ادامه بحران آب در ایران؛ سد اکباتان همدان خشک شد

سد اکباتان همدان- شهریور ۱۴۰۱

پس از گذر از بحران کم‌آبی حالا ایران وارد دوره بحرانی بی‌آبی شده‌ است. آب پشت سدها یکی بعد از دیگری به اتمام می‌رسد ،‌مخازن آب‌های زیرزمینی فروکش می‌کند و به تبع آن شهرها و روستاها از نعمت آب محروم می‌شوند.

یک ماه قبل بود که مردم شهر همدان طعم بی‌آبی را چشیدند و چند هفته‌ای مجبور شدند از آب تانکر و بطری‌های ارسالی از شهرهای دیگر استفاده کنند.

حالا خبرگزاری ایسنا تصاویری را از سد اکباتان منتشر کرده که نشان می‌دهد آب ذخیره پشت این سد تقریبا به صفر رسیده‌ است.

حجم مخزن سد اکباتان حدود ۳۶ میلیون متر مکعب است که به تنهایی بیش از ۶۰ درصد از نیاز آبی شهر همدان را تأمین می‌کند. در ابتدای تابستان هم مسئولان از خشک شدن آب پشت سد دز در استان خوزستان خبر داده‌ بودند.

مرکز پژوهش‌های مجلس اسفند ۱۴۰۰ در گزارشی اعلام‌کرد: «سرانه آب در ایران در افق ۱۴۲۰ با فرض ۱۰۶ میلیون نفر جمعیت، به ۹۷۶ متر مکعب خواهد رسید، این یعنی آب جیره‌بندی خواهد شد و دیگر نمی‌توانیم با باز کردن شیر آب، یک لیوان آب سالم بنوشیم.»

بر اساس استاندارد‌های بین‌المللی، بحران آبی زمانی شروع می‌شود که سرانه آب در کشور به زیر هزار متر مکعب برسد.

همزمان تصاویر ماهواره‌ای هم نشان می‌دهد دریاچه ارومیه نیز در آستانه خشک شدن است.

دریاچه ارومیه تیر ۱۴۰۱

مدیر کل دفتر حفاظت و احیای تالاب‌ها سازمان حفاظت محیط زیست، روز سه‌شنبه ۱۵ شهریور خشک شدن کامل دریاچه ارومیه را تکذیب کرد اما گفت: «خطر رخ دادن این اتفاق بسیار جدی و نزدیک است.»

آرزو اشرفی‌زاده افزود: «دریاچه ارومیه هنوز کاملا خشک نشده، اما دو قسمت شمالی و جنوبی آن تقریبا از هم جدا شده و فقط حدود هزار کیلومتر مربع دریاچه باقی مانده است.»

سال پیش در همین تاریخ وسعت دریاچه ارومیه حدود یک چهارم بیشتر و حجم آب آن بیش از دو برابر بود.

به نظر می‌رسد مقامات جمهوری اسلامی، هیچ برنامه‌ای برای حفظ و احیای منابع آبی ایران ندارند، این در حالی است که کارشناسان محیط زیست که حالا به بهانه‌های واهی در زندان یا تبعید هستند سال‌ها قبل نسبت به وقوع بحران آب در ایران هشدار داده بودند.