در حالی که علی خامنهای در نخستین روز سال ۱۴۰۲ به دولت رئیسی دستور داد تا «دلارزدایی» از اقتصاد را عملی کند، حالا با گذشت ۵ ماه از این دستور یک نماینده مجلس میگوید «این روزها بیش از هر چیزی به دلار نیاز داریم.»
نایب رییس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس با اشاره به آزادسازی پولهای بلوکه شده ایران گفت که امروز کشور بیش از هر چیزی به دلار نیاز دارد؛ چرا که بابت واردات و تامین نیازمندی های کشور باید ارز بپردازیم.
علی خامنهای در سخنرانی نوروزی خود در روز نخست سال ۱۴۰۲با تاکید بر لزوم کاهش نقش دولت در اقتصاد کشور و عبور از دلار گفت: «یکی از مشکلات اقتصاد ما وابستگی به دلار است. بعضی از کشورهایی که تحریم شدند، وابستگی خودشان را به دلار قطع کردند، وضعشان بهتر شد این کار را ما هم باید بکنیم.»
اظهارات رهبر جمهوری اسلامی در همان زمان هم با واکنش اقتصاددانان داخل ایران مواجه شد به طوری که پیمان مولوی در این رابطه نوشت: «تمام ارزهای بزرگ در مقابل دلار تعریف میشوند چه ین، یورو، پوند و یوان. دلار ارز جهانشمولی است که کشورها برای ذخیره ارزی و تبادلات بهره میبرند، دلار در هیچ کشوری قابل حذف کردن نیست.»
یک عضو اتاق بازرگانی ایران نیز ۱۶ مردادماه در همین رابطه گفت که «دلار زدایی» یک اقدام ایدئولوژیک است و اقتصاد کشور تحمل «بحثهای حاشیهای» را ندارد.
مهرداد عباد در گفتگو با خبرگزاری «ایلنا» تاکید کرد که حذف دلار از تجارت خارجی یک بحث ایدئولوژیک است و چین با هدف اقتصاد اول شدن در دنیا، این بحث را مطرح و تلاشهایی در زمینه دلارزدایی و «تیمکشی» را آغاز کرده است.
چندی پیش نیز دستور محمد مخبر، معاون اول ابراهیم رئیسی در مورد ممنوعیت عقد قرارداد به دلار با ورزشکاران و مربیان خارجی صادر شده بود.
این اقدام را ناظران در راستای دلارزدایی دانستند؛ ایدهای که تیتر اول روزنامه «عصر اقتصاد» در تهران در شماره چهارشنبه ۱۰ خرداد آن را این گونه توصیف کرده بود: «دلار زدایی از اقتصاد ایران فقط یک رویاست.»