جان کری وزیر خارجه ایالات متحده عصر روز دوشنبه برای ملاقات با محمدجواد ظریف همتای ایرانی خود وارد محل اقامت غلامعلی خوشرو سفیر ایران در سازمان ملل متحد در نیویورک شد.
به گزارش فرهاد پولادی خبرنگار بخش فارسی صدای آمریکا، این نخستین دیدار یک مقام ارشد دولت ایالات متحده از محل اقامت سفیر ایران در یک کشور خارجی، که خاک جمهوری اسلامی ایران محسوب میشود، پس از انقلاب ۱۳۵۷ محسوب میشود.
پیشتر اعلام شده بود که دو وزیر قرار است در حاشیه کنفرانس بازنگری پیمان منع گسترش تسلیحات هستهای (ان.پی.تی) در مقر سازمان ملل در نیویورک، با یکدیگر دیدار و درباره مذاکرات جاری با هدف نگارش متن توافق جامع اتمی گفتگو کنند.
جان کری و محمدجواد ظریف هر دو در نشست افتتاحیه این کنفرانس سخنرانی کردند. کنفرانسی که هر پنج سال یک بار برگزار می شود و مقامهای کشورهای اتمی جهان در کنار کشورهای فاقد این فناوری، در آن گرد هم می آیند تا درباره اجرای این پیماننامه بحث و گفتگو کنند.
مذاکرات فشرده این دو دیپلمات در شهر لوزان سوئیس در روزهای ابتدایی سال جاری که سرخط خبرهای جهان را به خود اختصاص داد، منجر به دستیابی به تفاهمی سیاسی بر سر چارچوب توافق جامع اتمی شد.
مهلت مذاکرات شش کشور عضو گروه ۱+۵ و ایران برای رسیدن به یک توافق جامع و نهایی هستهای روز نهم تیرماه به پایان میرسد. توافقی که در صورت نهایی شدن، محدودیت های گسترده ای بر برنامه اتمی ایران اعمال می کند و در ازای آن، بخشی از تحریم ها علیه ایران را لغو می کند.
جو سیرین سیونه، رئیس موسسه پلوشر که در زمینه کاهش اشاعه تسلیحات اتمی فعالیت میکند در گفتگو با صدای آمریکا دیدار این دو را در دستیابی به توافق جامع اتمی مهم دانست.
او گفت: «اینکه بازیگران اصلی رو در روی هم مینشینند و گفت و گو میکنند، در این مرحله حساس که داریم به دستیابی به توافق نزدیک میشویم، مهم است. آقایان ظریف و کری طی این مدت روابطی برقرار کردند که یکدیگر را درک میکنند و به هم اطمینان دارند. بنابراین اینگونه روابط میتواند به یافتن راه حل برخی از مسائل دشوار که جلوی دستیابی به توافق جامع را گرفته است، کمک کند.»
او اضافه کرد: «مسائلی مانند اینکه تحریمها با چه سرعت برداشته شود؟ یا کدام یک از تحریمها از اجرا مستثنی شوند یا چه تعدادی کلا مستثنی شوند؟ اما ایرانیها به دنبال برداشته شدن یکجای تحریمها هستند و آمریکا و دیگر طرفهای مذاکره خواهان برداشته شدن مرحلهای تحریمها هستند و راه حلی که دو طرف را راضی نگه دارد نیازمند راهکارهای مبتکرانه است.»
البته به گفته آقای سیرسیونه، که اگر چه این دو تاکنون نقش مهمی را در پیشبرد مذاکرات ایفا کردهاند اما تصمیم گیرنده نهایی در دستیابی به توافق نیستند.
این کارشناس تاکید کرد: «آقایان ظریف و کری با اختیارات بالایی در مذاکرات شرکت میکنند اما هیچکدام از آنها با چک سفید امضا به مذاکرات نمیآیند بلکه باید به روسای جمهوری خود پاسخگو باشند. بنابراین تصمیم گیرنده نهایی نیستند.»
آقای کری پیشتر گفته بود که برای حصول توافق باید تصمیمات سیاسی و فنی از سوی ایران گرفته شود.
در عین حال، برخی رسانههای از احتمال حضور وزرای امور خارجه دیگر کشورهای گروه پنج به علاوه یک در نیویورک برای حضور در نشست ان.پی.تی و برگزاری دور دیگر مذاکرات هستهای با ایران در سطح وزرای خارجه خبر دادهاند.