حذف دلار از تجارت با تاجیکستان شدنی نیست؛ مبادلات مالی برای تجار ممکن نیست

اسکناس دلار آمریکا

رئیس اتاق مشترک ایران و تاجیکستان اعلام کرده حذف دلار از تجارت ایران و تاجیکستان شدنی نیست و در حال حاضر مبادلات مالی برای تجار ممکن نیست.

محمدحسین روشنک به خبرگزاری حکومتی ایلنا گفته به دلیل تحریم بودن ایران، صادرکنندگان با عناوین غیرایرانی در تاجیکستان خدمات‌رسانی می‌کنند.

روشنک تاکید کرده «حذف دلار از تجارت ایران و تاجیکستان نیاز به ایجاد زیرساخت‌هایی دارد که اکنون موجود نیست ضمن اینکه تثبیت این جریان حدود دو دهه زمان می‌برد و اگر ایران از تحریم خارج شود این راهکار دیگر کارایی ندارد.»

به گفته این فعال بخش خصوصی، ممکن است دولت‌ها بتوانند پول دو کشور را مبادله کنند اما «انجام این کار برای تاجران بخش خصوصی میسر نیست.»

حذف دلار از اقتصاد ایران یکی از دستورهای علی خامنه‌ای به دولت ابراهیم رئیسی بود و تیم اقتصادی دولت نیز بارها بر این موضوع تاکید کرد.

خامنه‌ای در نخستین روز سال جاری در مشهد با تاکید بر لزوم کاهش نقش دولت در اقتصاد کشور و عبور از دلار گفت: «یکی از مشکلات اقتصاد ما وابستگی به دلار است. بعضی از کشورهایی که تحریم شدند، وابستگی خودشان را به دلار قطع کردند، وضعشان بهتر شد این کار را ما هم باید بکنیم.»

تاکید دولت بر حذف دلار از اقتصاد ایران در حالی است که از همان روزهای نخست کارشناسان و فعالان بخش خصوصی حذف دلار از اقتصاد را امری غیر ممکن دانستند.

در همین رابطه مهدی رنگ رونا، نائب رئیس اتاق مشترک بازرگانی ایران و هند نیز ۲۱ مرداد ماه با انتقاد از رویکرد حذف دلار از اقتصاد ایران، این اتفاق را نشدنی دانسته و گفته بود در معاملات بین‌المللی اگر یک طرف معامله ایران باشد «احتمال انسداد معامله بالا می‌رود.»

این اظهارات فعالان بخش خصوصی و تاکید بر عملیاتی نبودن حذف دلار از مبادلات اقتصادی در حالی است که مقامات جمهوری اسلامی همچنان بر این موضوع اصرار دارند.

در همین رابطه تیرماه سال جاری محمدباقر قالیباف، رئیس مجلس شورای اسلامی در گفت‌وگو با شبکه «راشاتودی» از حذف کامل دلار در معاملات ایران و روسیه خبر داد اما در همان زمان نیز بازرگانان ایرانی این موضوع را تایید نکردند.

عبدالله مهاجر دارابی، نایب رئیس اتاق مشترک بازرگانی ایران و روسیه در واکنش به این موضوع به خبرگزاری حکومتی ایلنا گفته بود که تاجران ایرانی در تجارت با روسیه هنوز مجبور به استفاده از دلار هستند.

دولت ابراهیم رئیسی قرار بود حذف دلار را از مبادلات با روسیه آغاز کند که هنوز توفیقی در این زمینه حاصل نشده است. در اقدامی دیگر دولت ارقام دلار بودجه را به یورو تبدیل کرد اما در نهایت تمامی مبادلات با دلار انجام می‌شود و حذف دلار تنها بر روی کاغذ انجام شده است آن هم با تبدیل آن به یورو.