شبکه حقوق بشر کردستان ایران: ۲۹ ماه از بازداشت و ناپدیدسازی قهری ادریس فقیهی گذشت

ادریس فقیهی و مادرش فاطمه مقصودی

شبکه حقوق بشر کردستان ایران می گوید: با گذشت حدود ۲۹ ماه از بازداشت و ناپدیدسازی قهری ادریس فقیهی، عضو حزب حیات آزاد کردستان (پژاک) از سوی نیروهای سپاه پاسداران، نگرانی ها نسبت به وضعیت و سرنوشت او تشدید شده است.

این سازمان حقوق بشری اشاره کرد که فاطمه مقصودی، مادر این زندانی سیاسی، در پیامی ویدئویی گفته است که نهادهای امنیتی جمهوری اسلامی تاکنون پاسخ روشنی در خصوص سرنوشت فرزندش به او نداده اند و در این مدت بارها از سوی ماموران امنیتی مورد بی احترامی قرار گرفته است.

بر اساس این گزارش، ادریس فقیهی در چند ماه گذشته پس از پایان دوره بازجویی اش از بازداشتگاه سازمان اطلاعات سپاه پاسداران ارومیه به بازداشتگاه اداره اطلاعات این شهر انتقال یافته‌ و او به دستور بازجویانش همچنان از حق تماس و ملاقات با خانواده خود محروم مانده است.

شبکه حقوق بشر کردستان نوشت که فاطمه مقصودی در چند روز گذشته به ستاد خبری اداره اطلاعات سنندج احضار و به مدت چندین ساعت در مورد انتشار ویدئویی از وی که در نخستین سالگرد ناپدیدسازی قهری فرزندش منتشر شده بود بازجویی شده است.

این گزارش حاکی از آن است که بازجویان اداره اطلاعات به خانم مقصودی هشدار داده‌اند که حق استفاده از روسری سفید که در کردستان به عنوان نماد «مادران آشتی» شناخته شده است و نیز حق سفر به ارومیه برای کسب اطلاع از سرنوشت فرزندش را ندارد.

این سازمان حقوق بشری اضافه کرد که خانواده ادریس فقهی که در دوم مرداد ۱۴۰۰، پس از زخمی شدن از سوی نیروهای سپاه پاسداران در اطراف شهر بوکان در استان آذربایجان غربی، ناپدید شد، طی سال‌ گذشته بارها به بازداشتگاه سازمان اطلاعات سپاه پاسداران در پادگان المهدی، اداره اطلاعات و دادگاه ارومیه مراجعه کرده‌اند. با این همه، تاکنون اطلاعی دقیقی در مورد سرنوشت این زندانی سیاسی به آنها داده نشده است.

در این ارتباط، طی سال گذشته، ماموران سازمان اطلاعات سپاه پاسداران و دادگاه ارومیه هر بار در پاسخ به خواسته‌های خانواده ادریس فقهی برای کسب اطلاع از سرنوشت او سناریوهای متناقضی را مطرح کرده‌اند. ابتدا سازمان اطلاعات سپاه پاسداران اعلام کرده بود که آقای فقیهی در جریان تیراندازی نیروهای سپاه پاسداران کشته شده است و «عکس جسد و گواهی فوت» او را برای خانواده ارسال خواهد کرد اما تاکنون هیچ مدرکی در این خصوص به خانواده ارائه داده نشده است.

از سوی دیگر، در دادگاه ارومیه به خانواده آقای فقیهی اعلام شده است که با توجه به حساسیت پرونده او و فشار نهادهای امنیتی، آنها حق هیچگونه پاسخ‌گویی به خانواده را ندارند.

بر اساس این گزارش، گروهی از اعضای حزب حیات آزاد کردستان (پژاک) روز دوم مرداد ۱۴۰۰ در ارتفاعات کوهستانی روستای «علم آباد» بوکان در کمین نیروهای موسوم به قرارگاه حمزه سیدالشهدا سپاه پاسداران گرفتار شدند.

پس از آن، خبرگزاری تسنیم، نزدیک به سپاه پاسداران، در روز پنجم مرداد به نقل از آن قرارگاه از کشته شدن دو عضو یک حزب کُردی و بازداشت یک عضو زخمی این حزب خبر داد.

ده روز پس از آن نیز حزب حیات آزاد کردستان (ژاک) کشته شدن دو عضو خود؛ ادریس فقهی و محسن قادری در یک درگیری مسلحانه با نیروهای سپاه پاسداران در اطراف بوکان را اعلام کرد. اما پس از مدتیِ با انتشار بیانیه دیگری از زنده بودن محسن قادری و دستگیری ادریس فقهی پس از زخمی شدن به دست سپاه پاسداران خبر داد.

پژاک در سال ۱۳۸۸ در فهرست تحریم‌های وزارت خزانه‌داری آمریکا قرار گرفت.