آمریکا و سه متحد اروپاییاش با انتشار بیانیهای مشترک به جمهوری اسلامی هشدار دادند اگر «همه مسائل عمده باقیمانده» را حل نکند، ممکن است قطعنامهای دیگر در شورای حکام آژانس علیه آن صادر شود.
آمریکا، بریتانیا، فرانسه، و آلمان در این بیانیه با تاکید بر این که جمهوری اسلامی نمیتواند همچنان از عمل کردن به تعهدات قانونی پادمانی خود کوتاهی کند، از ایران خواستند «بدون تاخیر برای شفافسازی و حل همه مسائل عمده باقیمانده عمل کند.»
این چهار متحد غربی در این بیانیه که روز چهارشنبه به شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی ارائه و روز پنجشنبه ۲۳ شهریور منتشر شد، با اشاره به گزارش رافائل گروسی، مدیرکل آژانس، و قطعنامه نوامبر سال گذشته تصریح کردهاند که ایران به جای «خودداری عامدانه از همکاری جدی با آژانس» باید به تعهدات خود درباره مسائل پادمانی عمده و فعالیتهای نظارتی و راستیآزمایی آژانس عمل کند.
یک قطعنامه شورای حکام در نوامبر سال گذشته میلادی ایران را ملزم به همکاری فوری با تحقیقات آژانس در زمینه ذرات اورانیوم یافتشده در تاسیسات هستهای اعلامنشدهاش کرد.
بیانیه چهار متحد غربی با اشاره به خودداری جمهوری اسلامی از پرداختن به مساله ذرات اورانیوم یافتهشده در تورقوزآباد و ورامین تصریح میکند جمهوری اسلامی باید «اطلاعات از لحاظ فنی معتبر» درباره مکان فعلی این ذرات و تجهیزات آلوده به آنها را ارائه کند.
واشنگتن، لندن، پاریس، و برلین هشدار دادند چنان چه جمهوری اسلامی اقدامات ضروری و فوری مندرج در قطعنامه آبان ۱۴۰۱ و «بیانیه مشترک» اسفند سال گذشته میان آژانس و جمهوری اسلامی را «به طور کامل» اجرا نکند، شورای حکام باید آماده اقدامات بیشتر در حمایت از دبیرخانه آژانس به منظور پاسخگوکردن ایران از جمله «احتمال قطعنامه» باشد.
آنها با اشاره به حصول هیچ گونه پیشرفت در اجرای «بیانیه مشترک» به رغم درخواست آژانس برای نصب دوربینهای اضافی و دسترسی به اطلاعات ذخیرهشده در دوربینهای قبلی، از جمهوری اسلامی خواستهاند تمامی دوربینهای لازم از نظر آژانس را نصب کند و همه اطلاعات قبلا ذخیرهشده را در اختیار آژانس قرار دهد.
آمریکا، بریتانیا، فرانسه، و آلمان همچنین از بیانیه ۶۳ کشور در شورای حکام مبنی بر لزوم پاسخ دادن جمهوری اسلامی به پرسشهای آژانس حمایت کردهاند. این کشورها از درخواست رافائل گروسی مبنی بر همکاری جدی جمهوری اسلامی برای حل و فصل مسائل باقیمانده هستهای با این نهاد حمایت کردند.
همچنین ببینید: بیانیه ۶۳ کشور در شورای حکام: جمهوری اسلامی به پرسشهای آژانس پاسخ دهداین در حالی است که نماینده آمریکا در شورای حکام روز سهشنبه از جمهوری اسلامی ایران خواست تولید اورانیوم با غلظت شصت درصدی را متوقف کند.
همچنین ببینید: نماینده آمریکا در شورای حکام: انباشت اورانیوم با غلظت بالا هدف صلحآمیز معتبری ندارد
همچنین نماینده قطر در شورای حکام نیز نیز روز چهارشنبه با اشاره به دو گزارش اخیر مدیر کل آژانس درباره ایران، بر نیاز فوری به حصول پیشرفت به ویژه در اجرای توافقنامه چهارم مارس میان ایران و آژانس تاکید کرد.
همچنین ببینید: قطر هم از جمهوری اسلامی خواست با آژانس بینالمللی انرژی اتمی همکاری کند
جمهوری اسلامی با طرح این ادعا که برنامه هستهایش اهدافی صلحآمیز دارد، قطعنامههای پیشین را نادیده گرفته و بر شتاب فعالیتهای هستهای خود افزوده است. اما قدرتهای غربی میگویند هیچ توجیه غیرنظامی معتبری برای فعالیتهای هستهای جمهوری وجود ندارد.