آنتونی بلینکن، وزیر خارجه آمریکا، روز دوشنبه ۱۱ مرداد ضمن تاکید بر کمک ایالات متحده به آن دسته از شهروندان افغانستان که به آمریکا یاری رساندهاند، گفت همان طور که «آنها در کنار ما ماندند، ما هم در کنار آنها میایستیم.»
اظهارات آقای بلینکن در شرایطی است که وزارت خارجه آمریکا روز دوشنبه برنامه تازه خود با عنوان «اولویت شماره ۲» را برای هزاران شهروند افغانستان که در معرض خطر خشونت طالبان هستند معرفی کرد.
بنابر اعلام وزارت خارجه آمریکا برنامه «اولویت شماره ۲» به شهروندان مورد نظر افغانستان، از جمله کسانی که با نیروهای نظامی آمریکا در افغانستان همکاری کرده اند، و اعضای درجه یک خانواده این افراد که ممکن است در معرض خطر باشند اجازه می دهد از فرصت اقامت دائم در ایالات متحده استفاده کنند.
این برنامه برای آن دسته از شهروندان افغان که واجد شرایط استفاده از ویزای ویژه مهاجرتی (اس آی وی) نیستند، در نظر گرفته شده است.
وزیر امور خارجه آمریکا در یک نشست خبری در محل وزارت خارجه ایالات متحده با اشاره به طرح گسترش پذیرش پناهجویان افغان گفت با این که آمریکا نیروهای خود را از افغانستان خارج کرده است، اما واشنگتن به تلاش برای ثبات و امنیت افغانستان ادامه میدهد.
آقای بلینکن تصریح کرد: «آمریکا نسبت به آن دسته از شهروندان افغانستان که از سال ۲۰۰۱ با ایالات متحده همکاری کرده اند و اکنون در معرض خشونت طالبان هستند، متعهد است.»
به گفته وزیر خارجه، «آمریکا در ۱۳سال گذشته بیش از ۷۳ هزار ویزای ویژه مهاجرت برای افغانستانی های واجد شرایط و خانواده هایشان صادر کرده است. تنها در سال گذشته ۸ هزار ویزا صادر کردهایم و اکنون به برنامه پذیرش مهاجران افغانستانی شتاب بخشیدهایم.»
به گفته آقای بلینکن، اولین پرواز این دسته از پناهندگان افغانستانی روز جمعه گذشته، و دومین پرواز صبح روز دوشنبه با انتقال حدود ۴۰۰ پناهجو وارد آمریکا شدهاند و این پروازها ادامه خواهند داشت.
وزیر خارجه با اشاره به تمرکز بر اسکان مجدد هزار متقاضی و خانوادههایشان که فرایند درخواست مهاجرت را تکمیل کردهاند، چنین برنامههایی را «نشانهای نیرومند از سخاوتمندی آمریکا» دانست و گفت با آن که سربازان آمریکا از افغانستان خارج شدهاند، ما به صلح وثبات پایدار در افغانستان متعهد میمانیم.
وزیر امور خارجه گفت با اینکه برنامههایی مانند «اولویت شماره ۲» مختص کسانی است که با آمریکا در افغانستان همکاری کرده اند، اما سایر مردم افغانستان نیز که ممکن است در معرض خشونت قرار گیرند میتوانند از آمریکا درخواست پناهندگی کنند.
وزارت خارجه آمریکا در بیانیه خود به شرایطی که شهروندان افغانستان بر اساس آن می توانند از برنامه «اولویت شماره ۲» استفاده کنند اشاره کرده است. بر این اساس، این برنامه از جمله مخصوص کسانی است که در افغانستان برای رسانه ها و یا سازمان های غیردولتی مستقر در آمریکا کار کرده اند.
همچنین، وزارت خارجه آمریکا می گوید آن دسته از افغان هایی که با برنامه ها و پروژه های تامین مالی شده توسط دولت آمریکا همکاری کرده اند می توانند برای استفاده از برنامه جدید این وزارتخانه اقدام کنند.
اخیرا موج نگرانیها در مورد سرنوشت مترجمهای افغانستانی نیروهای آمریکایی افزایش یافته است. بر اساس برآورد انجمن غیر دولتی «هیچکس نباید جا بماند»، تا کنون سیصد نفر از مترجمان افغانستانی ارتش آمریکا در افغانستان کشته شدهاند.