همراهی مجلس و شورای نگهبان با دولت برای «آزادسازی» قیمت بنزین 

کارت سوخت

کارت سوخت

با نزدیک شدن به پایان سال اظهارات نمایندگان مجلس و رویکرد دولت در حوزه بنزین «سیگنال» آزادسازی قیمت بنزین را می‌دهد به طوری‌که در تازه‌ترین مورد یک عضو هیات رئیسه مجلس گفته نوع اختصاص یارانه بنزین که در اختیار شهروندان قرار می‌گیرد «عادلانه و مطلوب نیست.» نحوه پرداخت این یارانه می‌تواند تغییر کند. همچنین سخنگوی شورای نگهبان نیز اعلام کرده که این شورا با طرح بنزینی دولت و انتقال سهمیه سوخت به کارت بانکی موافقت کرده است.

کارشناسان معتقدند این روند فراهم ساختن مقدمه آزادسازی قیمت بنزین در ایران است و برهمین اساس رسانه‌ها و مقامات در بخش‌های مختلف در حال آماده‌سازی افکار عمومی برای این اتفاق هستند.

برهمین اساس محسن زنگنه،‌ نایب رئیس کمیسیون تلفیق بودجه ۱۴۰۴ نیز گفته که بند مورد تایید شورای نگهبان دولت و وزارت را مکلف کرده ظرف ۴ ماه از ابتدای لازم الاجرا شدن قانون، امکان انتقال سهمیه سوخت را از کارت سوخت به کارت بانکی فراهم کند.

در همین راستا یک مقام پالایشگاه شیراز در روزهای اخیر قیمت تمام شده بنزین معمولی تولید داخل را ۱۵ هزار تومان اعلام کرده و گفته بود که «ما این را به ۳ هزار تومان به مردم می‌دهیم.»

روح الله متفکر آزاد عضو هیات رئیسه مجلس شورای اسلامی نیز در خصوص موافقت شورای نگهبان با انتقال سهمیه سوخت به کارت بانکی بر اساس مصوبه مجلس در بودجه سال ۱۴۰۴، گفته است: «نوع اختصاص یارانه بنزین که در اختیار شهروندان قرار می‌گیرد عادلانه و مطلوب نیست. نحوه پرداخت این یارانه می‌تواند تغییر کند.»

هاشم اورعی، استاد دانشگاه شریف نیز در واکنش به اظهار نظرهای صورت گرفته پیرامون قیمت بنزین گفته است: «معتقد هستم که محاسبات باید براساس قیمت تمام شده واقعی باشد که در این صورت قیمت بنزین داخلی ۳۰ هزار و وارداتی حدود ۴۰ هزار تومان می‌شود.»

اورعی در عین حال تاکید کرده است که «واقعیت این است که بخش قابل توجهی از مردم نمی‌توانند بنزین ۳۰ هزار تومانی استفاده کنند و باید متناسب با شرایط هر دهک حمایت مالی مستقیم انجام شود.»

پیش‌تر و در ۱۳ آبان ماه سال جاری نایب رییس کمیسیون برنامه و بودجه مجلس گفته بود که بررسی بودجه سال آینده و کاهش بودجه مورد نیاز برای واردات بنزین یک پیام شفاف دارد و آن هم اینکه بنزین «به احتمال زیاد سال آینده گران می‌شود پس به مردم دروغ نگوییم.»

مهرداد لاهوتی به خبرگزاری حکومتی ایلنا گفته بود: «موضوع کاملا روشن است امسال برای واردات بنزین ۹۰ هزار میلیارد تومان در نظر گرفته شده بود اما برای سال آینده واردات بنزین را ۶۵ هزار میلیارد تومان پیش‌بینی کرده‌ است.»

صحبت‌های لاهوتی تایید کننده نگاه پزشکیان و تیم او به موضوع آزادسازی قیمت بنزین است چرا که محمدرضا عارف شهریور ماه در جلسه معارفه وزیر نفت گفته بود: «کدام عقل سلیمی می‌گوید بنزین را با دلار وارد کنیم و ۱۵۰۰ تومان بفروشیم؟» پیش از او نیز مسعود پزشکیان رئیس دولت جمهوری اسلامی در سخنانی گفته بود: «منطقی نیست بنزین را با دلار آزاد وارد و به صورت یارانه‌ای به مردم بفروشیم در صورتی که پول تامین غذا و دارو را نداریم.»

بنابر گزارش‌ها افزایش ناترازی عاملی است که جمهوری اسلامی را به تکاپوی افزایش قیمت بنزین انداخته تا بتواند منابع و مصارف ارزی خود را مدیریت کند. به باور کارشناسان با تداوم روند فعلی میزان واردات بنزین در سال جاری به ۱۰ میلیارد دلار هم می‌رسد.

موضوعی که مسعود پزشکیان ابتدای مرداد ماه نیز در گفت‌وگو با وب‌سایت دفتر رهبر جمهوری اسلامی به آن تاکید کرده و گفته بود: «ما در کشور ناترازی انرژی داریم و در حال حاضر برای خرید بنزین، ۸ میلیارد دلار پول می‌دهیم، یعنی بنزین را مثلاً حدوداً ۳۰ یا ۴۰ هزار تومان می‌خریم و ۱۵۰۰ تومان می‌فروشیم، خب تا کجا می‌توانیم این کار را بکنیم؟»

تحلیلگران رسانه بر این باورند که دولت با مطرح کردن موضوع افزایش قیمت بنزین و بحث‌های پیرامونی آن به دنبال عادی‌سازی آن در نزد افکار عمومی هستند تا بخش زیادی از واکنش‌های هیجانی را با مباحث فرسایشی کاهش دهند.

جمهوری اسلامی خاطره تلخی از آخرین افزایش قیمت بنزین دارد به طوری که اعتراضات آبان سال ۱۳۹۸ در پی گرانی ناگهانی قیمت بنزین از جمعه شب ۲۴ آبان در چند شهر ایران از جمله مشهد، اهواز، خرمشهر و بهبهان آغاز شد. دامنه این اعتراضات به ۵۴ شهر کشیده شد و در نهایت جمهوری اسلامی با قطع اینترنت در کشور اقدام به کشتار معترضان در شهرهای مختلف کرد. ۲ دی ۱۳۹۸ خبرگزاری رویترز به نقل از منابعی در حکومت ایران اعلام کرد که در سرکوب اعتراضات آبان حدود ۱۵۰۰ تن از معترضان کشته شدند.