لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۴ آذر ۱۴۰۳ ایران ۰۲:۴۰

سهمیه سوخت گیری کاهش پیدا کرد؛ آغاز تغییرات بنزینی در ایران


پس از گمانه‌زنی‌های فراوان در مورد چگونگی برخورد حکومت با ناترازی بنزین، خبرگزاری تسنیم از آغاز بی سروصدای تغییرات بنزینی در کشور خبر داد و نوشت سقف سوخت‌گیری با کارت سوخت شخصی در سراسر کشور از۶۰ لیتر در هر نوبت به ۵۰ لیتر کاهش پیدا کرد.

کارشناسان ایجاد محدودیت در سوخت گیری را در راستای «مدیریت مصرف سوخت» و «سنجش افکار عمومی نسبت به تغییرات آتی» در این حوزه می‌دانند.

خبرگزاری تسنیم وابسته به نهادهای امنیتی در این زمینه نوشت که سقف سوخت‌گیری با کارت آزاد جایگاه‌ها نیز از ۸ هزار لیتر در روز به هفت هزار لیتر کاهش پیدا کرده و از هر کارت جایگاه برای سوخت‌گیری تنها ۲ بار در شبانه روز می‌توان استفاده کرد.

گزارش‌ها نشان می‌دهد با شدت گرفتن ناترازی بنزین در ایران و ضرورت واردات روزانه حداقل ۱۰ میلیون لیتر بنزین، افزایش قیمت و کاهش مصرف بنزین یکی از مهمترین مطالبات حکومت از دولت پزشکیان است که در این مسیر تمامی رسانه‌های اصلاح‌طلب و اصولگرا در حال آماده کردن افکار عمومی هستند.

در همین رابطه مسعود پزشکیان در اوایل شهریور ماه سال جاری گفت که توجیهی ندارد بنزین با دلار ۵۰ هزار تومان وارد و به ۳ هزار تومان فروخته شود. پس از این اظهارات بود که گمانه‌زنی‌ها در مورد احتمال افزایش قیمت حامل‌های انرژی از جمله بنزین بالا گرفت.

در همین راستا روزنامه جوان، وابسته به سپاه نیز ۱۹ شهریور ماه در مطلبی نوشته بود: «چرا کسی که آینه بغل ماشینش ۵۰ میلیون تومان قیمت دارد و در کل سال همیشه در جاده و تفریح است، در مجموع سال یک میلیون [تومان] هم پول بنزین ندهد؟!»

روزنامه اعتماد، وابسته به جریان اصلاح‌طلب حکومت هفتم شهریور ماه در حمایت از صحبت‌های پزشکیان و افزایش قیمت بنزین نوشت: «در سه سال گذشته، دولت تلاش کرده تا با روش‌های «غیرقیمتی» میزان مصرف را کنترل کند. اما روی کاغذ، هیچ کدام از روش‌ها جواب نداده است.»

شماری از تحلیلگران مستقل بر این باورند رسانه‌ها در مورد بنزین نیز به عنوان بازوهای پروپاگاندای حکومت عمل می‌کنند و در همین رابطه است که روزنامه «دنیای اقتصاد» در شماره چهاردهم مهر ماه خود تاکید کرده بود: «بنزین با قیمت بالاتری عرضه شود. این کار در راستای افزایش سهم بنزین از حجم پول جاری اقتصاد بدون اختلال یکباره در حجم پول سایر بخش‌‌‌هاست.»

روزنامه اعتماد هشتم مهرماه نیز در گزارش دیگری نوشته بود: «بنزین را می‌توان وارد کرد، ولی برای واردات باید ارز پرداخت و ده‌ها رقم دیگر از واردات که ضروری هم هستند تحت فشار واردات بنزین قرار می‌گیرند و حذف خواهند شد. گران کردن آن هم مورد اعتراض مردم است.»

رویکرد رسانه‌ای در ایران نشان می‌دهد که حکومت به دنبال تغییرات اساسی در نحوه عرضه بنزین و قیمت آن است و ترس از واکنش‌های اجتماعی باعث شده تا آماده سازی افکار عمومی در دستور تمامی کارگزاران پیدا و پنهان رسانه‌ای حکومت قرار بگیرد.

جمهوری اسلامی خاطره تلخی از آخرین افزایش قیمت بنزین دارد به طوری که اعتراضات آبان سال ۱۳۹۸ در پی گرانی ناگهانی قیمت بنزین از جمعه شب ۲۴ آبان در چند شهر ایران از جمله مشهد، اهواز، خرمشهر و بهبهان آغاز شد. دامنه این اعتراضات به ۵۴ شهر کشیده شد و در نهایت جمهوری اسلامی با قطع اینترنت در کشور اقدام به کشتار معترضان در شهرهای مختلف کرد. ۲ دی ۱۳۹۸ خبرگزاری رویترز اعلام کرد که در سرکوب اعتراضات آبان حدود ۱۵۰۰ تن از معترضان کشته شدند.

XS
SM
MD
LG