با گذشت بیش از ۱۰ روز از آغاز برخورد با زنان ایرانی و صف آرایی حکومت علیه مردم، موسوم به «طرح نور»، فرماندهی نیروی انتظامی جمهوری اسلامی (فراجا) با صدور اطلاعیه تازهای اعلام کرد که این طرح به سمتِ هوشمندسازی پیش خواهد رفت.
در این اطلاعیه تاکید شده است که «جریانهای رسانهای بدخواه ملت ایران به دنبال اختلاف افکنی و دوقطبیسازی جامعه» با اجرای «طرح نور» بودند اما با «همراهی و همکاری مردم و نخبگان با پلیس، شأن، حریم، حرمت و کرامت بانوی ایرانی حفظ شد.»
فراجا همچنین مدعی کشف «شبکههای مجرمانه» نیز شده و در این بیانیه اعلام کرده است که در روزهای آینده چند پرونده مهم از باندهای تبهکار سازمان یافته که در سطح بینالمللی و داخل کشور اقدامات مجرمانه در زمینه فساد و فحشا، تجارت جنسی، پورنوگرافی و... داشتهاند منتشر خواهد کرد.
این اطلاعیه به استقبال انتقادات از رویکرد همیشگی جمهوری اسلامی مبنی بر پروندهسازی نیز رفته و تاکید کرده که «پلیس در هیچ حالتی به دنبال پروندهسازی برای موضوعاتِ هنجاری و ارزشی نیست.»
در کنار این بیانیه، برخورد نیروی انتظامی و دستگاههای امنیتی در کشور با مردم به بهانه حجاب اجباری شدت گرفته است.
برهمین اساس همزمان با تشدید محدودیتها علیه آزادیهای فردی و اجتماعی در ایران، یکی از مقامات پلیس جمهوری اسلامی روز گذشته دوشنبه سوم اردیبهشت با اعلام ورود «پلیس امنیت عمومی» به فضای مجازی «در راستای اجرای طرح نور» از «پاکسازی و مسدود سازی» ۲۱ صفحه اینستاگرامی پرمخاطب در غرب استان تهران خبر داده بود.
کیومرث عزیزی، فرمانده انتظامی غرب استان تهران، «انتشار تصاویر نامناسب و هنجارشکن» را دلیل مسدود کردن ۲۱ صفحه پرمخاطب در فضای مجازی دانست و با ادعای رصد «مستمر» صفحههای مختلف اجتماعی و فضای مجازی، کاربران را تهدید به برخورد کرد.
همچنین محمدحسین طاهری آکردی، دبیر «ستاد امر به معروف» جمهوری اسلامی،َ نیز روز گذشته گفته بود که «طرح نور کار امنیتی است» و فراجا مستقیما با این طرح سر و کار دارد.
این طرح با حمایت گسترده تمامی ارکان نظام در حال اجرا است و با ورود دستگاههای امنیتی رنگ و بوی خشنتری به خود گرفته است.
در همین رابطه احمد علمالهدی، نماینده علی خامنهای در استان خراسان رضوی، طرح برخورد نیروهای انتظامی با زنان را «موفق» ارزیابی کرده و عبدالحسین غبیشاوی، نماینده خامنهای در آبادان با اشاره به ابلاغ قانون «عفاف و حجاب» از نیروی انتظامی، بسیجیان و ستاد امر به معروف و نهی از منکر خواست تا به شکل گستردهتری با زنان با پوشش اختیاری مقابله کنند.
علی خامنهای رهبر جمهوری اسلامی روز چهارشنبه ۲۲ فروردین در سخنرانی نماز عید فطر خود با فرمانی جدید به «آمران به معروف» که پیشتر آنها را «آتش به اختیار» توصیف کرده بود، از آنها خواست تا «با هنجارشکنی دینی برخورد کنند.»
ساعاتی پس از این دستور علی خامنهای، فرماندهی انتظامی اعلام کرد طرح مقابله با پوشش اختیاری زنان را از شنبه ۲۵ فروردین اجرا میکند.
سازمان عفو بینالملل در گزارشی که اسفند ۱۴۰۲ منتشر شد اعلام کرد: «مقامات جمهوری اسلامی ایران در تلاش برای از بین بردن مقاومتها در برابر حجاب اجباری پس از اعتراضات سراسری زن، زندگی، آزادی، سعی در ایجاد وحشت در زنان و دختران دارند و زندگی روزمره آنها را مختل کرده و باعث ناراحتیهای روحی شدید در آنها شدهاند.»
روز گذشته رابرت گیلکرست، مقام ارشد دفتر دموکراسی، حقوق بشر و کار وزارت امور خارجه ایالات متحده نیز همزمان با انتشار گزارش سالانه وزارت امور خارجه آمریکا، در مورد بدتر شدن کارنامه حقوق بشری جمهوری اسلامی طی سال ۲۰۲۳ میلادی، بهویژه وضعیت حقوق زنان در ایران، ابراز نگرانی کرد.
گیلکرست در پاسخ به پرسش خبرنگار صدای آمریکا در ارتباط با تشدید سرکوب زنان در ایران گفت، وضعیت زنان ایرانی روز به روز وخیمتر میشود، آنها با تبعیض دست و پنجه نرم میکنند، و به دلیل مخالفت با حجاب تحمیلی از سوی حکومت مجازات میشوند و به زندان میافتند.