آمریکا و ایران از پیشرفت در مذاکرات هسته‌ای خبر دادند

گفت وگوی سه‌جانبه جان کری (چپ)، کاترین اشتون و محمدجواد ظریف (راست). وین ، ۲۳ مهر ۱۳۹۳

در حالی که انتظارات برای رسیدن به یک توافق جامع بر سر برنامه هسته‌ای ایران تا پیش از مهلت تعیین شده سوم آذر ماه چندان زیاد نیست، دیپلمات‌های ارشد ایران و ایالات متحده پس از انجام دور جدید گفت وگوهای مستقیم در وین پایتخت اتریش، از «پیشرفت» در مذاکرات، «در عین دشواری» آن خبر دادند.

یک مقام ارشد هیات آمریکایی پس از گفتگوهای شش ساعته جان کری وزیر خارجه آمریکا و محمدجواد ظریف همتای ایرانی خود، که با حضور کاترین اشتون مسوول سیاست خارجی اتحادیه اروپا در هتل کوبورگ وین انجام شد، ضمن «جدی و دقیق» توصیف کردن گفت وگوها، گفت «آنها با تلاشی بسیار جدی، بااراده و متمرکز، به دقت روی مسائل فنی کار می‌کنند تا پیش از فرا رسیدن مهلت ماه آینده به توافق دست پیدا کنند.»

به گفته این مقام ارشد آمریکایی که نخواست هویتش فاش شود، مقام های ایران و ایالات متحده درباره تمدید مهلت مذاکرات به بعد از ۲۴ نوامبر (سوم آذر)، گفت وگو نکردند، چرا که معتقد به تداوم مذاکرات فشرده در همین مدت باقی مانده هستند. با وجود این او احتمال تمدید مذاکرات را رد نکرد و گفت «در مذاکرات هیچ گاه نمی‌گوییم هرگز.»

از محتوای مذاکرات روز چهارشنبه خبری منتشر نشده است و طرفین نیز از اظهار نظر در باره جزئیات گفت وگوها خودداری کرده‌اند. جان کری پیش از عزیمت به وین برای حضور در مذاکرات سه‌جانبه روز گذشته، به خبرنگاران در پاریس گفت دست یابی به توافق نهایی هسته‌ای با ایران، تا پیش از پایان مهلت توافق شده دور از دسترس نیست.

وزیر خارجه آمریکا پس از پایان گفت وگوها، صبح پنجشنبه وین را ترک کرد، اما آقای ظریف در وین ماند تا هیئت مذاکره‌کننده ایران را برای مذاکره با نمایندگان شش قدرت جهانی موسوم به گروه ۱+۵ شامل آمریکا، بریتانیا، فرانسه، چین، روسیه و آلمان، همراهی کند.

وی در نشستی خبری به رسانه‌های ایرانی در وین گفت « با توجه به اینکه بیش از ۴۰ روز به پایان مهلت باقی نمانده و با توجه به این که کسی در میان مذاکره‌کنندگان تمدید را خیلی کار مناسبی نمی‌بیند، ما هم فکر می‌کنیم که ضرورتی ندارد که اصلاً راجع به تمدید فکر بکنیم».

به گزارش واحد مرکزی خبر، وزیر امور خارجه ایران همچنین از برگزاری جلسات کارشناسی بین ایران و ۱+۵ طی هفته‌های آینده خبر داد و افزود «سه یا چهار هفته آینده هم دوباره جلسه سه‌جانبه‌ای با حضور آقای جان کری و خانم کاترین اشتون خواهیم داشت و در صورت لزوم سایرین هم دعوت خواهند شد.»

در همین حال خبرگزاری آسوشیتدپرس روز پنجشنبه از ارائه پیشنهاد جدیدی از سوی آمریکا به هیات ایرانی خبر داد و به نقل از دو منبع آگاه که نامی از آنها نبرد، نوشت بر مبنای این پیشنهاد، ایران مجاز خواهد بود زیرساخت‌های هسته ای خود را حفظ کند، در حالی که توانایی‌های آن کشور برای ساخت بمب اتمی کاهش خواهد یافت.

کشورهای غربی، به ویژه ایالات متحده، در مورد ماهیت برنامه هسته‌ای ایران تردید دارند و می‌گویند تهران در پوشش یک برنامه صلح‌آمیز درصدد دستیابی به توانایی ساخت سلاح هسته‌ای است؛ ادعایی که ایران آن را رد می‌کند و می‌گوید هدف فعالیت‌های هسته‌ای آن کشور تولید برق و نیز کاربردهای علمی آن در حوزه‌هایی مانند پزشکی و کشاورزی است.

هشتمین دور از مذاکرات جامع ایران و قدرت‌های جهانی بر سر برنامه هسته‌ای ایران که از روز سه‌شنبه در وین آغاز شده بود، روز پنجشنبه به پایان خواهد رسید.

خبرگزاری ایرنا در گزارشی نوشت مذاکرات هیئت ایرانی به ریاست آقای ظریف، با نمایندگان گروه ۱+۵ به سرپرستی خانم اشتون امروز (پنجشنبه) ساعت ۱۱ به وقت محلی برگزار شد و پس از آن هیئت ایرانی قرار است با نمایندگان روسیه و چین دیدارهای دوجانبه داشته باشد.

گفت وگوهای هسته‌ای ایران و غرب، که از بیش از یک دهه پیش تاکنون در جریان بوده، در پی روی کار آمدن دولت حسن روحانی در تابستان سال گذشته و تغییر رویکرد ایران در عرصه سیاست خارجی، پس از یک دوره رکود چند ساله، فعالانه از سر گرفته شد و پس از مدت کوتاهی طرفین در روز ۳ آذر ۱۳۹۲ موفق شدند در ژنو سوئیس به توافقی موقت برسند که بر مبنای آن دو طرف شش ماه فرصت داشتند به یک توافق جامع و نهایی دست یابند.

این مهلت شش ماهه روز ۲۹ تیر ماه به پایان می‌رسید و دو روز مانده به آن، طرفین با اذعان به باقی ماندن شکاف‌های عمیق، توافق کردند گفت وگوها را برای یک دوره چهار ماهه دیگر، یعنی تا ۳ آذر ۱۳۹۳ و سالگرد توافق موقت هسته‌ای ژنو، تمدید کنند.