وبسایت پالیگراف، پروژه راستی آزمایی صدای آمریکا، در گزارشی به بررسی صحت یکی دیگر از ویدیوهای منتشرشده در فضای مجازی درباره جنگ میان اسرائیل و حماس و احتمال درگیری حزبالله پرداخته است.
در این گزارش آمده است که با گذشت بیش از یک ماه از جنگ اسرائیل و حماس، پرسشی که همچنان باقی است این است که حزبالله لبنان - حزب سیاسی شیعی مورد حمایت جمهوری اسلامی ایران - تا چه حد خود را وارد این درگیری خواهد کرد؟
ایالات متحده، پس از آغاز درگیری اسرائیل و حماس، بلافاصله دو ناو هواپیمابر خود را در دریای مدیترانه مستقر کرد و به ایران و حزب الله هشدار داد که از درگیری دوری کنند.
حسن نصرالله، رهبر حزب الله، هم گفت گروه شبه نظامی تحت امرش که سلاحهای ضد کشتی در اختیار دارد «به خوبی آماده [مقابله] با ناوگانهای شما است.»
این اظهارات نصرالله به گمانهزنیها و اطلاعات نادرست در شبکههای اجتماعی دامن زده است.
«نکستا»، یک رسانه بلاروس مستقر در لهستان با بیش از یک میلیون دنبالکننده، ویدیویی را منتشر کرد که در ان بخشی از زرادخانه موشکی حزبالله دیده میشود. نکستا در شرح این ویدیو نوشت: «پس از آن که رسانهها از ورود ناوهای جنگی آمریکا به دریای مدیترانه خبر دادند، حزبالله ویدیویی را منتشر کرد که موشکهای ضدکشتی اش را نشان میدهد.»
اما پالیگراف نشان میدهد که این توضیح گمراهکننده است.
این ویدیو اولین بار در سال ۱۳۹۸ توسط حزبالله منتشر شد و ربطی به درگیری اخیر ندارد.
در بخشی از توضیح این پست که در سپتامبر ۱۳۹۸ در شبکه اکس (توییتر سابق) منتشر شده، آمده است: «حزب الله موشکی را به نمایش گذاشت که قادر به غرق کردن هر ناو جنگی است ... این همان موشکی است که در جنگ سال ۱۳۸۵ به [کشتی اسرائیلی] آیاناس هانیت اصابت کرد...»
با وجود این که یکی از کاربران در یادداشتی، قدیمی بودن ویدیو را گوشزد کرده است، «نکستا» همچنان ویدیو را حفظ کرده و تاکنون بیش از ۷۵۰ هزار بازدید داشته است.
سازمان رسانهای هندی «بووم» ضمن تایید درستی یادداشت این کاربر، گفته است که ویدیو مربوط به سال ۱۳۹۸ است و «نشان میدهد که چگونه این حزب سیاسی مستقر در لبنان و گروه شبه نظامی حزبالله در طول جنگ سال ۱۳۸۵ به کشتیهای اسرائیل حمله کردند.»
حزب الله، که شاخه نظامی آن از ارتش لبنان هم قدرتمندتر است، تاکنون در درگیری اخیر عملیاتش را به حملات فرامرزی علیه اسرائیل محدود کرده است. با آن که این گروه زرادخانه موشکی قابل توجهی دارد، ولی آن چه در ویدیوهای به اشتراک گذاشته شده توسط «نکستا» و دیگران دیده می شود، تازه نیستند.
بنا بر گزارش «پروژه پدافند موشکی» که توسط اندیشکده «مرکز مطالعات استراتژیک و بینالمللی» در واشنگتن راهاندازی شده است، حزبالله در سال ۱۳۸۵ با یک فروند موشک کروز میانبرد سی-۸۰۲ به کشتی اسرائیلی هانیت حمله کرد.
تحقیقات نشان داد این شناور، که از قدرت دفاع از خود در برابر چنین موشکهایی برخوردار بود، به دلیل ناکامی اطلاعاتی موفق به انجام این مهم نشد.
خدمه این کشتی که باور نداشتند ایران چنین سلاحی داشته باشد، سامانه پدافند موشکی «باراک» را، که توانایی جلوگیری از موشکهای سی-۸۰۲ را داشت، از کار انداخته بودند.
چین در سال ۱۳۶۸ برای اولین بار از موشک سی-۸۰۲ رونمایی کرد. ایران در دهه ۱۳۷۰ چند دهها فروند از این موشکها را از چین خرید.
بنا به «پروژه سلاحهای دفاعی»، ایران نمونه موشک سی-۸۰۲ خود را با نام «نور» ساخته و آن را به حزبالله داده است.
حزب الله همچنین موشک ضد کشتی روسی یاخونت را در اختیار دارد. این موشک میتواند از هوا، زمین، یا زیرزمین پرتاب شود.
دو ناوگروه هواپیمابر آمریکایی مستقر در دریای مدیترانه در برابر چنین تهدیداتی به دفاع لایهای - شامل ناوشکنهای مجهز به سامانه پدافند موشکی بالستیک «ایجس» - مجهز هستند.
ماه گذشته یکی از همین ناوشکنها، یعنی ناوشکن «یواساس کارنی»، موشکها و پهپادهای شلیکشده از یمن را سرنگون کرد.
همانطور که سایت پالیگراف پیش از این هم تاکید کرده استفاده از ویدیوهای قدیمی به یک تاکتیک مشخص در اطلاع رسانی غلط در مورد درگیری اسرائیل - حماس تبدیل شده است.
این تلاشها شامل استفاده از فیلمهای جنگ در سوریه، آزمایش موشکی نیروی دریایی هند، فعالیتهای شبهنظامیان در فیلیپین، یک دوره آموزشی در مورد مراسم تدفین اسلامی، و... میشود که به عنوان فیلمهایی از جنگ اسرائیل-حماس به اشتراک گذاشته شدهاند.