لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
شنبه ۳ آذر ۱۴۰۳ ایران ۰۷:۵۰

تعداد سانتریفوژها مشکل مهم مذاکرات اتمی ایران و غرب


تصویر ماهواره ای تاسیات غنی سازی اورانیوم نطنز
تصویر ماهواره ای تاسیات غنی سازی اورانیوم نطنز

معاون رئیس «برنامه بین المللی بررسی تهدید اتمی» در گفتگو با بخش فارسی صدای آمریکا گفت تعداد سانتریفیوژهایی که در نتیجه توافق هسته ای می تواند در ایران باقی بمانند، یکی از مشکلات مهم مطرح در مذاکرات اتمی با ایران است.

کوری هیندراستین (Corey Hinderstein) در ادامه گفت «این یک مسئله فنی است که می تواند عواقب سیاسی درپی داشته باشد. هرچه ایران سانتریفیوژ بیشتری داشته باشد، سریعتر می تواند به توافق پشت کرده و فعالیت هایش را تا حدی افزایش دهد که عملا در مدت کوتاه تری مواد لازم برای تولید بمب اتمی را تهیه کند.»

خانم هیندراستین افزود «این نمونه ای است که خواست ایران برای داشتن هزاران سانتریفیوژ باید براساس نیاز آن باشد؛ و اگر آنها برنامه اتمی ندارند و نیاز برنامه غیراتمی آنها توسط روسیه تامین می شود، مشکل می توان نیاز به هزاران سانتریفیوژ را توجیه کرد.

ایران و شش قدرت جهانی تلاش می کنند پیش از مهلت تعیین شده ۲۹ تیر (۲۰ ژوییه) به یک توافق جامع هسته ای دست یابند که بر اساس آن برنامه اتمی ایران در ازای رفع تحریم های بین المللی محدود می شود.

دور چهارم گفتگوهای هسته ای ایران و شش قدرت جهانی شامل ایالات متحده، بریتانیا، فرانسه، روسیه، چین و آلمان، روز ۲۶ اردیبهشت ماه بدون نتیجه پایان یافت و طرفین توافق کردند دور بعدی مذاکرات روز ۲۶ خرداد ماه در وین آغاز شود.

هیات های مذاکره کننده ایران و غرب در این مرحله از گفتگوها به جزئیات بیشتری می پردازند و از این رو مذاکرات را دشوار و حساس خواندند.

برای انجام هماهنگی های بیشتر پیش از آغاز دور پنجم گفتگوها، دیپلمات های ارشد ایران و ایالات متحده آمریکا روزهای و سه شنبه در ژنو سوئیس با یکدیگر بطور مستقیم گفتگو کردند. در این مذاکرات، هلگا اشمیت، معاون کاترین اشتون، مسئول سیاست خارجه اتحادیه اروپا نیز حضور داشت.

هیات مذاکره کننده ایرانی روز چهارشنبه نیز با دیپلمات های ارشد فرانسوی در ژنو دیدار کرد و قرار است عصر همان روز با هیاتی از روسیه به سرپرستی سرگئی ریابکوف، معاون وزیر خارجه روسیه در رم، پایتخت ایتالیا، دیدار و گفتگو کنند.

لوران فابیوس وزیر خارجه فرانسه روز گذشته گفته بود اگر ایران می خواهد با قدرت های جهانی به توافق برسد باید از تصمیم خود برای داشتن چند صد هزار دستگاه سانتریفیوژ منصرف شود.

به گزارش خبرگزای رویترز، آقای فابیوس این مطلب را در مصاحبه با یک شبکه رادیویی فرانسوی مطرح کرد و افزود «در حالی که گروه ۱+۵ می گوید برای مصارف صلح آمیز تنها چند صد سانتریفیوژ کفایت می کند، طرف ایرانی خواستار داشتن چندصد هزار سانتریفیوژ هستند.»

در حال حاضر حدود ۱۹هزار سانتریفیوژ در تاسیسات ایران نصب شده است که حدود نیمی از آن ها فعال هستند.

وزارت امور خارجه ایران روز چهارشنبه به سخنان آقای فابیوس واکنش نشان داد و گفت «تاریخ این سخنان گذشته و مربوط به قبل از مذاکرات است.»

  • 16x9 Image

    شهلا آراسته

    شهلا آراسته در سال ۲۰۰۰، فعالیت خبری خود را در آمریکا با بنیاد تحقیاتی اطلس آغاز کرد و سپس در سال ۲۰۰۷ به صدای آمریکا پیوست.

XS
SM
MD
LG