تداوم فشار بر خانواده‌های کشته‌شدگان اعتراضات؛ دست‌کم ۷۰ تن بازداشت شده‌اند

فرهاد زارع (بالا راست)، لیلا مهدوی، مهسا توانا، کوروش وزیری، شرمین حبیبی، نسرین علیزاده، مهسا یزدانی، ماشالله کرمی، فرامرز براهویی

بسیاری از اعضای خانواد‌ه‌های دادخواه کشته‌شدگان در اعتراضات سال گذشته در ایران با نزدیک شدن به سالگرد کشته شدن مهسا امینی، به دست ماموران حکومتی بازداشت شده و یا بازخواست یا تهدید شده‌اند.

به گزارش سازمان حقوق بشری هه‌نگاو، نهادهای حکومتی جمهوری اسلامی از ابتدای سال جاری تاکنون، دست‌کم ٧٠ عضو خانواده‌های دادخواه، از جمله ۹ کودک زیر ۱۸ سال را در شهرهای مختلف بازداشت کرده‌اند.

شبکه حقوق بشری کردپا نیز گزارش داد که «۲۸ تن از شهروندان بازداشت شده در اعتراضات سراسری سال گذشته در آبدانان، ابلاغیه دریافت کرده و به دادسرا احضار شده‌اند.»

از آنها خواسته شده است تا روز نوزدهم شهریور ماه، در دادسرای این شهرستان حاضر شوند.

به گزارش این شبکه حقوق بشری، کیفرخواستی‌ که در آبان‌ ١٤٠١ برای این گروه صادر شده بود نیز به برگه احضاریه جدید پیوست شده است.

این در شرایطی است که به جز پرونده احمد علیزاده، معلم اهل آبدانان، پرونده دیگر معترضان، بر اساس بخشنامه موسوم به «عفو رهبری» که در اسفند سال قبل صادر شد، مختومه اعلام شده بود.

فشار بر خانواده کشته‌شدگان اعتراضات «زن،زندگی، آزادی» در ایران از شهریور ماه شدت بیشتری گرفته است. در این ارتباط، فرهاد زارع، برادر میلاد زارع که در جریان سرکوب اعتراضات سراسری نیمه دوم ۱۴۰۱ در بابل کشته شد، بازداشت شد.

فاطمه حیدری، خواهر جواد حیدری، معترض کشته شده در قزوین، از فشار بر خانواده‌اش در آستانه سالگرد جان باختن او خبر داد و لیلا مهدوی، مادر سیاوش محمودی در روز دوم شهریور پس از تفتیش خانه‌اش در تهران و توقیف تلفن همراهش، به دادسرای اوین احضار شد.

گروه حقوقی «دادبان» نیز از هجوم نیروهای حکومتی به خانه ماشالله کرمی، پدر محمدمهدی کرمی معترض اعدام شده در جریان پرونده «اتوبان کرج» و بازداشت او و امیرحسین کوهکن، وکیل این خانواده خبر داد.

یکی از بستگان حنانه کیا نیز از بازداشت وحید کیا، معصومه آذری، پدر و مادر حنانه؛ هلیا کیا، خواهر ۱۶ ساله او و امیر کیا، نامزد این معترض کشته شده در مازندران خبر داد و به صدای آمریکا گفت که «مرجعیت اجتماعی» خانواده‌های دادخواه نزد مردم، دلیل این بازداشت‌ها است.

همچنین از خرداد ماه که پویا مولایی، پسرعموی مادر کیان پیرفلک در روز تولد کیان به دست نیروهای حکومتی کشته شد، شماری از اعضای خانواده پیرفلک نیز بازداشت شدند و تحت فشار قرار گرفتند و حساب‌ کاربری پدر و عموی کیان، به‌روز نشده و از ماه‌منیر مولایی‌راد، مادر کیان، نیز خبری نیست.

هه‌نگاو بر اساس تصاویری که در روز پنجم شهریور دریافت کرده است گزارش داد که «نهادهای حکومتی» جمهوری اسلامی، «دوربین‌های کنترل و شناسایی شهروندان» را با عنوان «سامانه پایش شهری» در ورودی آرامستان آیچی سقز، در نزدیکی مزار مهسا (ژینا) امینی، نصب کرده‌اند.

آبرام پیلی، جانشین فرستاده ویژه آمریکا در امور ایران با اشاره به اخبار منتشر شده از بازداشت و فشار به خانواده‌های قربانیان جمهوری اسلامی، «تلاش آشکار برای ایجاد ترس در بین ایرانیان مخالف» را محکوم کرد.

گزارش‌های منتشر شده توسط گروه‌های حقوق بشری حاکی از تهدید و فشار بر خانواده‌ها برای عدم برگزاری مراسم یادبود و سالگرد عزیزان‌شان کشته شده‌شان است.

همچنین حساب‌های کاربری بسیاری از آنان در فضای مجازی مسدود شده است.