در ایران، هیات وزیران نرخ ارز مورد نیاز برای مخارج حج تمتع سال آینده را حدود ۳۹ هزار تومان تعیین کرد.
خبرگزاری «تسنیم» وابسته به نهادهای امنیتی جمهوری اسلامی در گزارشی نوشت که بر اساس تصمیم دولت مقرر شد که بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران به درخواست سازمان حج و زیارت «در زمان مقتضی» نسبت به پرداخت و انتقال مبلغ یاد شده به کشور عربستان از ارزهای در دسترس با اعمال نرخ برابر دلار با ارز مورد نظر اقدام کند.
برخی از منتقدان براین باورند که دلار ۳۹ هزار تومانی در حالی که پیشبینی میشود نرخ دلار در بازار آزاد طی سال آینده در بالای ۶۰ هزار تومان باشد، یک رانت بزرگ به این گروه از افراد است.
به باور منتقدان اگر ارزی در کشور وجود دارد تامین کالاهای اساسی و نهادههای تولید و دارو نسبت به سفر حج در اولویت هستند.
افزایش نرخ ارز حجاج به ۳۹ هزار تومان در حالی است که نرخ تخصیصی برای ارز حج در سال ۱۴۰۲ از سوی دولت، ۲۸ هزار و ۵۰۰ تومان اعلام شده بود و این افزایش در نگاه شماری از کارشناسان مقدمهای برای افزایش نرخ ارز واردات کالاهای اساسی و مواد اولیه است.
تحلیلگران کاهش بودجه واردات کالاهای اساسی با دلار ۲۸ هزار و ۵۰۰ تومانی به ۱۰ میلیارد دلار در سال آینده را مقدمهای برای افزایش نرخ ارز واردات به محدوده ۴۰ هزار تومان میدانند.
تعیین ۱۰ میلیارد دلار برای واردات کالاهای اساسی و دارو در حالی است که طی سالهای گذشته واردات این اقلام بیش از ۲۰ میلیارد دلار در سال بوده است.
با توجه به این نکته است که وبسایت «تجارتنیوز» نوشته است مقایسه اعداد پیشنهادی در لایحه بودجه سال آینده با میزان واردات کالاهای اساسی در سالهای گذشته، حاکی از برنامهریزی برای کاهش تخصیص ارز ۲۸ هزار و ۵۰۰ تومانی برای کالاهای اساسی است و «احتمالا سال سختی پیش روی طبقات متوسط و ضعیف جامعه است.»