مایک پمپئو وزیر خارجه ایالات متحده در جریان کنفرانس خبری مشترک با وزیر خارجه بریتانیا در لندن و در مورد نامهای که ایران روز چهارشنبه فرستاده گفت: نامهای که فرستاده شده - شاید به عمد - نامهای مبهم است. ما نظارهگر اقدامات آنها خواهیم بود و بر اساس آن تصمیم مقتضی خواهیم گرفت.
وزیر خارجه آمریکا روز چهارشنبه ۱۸ اسفند و در وزارت خارجه بریتانیا، با جرمی هانت وزیر خارجه این کشور در کنفرانسی خبری مشترک حاضر شد.
این نخستین سفر مایک پمپئو به بریتانیا در مقام وزیر خارجه ایالات متحده است و هر دو طرف به همکاری عمیق و نزدیک دو کشور اشاره کردند. جرمی هانت و مایک پمپئو هر دو در سخنان آغازین خود بر تهدید جمهوری اسلامی ایران و اشتراک دو طرف برای مقابله با این تهدید، اشاره کردند.
خبرنگار بیبیسی از جرمی هانت پرسید در قضیه توافق اتمی برجام، شما طرف کدام هستید، تهران یا واشنگتن؟ که وزیر خارجه بریتانیا در پاسخ گفت: برجام یک دستاورد دیپلماسی غرب است و به رغم ناآرامیها و مشکلات خاورمیانه، الان ایران بمب اتمی ندارد و همسایههایش هم به فکر دستیابی به بمب اتمی نیستند. ما برجام را برای محدود نگه داشتن برنامه اتمی ایران به انجام رساندیم و از ایران میخواهیم پیش از هرگونه خروج، خیلی خوب در مورد عواقب آن فکر کنند و در تصمیم خود بازنگری کنند.
همچنین ببینید: آمریکا: ساز و کار اینستکس برای مبادله اروپا با ایران از ابزارهای جلوگیری از پولشویی برخوردار نیستمایک پمپئو در پاسخ گفت: نزدیک همین جایی که هستیم، چرچیل یک اهریمن را درچشم نگریست و شناخت که با چه کسی طرف است. شما پرسیدید طرف کدام هستید؟ ما هر دو در طرف آزادی، دموکراسی، ایجاد کشوری برای همه مردم هستیم. ما هر دو طرف این هستیم که کسی در اروپا ترور نشود. ما هر دو در این طرف هستیم که حزبالله حمایت نشود که بخواهد امنیت اسرائیل را برهم بزند.
وزیر خارجه آمریکا در مورد نامه ارسالی از سوی ایران به سران کشورهای عضو برجام گفت: من این نامه را دیدم و نامهای مبهم است که فکر میکنم به عمد این طور تنظیم شده است. باید ببینیم قرار است آنها چه کار کنند. ایالات متحده به دقت نظاره میکند و به آن پاسخ مقتضی خواهد داد. ما به طور کامل حواسمان به ایران هست که مطمئن شویم ایران هیچ راهی به سمت اتمی شدن ندارد.
جرمی هانت در ادامه افزود: نامه ارسالی مهلتی ۶۰ روزه را در نظر گرفته است. ایران باید بداند اگر برجام را اجرا نکند، عواقبی در راه است. این را به نمایندگی از همکاران اروپایی خود میتوانم بگویم که واکنش همه را در پی خواهد داشت. ایران با این وضعیت اقتصادی و مشکلاتی که دارد، باید به جای امنیت کمتر، به فکر امنیت و ثبات بیشتر باشد.
وزیر خارجه آمریکا در مورد مکانیسم موسوم به اینستکس که میان سه کشور آلمان، فرانسه بریتانیا برای برخی مبادلهها با ایران مطرح شده گفت: در مورد آن با آلمان و فرانسه حرف زدیم. طبق تحریمهای فعلی خدمات بشردوستانه و نیازهای اضطرای میتواند داده شود ولی وقتی ارتباط از آن بالاتر برود، ممکن است در حوزه تحریمهایی برود که ما اعمال کردهایم. ما به دقت بررسی کرده و اگر ببینیم نقض تحریمها صورت میگیرد، به آن واکنش نشان میدهیم.
جرمی هانت در پاسخ به خبرنگاری که نظر او در مورد حمایت جرمی کوربن، رهبر حزب کارگر بریتانیا از نیکلاس مادورو در ونزوئلا را جویا شده گفت: زندگی مردم ونزوئلا اسفبار و نگران کننده است. مردم به غذا و درمان دسترسی ندارند. اتفاقا اگر بقیه بخواهند بدانند راهی که اقتصاد سوسیالیست پیشنهاد میکند چیست، بهتر است به وضعیت ونزوئلا نظاره کنند.
مایک پمپئو هم به این پرسش پاسخ داده و گفت: بسیار زشت و نامناسب است که ببینیم نه فقط در بریتانیا که حتی در آمریکا برخی از دیکتاتوری مثل مادورو حمایت میکنند. مردم ونزوئلا به وضوح حرفشان را از راه قانون اساسی خود زدهاند. دوره مادورو به سر خواهد رسید.