوباما و همکارانش توافق با ایران را بهترین جایگزین یک جنگ دیگر در خاورمیانه میدانند و همزمان تلاش میکنند نمایندگان کنگره، بویژه نمایندگان جمهوریخواه، و اسرائیل، متحد نزدیک آمریکا را راضی کنند تا به دیپلماسی زمان بدهند.
از سوی دیگر، علائم حمایت چشمگیر عمومی از توافق با ایران، پوششی سیاسی در اختیار برخی از دمکراتهای حامی اسرائیل قرار میدهد تا خود را به رئیسجمهوری نزدیک نگاه دارند. این دسته از دمکراتها نگران آن هستند که در انتخابات کنگره آمریکا در سال ۲۰۱۴ برچسب کمکاری در حمایت از اسرائیل بخورند.
حمایت بالا از اسرائیل
نظرسنجی اخیر نشان میدهد که ۶۳ درصد از آمریکاییها معتقدند برنامه اتمی تهران برای تولید بمب اتم است، هرچند ایران میگوید اهدافش صلحآمیز و برای تولید انرژی است.
این در حالی است که ۶۵ درصد شرکتکنندگان در نظرسنجی میگویند آمریکا «نباید در هیچگونه اقدام نظامی در خاورمیانه درگیر شود مگر آن که آمریکا مستقیما هدف تهدید باشد.» تنها ۲۱ درصد گفتهاند که با چنین چیزی مخالفند.
علیرغم آنکه بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر اسرائیل توافق میان ایران و غرب را محکوم کرده و آن را «اشتباهی تاریخی» توصیف کرده و مناسبات آمریکا و اسرائیل با برخی تلاطمها همراه شده، اما حمایت عمومی آمریکاییها از اسرائیل همچنان بسیار بالا است.
۵۰ درصد از شرکتکنندگان از اسرائیل حمایت کردهاند و گفتهاند که آمریکا «باید برای دفاع از اسرائیل در مقابل هرگونه تهدید علیه امنیت آن کشور، از قدرت نظامی استفاده کند.» ۳۱ درصد نیز با چنین چیزی مخالفت نشان دادهاند.
رویترز و ایپسوس این نظرسنجی مشترک را از یکشنبه تا سهشنبه (۲۴ تا ۲۶ نوامبر) و با مشارکت ۵۹۱ شرکتکننده، ترتیب دادهاند.