ساحل عاج خواستار خروج نیروهای فرانسوی از این کشور شد

رئیس‌جمهوری ساحل عاج، آلاسان اوتارا در نشستی در پاریس، پایتخت فرانسه - اکتبر ۲۰۲۴

ساحل عاج روز سه‌شنبه اعلام کرد که نیروهای فرانسوی پس از چند دهه حضور نظامی، این کشور را ترک خواهند کرد. این تصمیم، تازه‌ترین اقدام یک کشور آفریقایی برای کاهش روابط نظامی با قدرت استعماری سابق خود است.

رئیس‌جمهوری ساحل عاج، آلاسان اوتارا، اعلام کرد که خروج نیروها از ژانویه ۲۰۲۵ آغاز می‌شود. فرانسه تاکنون تا ۶۰۰ نیروی نظامی در ساحل عاج داشته است.

او گفت: «ما تصمیم گرفته‌ایم که خروج نیروهای فرانسوی از ساحل عاج به‌صورت هماهنگ و سازمان‌یافته انجام شود.» او گفت که گردان پیاده‌نظام نظامی در یک حومه آبیجان که تحت مدیریت ارتش فرانسه است، به نیروهای ساحل عاج واگذار خواهد شد.

به گزارش آسوشیتدپرس، این بیانیه اوتارا پس از اقدامات مشابه سایر رهبران در غرب آفریقا صورت گرفت، منطقه‌ای که از نیروهای فرانسوی خواسته شده است تا آنجا را ترک کنند. تحلیلگران این درخواست‌ها را بخشی از تغییرات ساختاری گسترده‌تر در روابط این منطقه با پاریس توصیف کرده‌اند.

فرانسه در سال‌های اخیر با مشکلات مشابهی در چندین کشور غرب آفریقا از جمله چاد، نیجر و بورکینافاسو مواجه شده است، جایی که نیروهای فرانسوی که سال‌ها در آن حضور داشتند، مجبور به ترک این کشورها شدند.

چندین کشور غرب آفریقا از جمله مالی، بورکینافاسو و نیجر که کودتا در آن‌ها رخ داده است اخیرا از فرانسه خواسته‌اند نیروهای خود را خارج کند. به این فهرست سنگال و چاد، که به‌عنوان پایدارترین و وفادارترین شریک فرانسه در آفریقا شناخته می‌شد، نیز اضافه شده‌اند. کاهش روابط نظامی در حالی صورت می‌گیرد که فرانسه تلاش دارد با تدوین استراتژی نظامی جدید، نفوذ سیاسی و نظامی کمرنگ‌شده خود در قاره آفریقا را احیا کند. این استراتژی شامل کاهش چشمگیر حضور دائمی نیروهای فرانسه در این قاره است.

فرانسه از بیش از ۷۰ درصد کشورهای آفریقایی که از زمان پایان استعمار در آن‌ها نیرو مستقر کرده بود، اخراج شده است. در حال حاضر، نیروهای فرانسوی تنها در جیبوتی با ۱۵۰۰ سرباز و در گابن با ۳۵۰ سرباز حضور دارند.

تحلیلگران این تحولات را بخشی از تغییرات ساختاری گسترده‌تر در روابط منطقه با پاریس می‌دانند، در حالی که احساسات محلی ضدفرانسوی، به‌ویژه در کشورهایی که کودتا در آن‌ها رخ داده، در حال افزایش است.

پس از اخراج نیروهای فرانسوی، رهبران نظامی نیجر، مالی و بورکینافاسو به روسیه نزدیک‌تر شده‌اند. روسیه در این منطقه مزدورانی مستقر کرده است که به ارتکاب آزار علیه غیرنظامیان متهم شده‌اند. همچنین، وضعیت امنیتی در این کشورها بدتر شده است و حملات افراط‌گرایان و کشته شدن غیرنظامیان بدست دسته‌های مسلح وهمچنین نیروهای دولتی افزایش یافته است.