رسانه ها از ایران روز چهارشنبه از انفجار بمب در حوالی میدان کتابی و در خیابان گل نبی در شمال تهران خبر دادند و اعلام کردند که يکی از مسوولان تاسيسات هسته ای نطنز در انفجار این بمب مغناطيسی کشته شده است. در جریان این انفجار که برخی رسانه ها آن را ترور خوانده اند، دو نفر نیز مجروح شدند که یکی از آنان جان باخت.
هدف از انفجار اخیر که ساعت هشت و نیم صبح به وقت تهران رخ داد «مصطفی احمدی روشن» بوده و به گزارش خبرگزاری ایلنا، در جریان آن «یک موتورسوار با متصل کردن یک بمب مغناطیسی به در سمت راننده بدنه یک پژو ۴۰۵ که سه سرنشین داشت، خودرو را منفجر کرد». فرد دیگری که بر اثر انفجار کشته شد راننده آقای احمدی روشن بود که در بیمارستان جان باخت. مجروح دیگر یک عابر پیاده ۸۵ ساله است.
مصطفی احمدی روشن، ۳۲ ساله و معاون بازرگانی سايت نطنز بوده است. گفته می شود که او در سال ۱۳۸۱ در رشته مهندسی شيمی از دانشگاه صنعتی شريف فارغ التحصيل شده بود. گفته می شود که کار او مرتبط با برنامه هسته ای کشور بود.
پرس تی وی، تلویزیون انگلیسی زبان جمهوری اسلامی ایران گفت مصطفی احمدی روشن استاد دانشگاه بود. همزمان خبرگزاری فارس به نقل از یکی از همکاران آقای احمدی روشن گفت که با او در «یک پروژه مشترک درباره ساخت غشاهای پلیمری برای جداسازی گاز» فعالیت می کرد.
تاسیسات هسته ای نطنز عمده ترین مرکز اتمی ایران و مرکز غنی سازی اورانیوم با غلظت پایین است.
انگشت اتهام به سوی اسرائیلو آمریکا
مقامات ایران در بیانیه هایی اسراییل و آمریکا را مسئول حمله دانستند. محمد رضا رحیمی معاون اول رییس جمهوری اسلامی ایران به تلویزیون گفت این حادثه از پیشرفت فعالیت های اتمی کشور جلوگیری نخواهد کرد.
سخنگوی کاخ سفید روز چهارشنبه گفت آمریکا هیچ ارتباطی با انفجاری که مصطفی احمدی روشن را به کشتن داد ندارد و این حمله و تمام اقدامات خشونت آمیز را محکوم می کند.
هیلاری کلینتون وزیر امور خارجه آمریکا نیز در یک کنفرانس خبری با وزیر امور خارجه قطر هرگونه مداخله ایالات متحده را تکذیب کرد.
خبرگزاری ایرنا نیز از قول یک مقام آگاه که نامش را فاش نکرد نوشته است: «شيوه شهادت اين استاد دانشگاه همچون ساير ترورهای صورت گرفته توسط عوامل صهيونيستی از طريق چسباندن بمب مغناطيسی به وسيله نقليه بوده است».
در سال های اخیر چند تن از دانشمندان و افراد مرتبط با برنامه هسته ای ايران در ترور شده اند و هر بار مقام های ايرانی کشورهای اسرائيل و آمريکا را مسئول اين ترورها دانسته اند.
اسرائیل در مقابل این اتهام های ایران سکوت اختیار کرده و آمریکا پیشتر دست داشتن در هر گونه تروری را رد کرده است.
کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی اعلام کرده است که «عملیات تروریستی صبح امروز» را بررسی می کند. این کمیسیون نتایج جلساتی را که درباره ترورهای پیشین برگزار کرد، هرگز منتشر نکرده است.
انفجارهای مشابه پيشين
ايران در دو سال گذشته شاهد سوء قصدهای متعدد علیه به گفته جمهوری اسلامی «دانشمندان هسته ای» بوده است که عمدتا در ساعات صبح صورت گرفته اند.
در هشتم آذرماه سال ۱۳۸۹، دو موتور سوار اتومبیل مجید شهریاری، عضو هیات علمی دانشگاه شهید بهشتی و محقق جمهوری اسلامی ایران در پروژه سزامی را بمب گذاری کرده و او را ترور کردند. درهمان روز در نقطه ای دیگر از تهران فریدون عباسی دوانی، رئیس فعلی سازمان انرژی اتمی ایران از یک سوء قصد جان سالم به در برد.
در ۲۲ دی ماه سال ۱۳۸۸، مسعود علیمحمدی، استاد فيزيک دانشگاه تهران، هنگام بیرون آمدن از منزلش بر اثر انفجار یک بمب کنترل از راه دور کشته شد.
در مردادماه سال جاری نیز مقام های ایران از ترور یکی از نخبه های علمی در رشته برق و الکترونیک به نام «داریوش رضایی نژاد» خبر دادند که استاد فیزیک هسته ای دانشگاه محقق اردبیلی بوده است.
انگیزه ترور
با آن که در موارد مشابه ترورها در دو سال گذشته، مقامات ایرانی آن ها را توطئه های خارجی برای جلوگیری از پیشرفت برنامه های هسته ای خواندند، اما در مورد اخیر یعنی ترور مصطفی احمدی روشن، انگیزه دیگری را مطرح کرده اند.
صفرعلی براتلو، دبیر شورای تامین استان تهران انگیزه ترور صبح چهارشنبه را با انتخابات پیش روی مجلس مرتبط دانسته و گفته است: « دشمنان که احساس کرده اند تحریم ها و فشارهای تحریم به تنهایی پاسخ نمی دهد، تلاش می کنند با این ترورها، فضا را امنیتی کرده و کاهش مشارکت در انتخابات را رقم بزنند».
حسین ابراهیمی، نایب رئیس مجلس نیز نظر مشابهی را مطرح کرده و آن را تلاش برای کاهش حضور مردم در پای صندوق های رأی و همچنین امنیتی کردن فضای انتخابات توصیف کرده است.