بازگشت آتشین ماهواره تحقیقاتی اروپا به زمین

یک ماهواره اروپایی که ۴ سال در فضا به کار مطالعه بر جاذبه زمین مشغول بود، روز دوشنبه (٢٢ اکتبر) سوختش تمام شد و پیش بینی می شود که ظرف دو هفته دیگر وارد اتمسفر زمین شود.

ماهواره موسوم به GOCE در ارتفاع ٢٢٤ کیلومتری سطح زمین فعالیت می کرد تا تنوع جاذبه زمین را مطالعه کند. ماهواره فوق نزدیک ترین ماهواره علمی به زمین به شمار می رود

ولکر لیبیگ، مدیر برنامه آژانس هوا و فضای اروپا برای رصد زمین، در بیانیه ای گفت: «ما دقیق ترین داده های اطلاعاتی درباره جاذبه را بدست آوردیم که تا پیش از این سابقه نداشته است. نتیجه کار فوق العاده است.»

با تمام شدن گاز زنون که سوخت GOCE است، این ماهواره به سرعت به سوی زمین در حال سقوط است.

طی این سقوط آتشین، بیشتر ماهواره ١١٠٠ کیلوگرمی خواهد سوخت. اما پیش بینی می شود که حدود 25 درصد از حجم ماهواره یا به زمین برخورد کند و یا درون یکی از اقیانوس ها بیافتد.

آژانس هوا و فضای اروپا گفت زمان و مکان برخورد بقایای ماهواره به زمین مشخص نیست اما با نزدیک شدن آن به زمین، می توان ابعاد آن را پیش بینی کرد. ناتوانی در پیش بینی دقیق وضع فرود ماهواره بر زمین، به دلیل تغییرات دائمی در اتمسفر فوقانی است که خود به شدت تحت تاثیر فعالیت های خورشیدی است.

آژانس هوا و فضای اروپا وضعیت سقوط بقایای ماهواره خود را دائما زیر نظر دارد و در صورت لزوم به افرادی که ساکن مناطق پرخطر برای فرود باشند، هشدار خواهد داد.

این آژانس می گوید با در نظر گرفتن این که دو سوم کره زمین پوشیده از آب است و مناطق وسیعی از آن غیرمسکونی است، خطر تهدید جانی یا مالی در زمان فرود ماهواره بسیار پایین است.

در سپتامبر ٢٠١١، ماهواره تحقیقاتی شش و نیم تنی ناسا و یک ماه پس از آن تلسکوپ آلمانی اشعه ایکس ROSAT به زمین بازگشتند. مریخ نورد ١٤ تنی فوبوس-گرانت، ساخت روسیه با ماموریتی ناموفق در ژانویه ٢٠١٢ به اتمسفر زمین بازگشت.