دو دانشمند بریتانیایی و ژاپنی برنده نوبل پزشکی شدند

جایزه نوبل پزشکی سال ۲۰۱۲ ، مشترکا به دو پژوهشگر ژاپنی و بریتانیایی تعلق گرفت. جان گوردون و شینیا یاماناکا به خاطر تحقیقاتشان در زمینه تبدیل ژنتیکی هسته سلول های بالغ به یاخته های بنیادی موفق به کسب این جایزه شدند. مراسم اهدای جایزه های نوبل امسال، دهم ماه دسامبر در پایتخت سوئد برگزار خواهد شد.

این دو دانشمند توانسته اند با پژوهش هایی که انجام داده اند سلول های بنیادی چندظرفیتی را به بافتهای های گوناگون بدن تبدیل کنند. این دانشمندان کشف کرده اند که می توان با برنامه ریزی ژنتیکی، هسته سلول های کامل و تخصصی آنها را به سلول های بنیادینی تبدیل کرد که به نوبه خود می توانند در تولید بافت های مختلف مورد استفاده قرار گیرند. به این ترتیب چنانچه فردی نیاز به جراحی پیوند اعضا داشته باشد، این روند با بهره گیری از سلول های خود بیمار راحت تر و سریعتر انجام می شود.

شینیا یامانا، کشف چنین برنامه ریزی را از چند جهت مهم می داند: «نه تنها دیگر نیازی به استفاده از جنین برای تشخیص سلول های بنیادی نداریم بلکه احتمال این که بدن بیمار عضو پیوندی را پس بزند، منتفی می شود.»

جایزه نوبل پزشکی ۲۰۱۲، به ارزش یک میلیون و دویست هزار دلار است که بین این دو پژوهشگر تقسیم خواهد شد. نوبل پزشکی نخستین جایزه از سری جوایز نوبل است که هر سال اهدا می شود. جایزه های نوبل علوم، ادبیات و صلح، نخستین بار در سال ۱۹۰۱ و به نام آلفرد نوبل سوئدی اهدا شد.