رهبر جمهوری اسلامی در دیدار با رئیسجمهوری روسیه «ابتکار عمل» مسکو در جنگ اوکراین را ستود و با اشاره به «تحریمهای غرب» همکاری اقتصادی ایران و روسیه را «ضروری و به نفع هر دو کشور» دانست.
ولادیمیر پوتین، رئیسجمهوری روسیه، عصر سهشنبه ۲۸ تیر با استقبال جواد اوجی، وزیر نفت ایران، وارد تهران شد و سپس به دیدار آیت الله علی خامنهای، رهبر جمهوری اسلامی، رفت.
خامنهای در این دیدار به رئیسجمهوری روسیه گفت: «در قضیه اوکراین چنان چه شما ابتکار عمل را به دست نمیگرفتید، طرف مقابل با ابتکار خود، موجب وقوع جنگ میشد.» او با حمایت از حمله روسیه به اوکراین، و با تأکید بر این که «غربیها با روسیه قوی و مستقل بهکلی مخالف هستند»، ناتو را «موجودی خطرناک» نامید و بدون ارائه شواهدی، گفت: «اگر راه در مقابل ناتو باز باشد حد و مرزی نمیشناسد و اگر جلو آن در اوکراین گرفته نمیشد، مدتی بعد به بهانه کریمه، همین جنگ را به راه میانداختند.»
خامنهای همچنین با متهم کردن اسرائیل به «دخالت در قضایای منطقه» موضع روسیه در قبال این کشور را «تحسینبرانگیز» خواند و تأکید کرد: «جمهوری اسلامی، سیاستها و برنامههایی را که منجر به بسته شدن مرز ایران و ارمنستان شود، هرگز تحمل نخواهد کرد.» آیتالله خامنهای همچنین به «تفاهمها و قراردادهای متعدد بین دو کشور از جمله در بخش نفت و گاز» اشاره کرد و گفت که آنها «باید تا انتها پیگیری و عملیاتی شوند.»
جمهوری اسلامی ایران به دلایل متعدد، از جمله فعالیتهای هستهای و تسلیحاتی خود، و روسیه به دلیل حمله به اوکراین، تحت تحریمهای شدید مالی و اقتصادی بینالمللی قرار دارند.
جمهوری اسلامی ایران، روسیه، و ترکیه سه کشور عضو «روند آستانه» هستند که مقامات آنها برای برگزاری هفتمین دور از این نشستها در تهران گرد هم آمدهاند. دستور کار اصلی این دور از نشست سه کشور «حمایت و صیانت از تمامیت ارضی سوریه، مبارزه با تروریسم، و حمایت از برقراری آتشبس» اعلام شده است.
همچنین ببینید: هشدار خامنهای به اردوغان نسبت به بستن مرز ایران با ارمنستان و حملات نظامی در سوریهاین نخستین حضور رئیس جمهوری روسیه در ایران بعد از ریاست جمهوری ابراهیم رئیسی است. پوتین پیش از این چهار بار به تهران سفر کرده است. سفر اول او ۲۴ مهر ۱۳۸۶ و در دوره اول ریاست جمهوری محمود احمدینژاد به منظور شرکت در دومین اجلاس سران کشورهای حاشیه دریای خزر انجام شد.