لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
شنبه ۱۲ آبان ۱۴۰۳ ایران ۲۳:۴۹

راستی‌آزمایی | آیا ایالات متحده و اوکراین مسئول یهودی‌ستیزی در داغستان هستند؟


شورش در فرودگاه شهر «ماخاچ‌قلعه» داغستان
شورش در فرودگاه شهر «ماخاچ‌قلعه» داغستان

سرگئی ملیکوف، رئیس جمهوری داغستان، روز پنجشنبه ۱۱ آبان، به ولادیمیر پوتین، رئیس جمهوری روسیه، گفت که «۱۵۰ سازمان دهنده و شرکت کننده در شورش ضد یهودی در روز هفتم آبان دستگیر شده‌اند.

به گزارش وب‌سایت پالی‌گراف، پروژه راستی آزمایی صدای آمریکا، صدها تن در این روز در فرودگاه شهر «ماخاچ‌قلعه»، مرکز داغستان روسیه، تجمع کردند تا از ورود مسافرانی که از تل آویو اسرائیل وارد این جمهوری خودمختار شده بودند، جلوگیری کنند.

نیروهای پلیس داغستان پس از چند ساعت توانست این گروه را که پلاکاردهای ضداسرائیلی و پرچم فلسطین در دست داشتند و شعارهایی در حمایت از فلسطین سر می‌دادند، از فرودگاه ماخاچ‌قلعه اخراج کند.

داغستان حدود ۱۲۰۰ یهودی قفقازی را که اصالت ایرانی دارند، در خود جای داده است.

ولادیمیر پوتین که حملات اسرائیل به غزه را محکوم کرده، شورش ضد یهودی در ماخاچ‌قلعه را کار «ایالات متحده و اقمارش» دانسته است.

به نوشته پالی‌گراف، به نظر می رسد که منتسب کردن شورش های ضدیهودی به ایالات متحده و اوکراین، بخشی از روایت رسمی روسیه باشد چرا که چندین مقام ارشد روس این ادعا را تکرار کرده اند.

سرگئی ملیکوف، رئیس جمهوری داغستان؛ یوری چایکا، فرستاده ولادیمیر پوتین به قفقاز شمالی؛ دیمیتری پسکوف، سخنگوی کرملین؛ و مقامات وزارت خارجه روسیه از آن جمله این مقامات هستند.

در همین ارتباط، ماریا زاخارووا، سخنگوی وزارت خارجه روسیه، روز نهم آبان گفت که این کشور شواهدی در اختیار دارد که نشان می دهد اوکراین پشت این ماجرا بوده است.

هیچ یک از این ادعاها علیه اوکراین و ایالات متحده اثبات نشده است

این ادعاها در شرایطی مطرح شده‌اند که موسسه مطالعات جنگ، یک اتاق فکر مستقر در واشنگتن، گزارش داد که درخواست‌ها برای اعمال خشونت، از یک کانال تلگرامی روس زبان به نام «صبح داغستان» شروع شده است.

به نوشته پالی‌گراف، ارتباط این کانال با ایلیا پونوماروف، یک چهره مخالف دولت روسیه ساکن در اوکراین، در مرکز اتهامات روسیه علیه اوکراین و ایالات متحده قرار دارد.

در تماس وب‌سایت پالی‌گراف با ایلیا پونوماروف، او گفت که کانال «صبح داغستان» را به عنوان بخشی از «پروژه مبارزه با سربازی اجباری در روسیه» ایجاد کرد ولی پس از مدتی، آن را واگذار کرد و از سال ۲۰۲۲ میلادی هم تامین مالی آن را متوقف کرد.

با این حال، بی بی سی گزارش داده که او در شهریور ماه، این کانال را «کانال ما» نامیده و در مهر ماه هم از این کانال تلگرامی به عنوان « بخشی از عملیات خود» یاد کرده است.

بر اساس این گزارش، اظهارات ضد و نقیض ایلیا پاناماروف اثبات نمی‌کند که لحن یهودی‌ستیزانه اخیر این کانال ارتباطی با مقامات اوکراینی یا آمریکایی داشته باشد.

«صبح داغستان» که به دنبال اتهامات در مورد تحریک شورش‌های ضد یهودی توسط تلگرام مسدود شده بود، پیشتر ادعا کرده بود که توسط کسی که «در داغستان به دنیا آمده و تمام عمرش را در داغستان زندگی کرده است» اداره می شود.

از سوی دیگر، فدور کلیمنکو، سردبیر سابق منابع رسانه ای ایلیا پونوماروف، گفت که پونوماروف بیشتر از یک سال است که کنترل «صبح داغستان» را در دست نداشته و آباکار آگالاروف، یک پناهنده روس مقیم استانبول که از حامیان قدیمی حماس است، آن را اداره می کند.

این همه در شرایطی است که از زمان تهاجم روسیه به اوکراین در بهمن ۱۴۰۰، مقامات روسی به طور فعال احساسات ضد یهودی را ترویج کرده‌اند. در اردیبهشت ۱۴۰۱، سرگئی لاوروف، وزیر خارجه روسیه، ادعا کرد که «هیتلر خون یهودی هم داشته است.»

چند ماه پیش هم ولادیمیر پوتین گفت: «غربی ها کسی را در راس اوکراین مدرن قرار دادند که یک یهودی، با ریشه‌های یهودی و منشاء یهودی است.»

سرگئی دانیلوف، مدیر مرکز مطالعات خاورمیانه در اوکراین، شورش در ماخاچ‌قلعه را نتیجه تبلیغات ضد اسرائیلی در رسانه‌های دولتی روسیه می‌داند.

«مشکل قفقاز» یک رسانه مستقل آنلاین به زبان روسی، گزارش کرده که جنگ حماس و اسرائیل باعث اعتراض مسلمانان در قفقاز شمالی شده است. در این ارتباط، ساکنان داغستان در روز ۲۵ مهر تلاش کردند تا در میدان مرکزی ماخاچ‌قلعه تجمع کنند. پس از آن هم در روز ششم آبان، چند صد تن در هتل «فلامینگو» در کامایورای داغستان تجمع کردند و خواستار اخراج یهودیان از آن هتل شدند.

پس از آن هم تظاهراتی در ساختمان دولت محلی شهر چرکسک برگزار شد که شرکت‌کنندگان در آن خواستار ممنوعیت ورود یهودیان به این جمهوری شدند.

در هفتم آبان نیز گروهی ناشناس در بیرون یک مرکز فرهنگی یهودیان در شهر نالچیک، ضمن آتش زدن لاستیک‌ها، بر روی دیوارها، نقاشی‌های ضد یهودی کشیدند.

همچنین در روز نهم آبان، زنی به نام لیلا در پیامی ویدیویی گفت که شرکت معاملات املاکی که برای آن کار می‌کند، به یهودیان خانه اجاره نمی‌دهد و علت آن را تهدید به مرگ‌هایی عنوان کرد که کسانی که خانه‌های‌شان را به بازدیدکنندگان یهودی اجاره داده‌اند، با آن رو به‌رو شده‌اند.

XS
SM
MD
LG