در حالی که ایران و شش قدرت جهانی در تکاپوی برای رسیدن به توافقی بر سر برنامه هستهای تهران هستند، نخست وزیر اسرائیل، که بارها نسبت به این مذاکرات ابراز بدبینی کرده است، روز یکشنبه به رسانههای هر شش کشور طرف مذاکره با ایران، موسوم به گروه ۱+۵، مصاحبههای اختصاصی داد.
بنیامین نتانیاهو در این مصاحبهها از ایالات متحده، بریتانیا، فرانسه، آلمان، روسیه و چین خواست «تسلیم» ایران نشوند و بار دیگر تکرار کرد به توافق نرسیدن، بهتر از یک توافق بد است.
«تسلیم» واژهای بود که آقای نتانیاهو در گفتگوهای خود با این رسانهها استفاده کرد و به نظر میرسد نخست وزیر اسرائیل نگران آن است که مذاکرهکنندگان بینالمللی درنهایت موافقت کنند که ایران تعداد بالایی از سانتریفیوژها، بیش از آن که مورد نظر بوده، برای خود حفظ کند.
نخست وزیر اسرائیل می گوید اگر به ایران اجازه داده شود شماری از سانتریفیوژهای خود را حفظ کند، به دلیل ماهیت حکومت آن کشور، جهان برای همیشه تغییر خواهد کرد.
تعداد سانتریفیوژی که مورد نظر اسرائیل است، زیر هزار است، زیرا معتقد است با این تعداد، در صورتی که ایران تصمیم به ساخت سلاح هستهای بگیرد، زمان بیشتری خواهد لازم خواهد داشت تا مواد لازم را برای آن تولید کند.
به گفته آقای نتانیاهو، آنچه ایران از بریتانیا و ۱+۵ می خواهد، حفظ مواد و امکانات تولید تسلیحات هستهای است، به همراه اعطای اجازه بازرسی از آن ها؛ نگه داشتن امکانات و قبول بازرسی، به جای برچیدن تاسیسات. این قرارداد بدی است و به این معناست که ایران در هر زمان میتواند بازرسان را کنار بگذارد یا آنها را فریب دهد.
همزمان یک هیات بلند پایه اسرائیلی نیز یکشنبه شب وارد واشنگتن شد تا با مقامهای آمریکایی دیدار و گفتگو کنند. وزیر اطلاعات اسرائیل سرپرستی این هیات را به عهده دارد. روزنامه اسرائیلی جروزالم پست، این گروه را «هیات اضطراری امنیت» خوانده است.
دور بعدی گفتگوهای هستهای ایران و پنج عضو دائم شورای امنیت سازمان ملل بعلاوه آلمان، قرار است طبق برنامه از پیش اعلام شده از روز چهارشنبه ۱۱ تیر ماه در وین آغاز شود.
عباس عراقچی، معاون وزارت امور خارجه ایران به خبرگزاری ایسنا گفته است احتمالاً این گفتگوها با دیدار دوجانبه محمدجواد ظریف وزیر خارجه ایران و کاترین اشتون مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا و نماینده گروه ۱+۵ آغاز میشود.
به گفته آقای عراقچی اگر گفتگوها تا پایان مهلت شش ماهه تعیین شده در توافق موقت آذر ماه ۱۳۹۲، یعنی تا پایان ۲۹ تیر ماه (۲۰ ژوئیه)، بر سر متن توافق نهایی به نتیجه نرسد، آنگاه میتوان گفتگوها را برای چند روز بیشتر نیز ادامه داد.
دور پنجم مذاکرات اتمی ایران و غرب طرفین مذاکرات را تاکنون مثبت اما دشوار توصیف کرده اند و گفته اند که هنوز اختلافات اساسی باقی است.
وندی شرمن، معاون وزارت امور خارجه آمریکا و سرپرست هیات مذاکرهکننده ایالات متحده، پس از پایان دور پنجم گفتگوها در روز ۳۰ خرداد ماه، با بیان این که روشن نیست آیا ایران آماده است برای مطمئن ساختن جهان از صلحجویانه بودن برنامه هستهای خود گامهایی را بردارد یا خیر، گفت به دلیل اختلافات باقیمانده توافقی در مورد پیشنویس توافق نهایی صورت نگرفت.
محمد جواد ظریف وزیر امور خارجه ایران و سرپرست هیات مذاکرهکننده ایرانی نیز همان روز در گفتگو با خبرنگاران در وین تایید کرد که اختلافات باقی است و از طرف مقابل خواست که از مطرح کردن «درخواستهای اضافی» که تهران نخواهد پذیرفت، پرهیز کنند.