ولادیمیر پوتین، رئیس جمهوری روسیه، روز چهارشنبه ۲۱ مهر مدعی شد کشورش از گاز به عنوان «سلاح» استفاده نمیکند و آماده است که به کاهش بحران انرژی اروپا کمک کند.
به نوشته رویترز، با افزایش خیرهکننده قیمت حاملهای انرژی در اروپا، اتحادیه اروپا خواستار برگزاری نشست فوق العاده برای مقابله با قیمتهای سرسام آور شده است.
با بهبود شرایط اقتصادی در اروپا که پس از کاهش محدودیتهای مربوط به مقابله با شیوع ویروس کرونا رخ داده است، تقاضا برای انرژی نیز افزایش یافته و قیمتهای نفت، گاز و زغال سنگ بالا رفته است.
این موضوع منجر به فشارهای تورمی و پیچیدگی تلاشها برای کاهش استفاده از سوختهای فسیلی شده است. این در حالی است که بسیاری از کشورها برای مبارزه با گرمایش جهانی میخواهند استفاده از سوختهای فسیلی را کاهش دهند.
پوتین که در یک کنفرانس انرژی در مسکو سخن میگفت، افزود بازار گاز، به ویژه در اروپا، متعادل و قابل پیش بینی نیست، اما روسیه به تعهدات خود برای تامین گاز مشتریانش در اروپا عمل میکند و آماده است در صورت درخواست، عرضه گاز را افزایش دهد.
پوتین اتهامات علیه روسیه را که کرملین از انرژی به عنوان سلاح استفاده میکند، رد کرد.
پیشتر در ۲۴ ماه اوت شبکه سی.ان.بی.سی آمریکا به نقل از شرکت آی.سی.آی.اس که خدمات اطلاعات در حوزه محصولات پتروشیمی میدهد، گزارش کرده بود که روسیه عرضه گاز طبیعی را به دلایلی که مشخص نیست، کاهش داده است.
نگرانی سیاستمداران و ناظران اقتصادی اروپا از این است که روسیه، که ۹۰ درصد گاز طبیعی مورد نیاز اروپا را تامین میکند، تلاشی از خود برای افزایش عرضه نشان نداده است. هر چند یک مقام شرکت «گازپروم» روسیه گفته است که این شرکت به تزریق گاز به ذخایر زمینی ادامه میدهد.
آمریکا و برخی از کشورهای اروپایی با تکمیل خط لوله جدید گاز روسیه به اروپا مخالفت میکنند، زیرا آن را باعث وابستگی بیشتر اروپا به روسیه میدانند.
از جمله راه حلهایی که وزرای انرژی و اقتصاد اروپا مورد بحث قرار دادهاند، ایجاد ذخیره مشترک گاز و خرید اشتراکی گاز است که میتواند بر قدرت چانهزنی آنها بیافزاید.