دیدگاه | پرزیدنت بایدن باید توصیه‌های انتخاباتی‌اش را دنبال کند

پرزیدنت بایدن در حال سخنرانی در کاخ سفید به مناسبت روز جهانی زن. ۸ مارس ۲۰۲۱

عسل راد، پژوهشگر ارشد «شورای ملی ایرانیان آمریکا»، و نگار مرتضوی، روزنامه‌نگار و تحلیلگر ایرانی آمریکایی و مجری «ایران پادکست»، در یادداشتی در نشریه «فارن پالیسی» نوشته‌اند دولت جدید ایالات متحده با وجود انتقاد از کارزار فشار حداکثری به سیاست‌های ترامپ ادامه می‌دهد و پیام‌های غلطی به تهران می‌فرستد.

راد و مرتضوی می‌گویند حامیان پرزیدنت بایدن صبورانه منتظر مانده اند تا دولت او در چند هفته گذشته مستقر شود، اما به نظر می رسد احیای دیپلماسی با ایران برای دولت او یک اولویت نیست.

ترامپ رفته است، اما برای مردم عادی ایران که در یک همه گیری مهلک و اقتصادی ویران زندگی می کنند هیچ چیز تغییر نکرده است.

اشتیاق قوی برای بازگشت به دیپلماسی با ایران و توفیق برجام در پلتفورم حزب دموکرات در سال ۲۰۲۰ بازتاب پیدا کرد. ولی اکنون، همان گروهی که از ترامپ و مایک پمپئو، وزیر خارجه پیشین آمریکا، برای ترک برجام و سوء استفاده از تحریم ها انتقاد می کردند خودشان همان راه را ادامه می دهند. به نظر می رسد طرح های کوتاه یا بلندمدتی هم به غیر از شدت موضع در برابر تهران وجود ندارد.

اگر چه بایدن به سرعت دیگر سیاست های ترامپ از جمله ممنوعیت های مسافرتی برای کشورهای با اکثریت مسلمان را معکوس کرد، اما به این مساله که فوریت فراوانی دارد همچنان ادامه می دهد. با بازگشت به برجام نه تنها از احتمال مناقشه ای ناخواسته پرهیز می شود، بلکه به کاهش گسترش جنگ افزار هسته ای نیز کمک خواهد شد.

این توقع که ایران باید مسیر خود را در پایبندی به برجام تغییر دهد، در حالی که بایدن فشار حداکثری ترامپ را حفظ کرده غیرمنطقی است، به خصوص که ایرانیان زیر تحریم ها رنج می برند.

تاخیر بایدن ممکن است این پیام را به تهران بفرستد که وعده های معکوس کردن سیاست های ناکام ترامپ بیشتر شعارهای انتخاباتی بوده تا سیاستی واقعی.

هر چند بایدن فقط هفت هفته در کاخ سفید بوده است، به نظر می رسد بیشتر به صداهایی امکان طرح داده که سال ها تلاش کردند توافق با ایران را ناکام بگذارند.

بایدن به جای موضع گیری های علنی لازم است گام هایی جدی در بازگشت به دیپلماسی بردارد. بهترین نقطه آغاز، تسهیل تحریم ها بر مبنای بشردوستی است تا ایرانی ها از کالاهای ضروری و لازم برای مقابله با کووید-۱۹ برخوردار شوند.

تدابیر با حسن نیت می تواند امید را به ایرانیان بی گناه بازگرداند و بازگشت به پایبندی به توافق هسته ای را برای هر دو طرف تسهیل کند. نجات برجام مستلزم حرکت های جسورانه بایدن، به همان جسارت اظهارنظرهایش در سال ۲۰۱۸، است. این ترامپ بود که آن توافق را زیر پا گذاشت، اما اکنون لازم است بایدن پیش از آن که خیلی دیر شود آن را ترمیم کند.

* برگردان فارسی این گزارش تنها به منظور آگاهی رسانی منتشر شده و نظرات بیان شده در آن الزاماً بازتاب دیدگاه صدای آمریکا نیست.

در همین مورد، یک دیدگاه دیگر را نیز بخوانید:

دیدگاه | بایدن اهرم فشار به دست آمده توسط ترامپ در قبال ایران را به خاطر یک توافق هسته‌ای معیوب، بر باد می‌دهد