کشف هویت «اوتسی»؛ مرد یخی از نسل کشاورزان ترکیه امروزی بوده است

آرشیو

اوتسی، مرد یخی، که مشهورترین مومیایی اروپا محسوب می‌شود، هویت تازه‌ای پیدا کرده است. چند دهه پس از کشف این مومیایی در کوه‌های آلپ ایتالیا، دانشمندان دی‌ان‌ای او را بررسی کردند و متوجه شدند که او از نسل کشاورزان ترکیه امروزی بوده است.

دانشمندان می‌گویند اوتسی احتمالاً از گروهی نسبتاً منزوی که ارتباط کمی با سایر اروپایی‌ها داشت، آمده است و اجدادش از منطقه آناتولی هستند.

یافته‌های یک بررسی که در مجله «سل ژنومیکس» منتشر شده است، نشان می‌دهد که ظاهر اوتسی هم متفاوت با تصور پیشین از او است و سرش طاس‌تر و پوستش تیره‌تر از آن چیزی بوده است که در ابتدا تصور می‌شد.

اوتسی که بیش از ۵ هزار سال پیش می‌زیست، با تیری به پشتش کشته شد و در سرما منجمد شد.

تا سال ۱۹۹۱ میلادی، جسدش به عنوان یک «مومیایی طبیعی» حفظ شد، ولی دو کوهنورد او را با تعدادی از لباس‌ها و لوازمش از جمله تبر مسی، کمان و کلاهی از پوست خرس پیدا کردند. از آن زمان، بسیاری از محققان برای کشف بیشتر زوایای زندگی این مومیایی که در موزه باستان‌شناسی تیرول جنوبی در بولزانو ایتالیا به نمایش گذاشته شده است، به تکاپو افتادند.

پیش‌نویس ژنوم اوتسی در سال ۲۰۱۲ میلادی منتشر شد ولی با پیشرفت در بررسی دی‌ان‌ای باستانی از آن زمان تاکنون، دانشمندان تصمیم گرفتند نگاهی دیگر به ژن‌های مرد یخی بیندازند.

آنها برای این کار از دی‌ان‌ای گرفته شده از استخوان لگن اوتسی استفاده کردند.

آندریاس کلر، از دانشگاه زارلند آلمان، می‌گوید ژنوم به‌روز شده، درک عمیق‌تری از زندگی این مومیایی ارائه می دهد.

آلبرت زینک، سرپرست مؤسسه مطالعات مومیایی در سازمان پژوهشی «یورَک» در ایتالیا، می‌گوید ژنوم جدید نشان می‌دهد ظاهر اوتسی در هنگام مرگ و زمانی که حدودا ۴۵ ساله بود، بسیار شبیه مومیایی امروزی است یعنی تیره بوده و موهای زیادی نداشته است.

دانشمندان قبلاً تصور می‌کردند که مرد یخی، پوستی روشن‌تر و بدن پر موتری‌ داشته ولی جسم مومیایی شده او در طول زمان تغییر کرده است.

پژوهشگران همچنین می‌گویند ژنوم او نشان می‌دهد مستعد چاقی و دیابت بوده است.