مقامات ارشد سازمان ملل: جنگ غزه باید متوقف شود

حملات اسرائیل به غزه در واکنش به حملات تروریستی حماس

با افزایش شمار کشته‌شدگان فلسطینی در نوار غزه، شماری از مقامات ارشد سازمان ملل متحد روز دوشنبه ۱۵ آبان در بیانیه‌ای گفتند «دیگر بس است» و خواستار آتش‌بس بشردوستانه شدند.

اسرائیل فشارهای فزاینده بین‌المللی برای آتش‌بس را رد کرده و گفته است که گروگان‌هایی که شبه‌نظامیان حماس در تهاجم ۱۵ مهر به جنوب این کشور به گروگان گرفته‌اند، باید ابتدا آزاد شوند.

بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر اسرائیل، یکشنبه ۱۴ آبان در بازدید از پایگاه نیروی هوایی کشورش بار دیگر تاکید کرد که اسرائیل با آتش بس در غزه موافقت نخواهد کرد، مگر این که حماس گروگان‌هایی را که ربوده است، آزاد کند.

او گفت: «این [کلمه «آتش بس»] را از فرهنگ واژه‌ها خارج کنید. این را هم به دشمنان و هم به دوستان‌مان می‌گوییم. ما تا زمانی که آنها را شکست دهیم ادامه خواهیم داد. ما گزینه دیگری نداریم.»

حماس در حمله ۱۵ مهر به اسرائیل دست‌کم ۱۴۰۰ اسرائیلی عمدتا غیرنظامی را کشت و حدود ۲۴۰ نفر اسرائیلی و اتباع خارجی از جمله، کودکان، زنان، و سالمندان را ربود.

ایالات متحده، کانادا، اتحادیه اروپا، ژاپن، اسرائیل و شمار دیگری از کشورها حماس را در فهرست سازمان‌های تروریستی طبقه‌بندی کرده‌اند.

هجده امضاکننده بیانیه سازمان ملل متحد شامل ولکر ترک کمیسر عالی حقوق بشر سازمان ملل، تدروس ادهانوم رئیس سازمان بهداشت جهانی، و مارتین گریفیتس هماهنگ‌کننده امور بشردوستانه سازمان ملل، گفتند: «کل جمعیت غزه محاصره شده و مورد حمله قرار گرفته‌اند، از دسترسی به مایحتاج ضروری برای بقا محروم هستند، در خانه‌ها، پناهگاه‌ها، بیمارستان‌ها، و عبادتگاه‌ها بمباران می‌شوند. این غیرقابل قبول است.»

آنها افزودند: «ما به آتش‌بس فوری بشردوستانه نیاز داریم. سی روز گذشته است. بس است.»

این در حالی است که سرهنگ دوم جاناتان کورنیکوس، از سخنگویان ارتش اسرائیل، تصاویر هوایی تونل‌ها و سایت‌های موشکی حماس در دو بیمارستان در شمال غزه را به خبرنگاران نشان داد و گفت که این مشخص می‌کند که اسرائیل مسئول «آن چه اکنون در شمال غزه رخ می‌دهد» نیست.

به گفته ارتش اسرائیل حملات این رژیم «تونل‌ها، مجتمع‌های نظامی، پست‌های دیده‌بانی، و سایت‌های پرتاب موشک‌های ضد تانک» را هدف قرار می‌دهد.

گرچه دولت بایدن خواستار توقف موقت جنگ با هدف پیشبرد مذاکرات قطر با حماس و اسرائیل برای آزادی گروگان‌ها شده است اما با آتش‌بس مخالف است.

آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه ایالات متحده، روز شنبه در امان، پایتخت اردن، در کنفرانس مطبوعاتی با وزرای امور خارجه اردن و مصر با نخست وزیر و وزیر امور خارجه قطر گفت: «آتش‌بس در حال حاضر تنها موجب بقای حماس، تجدید قوای آن، و تکرار آن چه را که در ۱۵ مهر انجام داد، خواهد شد.»

او افزود: «هیچ ملتی، هیچ یک از ما چنین چیزی را نخواهد پذیرفت... بنابراین مهم است بر حق و وظیفه اسرائیل مبنی بر دفاع از خود تاکید مجدد کنیم.»

  • پیام به ایران

ستاد فرماندهی مرکزی ایالات متحده، که خاورمیانه را پوشش می‌دهد، در شبکه اجتماعی ایکس گفت که یک زیردریایی موشکی هسته‌ای به منطقه رسیده است. به گزارش رویترز، برخی تحلیلگران این امر را پیامی به ایران، دشمن اسرائیل، تلقی کرده‌اند.

نشریه «تایمز‌ ‌اسرائیل» با استناد به خبر آسوشیتدپرس در گزارشی نوشته که اذعان ایالات متحده به موقعیت مکانی زیردریایی کلاس اوهایو بسیار نادر است؛ چرا که آنها بخشی از به اصطلاح «سه‌گانه هسته‌ای» تسلیحاتی آمریکا را نشان می‌دهند که موشک‌های بالستیک زمینی و بمب‌های هسته‌ای بمب‌افکن‌های راهبردی را نیز شامل می‌شود.

  • هشدار به حزب‌الله

اسرائیل اعلام کرد که در پاسخ به حمله موشکی به تانک‌هایش که منجر به کشته شدن یک شهروند اسرائیلی شد، «مواضع گروه تروریستی حزب‌الله در جنوب لبنان» را هدف قرار داد. حزب‌الله هم گفته است که با شلیک موشک به شهر کریات شمونا در شمال اسرائیل واکنش نشان داده است.

گروه شبه‌نظامی حزب‌الله لبنان مورد حمایت جمهوری اسلامی، یکشنبه ۱۴ آبان یک خودروی نظامی اسرائیل را در آن سوی مرز با موشک‌های هدایت‌شونده هدف قرار داد و گفت خدمه آن کشته و زخمی شدند.

ارتش اسرائیل در بیانیه‌ای ضمن تایید خبر پرتاب یک موشک ضد تانک از لبنان به شهرک یفتاح در شمال اسرائیل گفت که محل پرتاب این موشک را هدف قرار داد، اما خبر تلفات جانی در این حمله را تایید نکرد.

حزب الله همچنین گفت چندین موشک دیگر را پرتاب کرد و تجهیزات اسرائیلی را در امتداد مرز منهدم کرده است. به گفته ارتش اسرائیل سامانه دفاعی گنبد آهنین یک پهپاد را که از لبنان به سمت اسرائیل در حال پرواز بود، رهگیری کرده است.

پیشتر، یوآو گالانت، وزیر دفاع اسرائیل، هنگام بازدید از مناطق شمالی کشورش و در بحبوحه حملات موشکی و راکتی این گروه مورد حمایت جمهوری اسلامی به اسرائیل به حسن نصرالله، رهبر حزب‌الله لبنان، هشدار داد که «مرتکب اشتباه» نشود.

گالانت در عین حال تاکید کرد که «ما تمایلی برای وارد شدن به جنگ در شمال نداریم، اما برای هر کاری آماده‌ هستیم.»