جو بایدن در دیدار با اشرف غنی و عبدالله عبدالله: شراکت بین افغانستان و ایالات متحده مستمر می‌ماند

پرزیدنت بایدن در دیدار با اشرف غنی، رئیس جمهوری افغانستان، و عبدالله عبدالله، رئیس شورای عالی مصالحه ملی افغانستان، در کاخ سفید، واشنگتن دی‌سی، جمعه ۴ تیر ١۴٠٠. (منبع: آسوشیتدپرس)

جو بایدن رئیس جمهوری آمریکا، جمعه ۴ تیر ماه در دیدار با اشرف غنی رئیس جمهوری و عبدالله عبدالله رئیس شورای عالی مصالحه ملی افغانستان در کاخ سفید گفت، دولتش همکاری در زمینه‌های مختلف با کابل را پس از اتمام روند خروج نیروهای نظامی آمریکا نیز ادامه خواهد داد.

پرزیدنت بایدن به دو میهمان خود در دفتر کارش گفت که اجرایی کردن تصمیمش به خروج نیروهای نظامی از افغانستان نباید این پیام را برای جهان داشته باشد که واشنگتن پس از دو دهه حضور نظامی، پیوندش با کابل قطع خواهد شد.

وی گفت:‌ «شراکت بین افغانستان و ایالات متحده پایان نمی‌یابد. بلکه مستمر می‌ماند. نیروهای‌مان خارج می‌شوند، اما حمایت ما از افغانستان پایان نمی‌یابد. ما به حمایت از افغانستان در قالب ارائه پشتیبانی به ارتش افغانستان و حمایت سیاسی و اقتصادی ادامه می‌دهیم.»

رئیس جمهوری افغانستان نیز در یک نشست خبری گفت که به تصمیم پرزیدنت بایدن احترام می‌گذارد و آن را نه به منزله رها کردن افغانستان، که به عنوان «آغاز فصل جدیدی در روابط دو جانبه» می‌داند.

کارشناسان مسائل افغانستان پیش‌بینی کرده‌اند که با خروج نیروهای نظامی ناتو، وضعیت دولت مرکزی در کابل طی ماه‌های آتی متزلزل خواهد شد.

اشرف غنی در یک کنفرانس خبری در سفارت افغانستان در واشنگتن، در پاسخ تلویحی به این کارشناسان، با اشاره به دستاورد‌های نیروهای نظامی-امنیتی افغانستان طی روزهای گذشته گفت: ‌«خرسندم که اینجا اعلام کنم نیروهای نظامی – امنیتی ما تعدادی از شهرستان‌های شمال و جنوب کشور را بازپس گرفتند. برای آنهایی که به دنبال جزئیات هستند، جاده بین پل خُمری و تونل سالَنگ بازگشایی شده است. نیروهای نظامی – امنیتی ما در راستای اجرای اولویت‌هایشان، کاملا آمادگی انجام وظایفشان برپایه قانون اساسی کشور و انتظارات مردم را دارند.»

اما عبدالله عبدالله، که در اداره کشور شریک اشرف غنی است، هشداری برای جامعه جهانی برای فراموش نکردن وعده‌هایشان به حمایت از دولت کابل داشت.

اقای عبدالله گفت: «ما نباید فراموش کنیم که القاعده در افغانستان به آن توانی رسیده بود که یک خطر واقعی و یک تهدید امنیتی برای آمریکا بود. این موضوع امروز در افغانستان نیز صادق است. اگر کشورمان بدون حمایت و بدون تعامل، کاملا به حال خود رها شود، این خطر وجود دارد که بار دیگر به مرکزی برای گروه‌های تروریستی تبدیل شود.»

دولت آمریکا اعلام کرده است که در سال ۲۰۲۲ بودجه کمک مالی سه میلیارد و سیصد میلیون دلاری از کنگره، برای کمک به دولت کابل درخواست کرده است. واشنگتن همچنین اعلام کرده که با مهیا شدن زمینه، فورا سه میلیون واکسن کرونای تک مرحله‌ای «جانسون اند جانسون» به افغانستان ارسال می‌کند.

رئیس جمهوری افغانستان پیشتر در روز جمعه، با لوید آستن وزیر دفاع در ساختمان پنتاگون و نانسی پلوسی رئیس مجلس نمایندگان در کنگره آمریکا و نیز گروهی از نمایندگان جمهوری‌خواه کنگره، از جمله میچ مک‌کانل رهبر اقلیت جمهوری‌خواه سنا، دیدار کرده بود.