گزارش مجمع جهانی دانشجویی درباره اعتراضات سراسری ایران: ۷۰ هزار دانشجو در «انقلاب مهسا» شرکت داشتند

Iعتراضات دانشجویی- آرشیو

مجمع جهانی دانشجویی موسوم به «جی‌اس‌اف» چهارشنبه ۱۶ خرداد، با انتشار گزارشی گفت که بیش از ۷۰ هزار دانشجوی معترض در اعتراضات سراسری سال ۱۴۰۱ در ایران، شرکت داشتند.

در این گزارش همچنین آمده است که در جنبش «زن زندگی آزادی» بیش از ۳۷۸۹ دانشجو به طرق مختلف توسط جمهوری اسلامی سرکوب شدند.

در بخش دیگری از این گزارش اشاره می‌شود که از شهریور ۱۴۰۱ تا اسفند ۱۴۰۲ بیش از ۸۰۴ دانشجو بازداشت شدند. انتشار بیش از ۳۰۰ بیانیه دانشجویی و سرکوب بیش از ۵۸ استاد از بخش‌های دیگر این گزارش است.

این گزارش توسط خبرنامه «امیرکبیر» تهیه و در تارنمای مجمع جهانی دانشجویی منتشر شده است. خبرنامه امیرکبیر، بخشی از این اطلاعات را از طریق گزارش‌هایی که از مراکز حراست وزارت علوم، تحقیقات و فناوری به این خبرنامه درز کرده، گرفته است.

این گزارش می‌گوید که در جریان اعتراضات سراسری ۱۴۰۱ و تا پاییز همان سال در مجموع ۵۷۰ تظاهرات در دانشگاه‌های ایران ترتیب یافت که شامل ۵۳۹ گردهمایی در دانشگاه‌های دولتی و ۳۱ گردهمایی در دانشگاه‌های خصوصی بوده است.

نخستین اعتراض دانشجویی در ۲۷ شهریور ۱۴۰۱ در دانشگاه تهران برگزار شد، و روز بعد یکی از بزرگترین اعتراضات دانشجویی در دانشگاه صنعتی امیرکبیر (پلی‌تکنیک تهران) رخ داد که بیش از هزار دانشجو در آن شرکت داشتند.

در این گزارش گفته می‌شود که ترس جمهوری اسلامی از اعتراضات گسترده به حدی رسید که وزارت علوم و فناوری به همه دانشگاه‌های ایران دستور داد تا نخستین هفته کلاس‌های خود را در شهریور ۱۴۰۱ بصورت مجازی برگزار کنند.

سرکوب بی‌سابقه دانشگاه‌های ایران در هفته‌های پس از بازگشایی کلاس‌ها شدت گرفت. در یکی از تاریک‌ترین جنایت‌های دانشگاهی، نیروهای امنیتی و لباس شخصی روز یکشنبه دهم مهر ۱۴۰۱ وارد دانشگاه صنعتی شریف شدند و با تفنگ‌های بادی و پینت‌بال به سوی دانشجویان شلیک کردند.

این اقدام در میان دانشجویان به «یکشنبه سیاه» شهرت یافته است.

آمارهای فاش‌شده از مرکز حراست وزارت علوم نشان می‌دهد که تعداد کل شرکت‌کنندگان در تظاهرات پاییز ۱۴۰۱ از ۷۰ هزار دانشجو فراتر رفته است.

استان تهران با برگزاری ۲۱۵ گردهمایی بیشترین تظاهرات دانشجویی را به خود اختصاص داد. دانشگاه‌های استان‌های آذربایجان شرقی و‌ سمنان با ۲۹ گردهمایی در رده‌های بعدی قرار دارند.

از نظر بیشترین تعداد تظاهرات دانشجویی، دانشگاه علامه طباطبایی با ۲۸ تظاهرات، دانشگاه شهید بهشتی با ۲۶، و دانشگاه‌های تهران و خواجه نصییرالدین طوسی هر کدام با ۲۰ تظاهرات در رده‌های بعدی قرار دارند.

از شهریور ۱۴۰۱ تا پایان اسفند ۱۴۰۲، بیش از ۸۰۴ دانشجو شامل ۵۹۸ دانشجوی پسر و ۲۰۶ دانشجوی دختر بازداشت شدند.

دانشگاه‌های صنعتی امیرکبیر و علامه طباطبایی هر کدام با ۱۱۵ دانشجوی بازداشتی دارای بیشترین دانشجوی بازداشتی بودند.

در جریان اعتراضات سراسری و در پاییز ۱۴۰۱، دست‌کم ۲۸۱ دانشجو تعلیق شدند که دانشگاه تهران با ۸۸ دانشجو در رتبه نخست قرار گرفت، و پس از آن دانشگاه ملایر با ۴۷ و دانشگاه یاسوج با ۳۲ دانشجو در رده‌های بعدی هستند.