با پایان یافتن مذاکرات سه جانبه جان کری، جواد ظریف و کاترین اشتون در وین یک دیپلمات ارشد ایالات متحده، این دور از گفت و گوها را بسیار جدی و دقیق و در عین حال دارای اراده برای رسیدن به توافق توصیف کرد.
مقام ارشد وزارت امورخارجه ایالات متحده پس از بیش از ۶ ساعت مذاکره میان ایران و آمریکا با حضور اشتون، گفت: «آنها با تلاشی بسیار جدی، بااراده و متمرکز، به دقت روی مسائل فنی کار می کنند تا پیش از فرارسیدن مهلت ماه آینده به توافق دست پیدا کنند.»
به گفته او، مقامات ایران و ایالات متحده درباره تمدید مهلت مذاکرات به بعد از ۲۴ نوامبر (سوم آذر)، مذاکره نکردند چرا که معتقد به تداوم مذاکرات فشرده در همین مدت هستند. با این وجود او احتمال تمدید مذاکرات را رد نکرد و گفت: «در مذاکرات هیچگاه نمی گوییم هرگز.»
گفت و گوها در وین از روز سه شنبه در حالی آغاز شدکه کمتر از شش هفته به پایان مهلت توافق شده بین ایران و قدرتهای جهانی برای رسیدن به توافق نهایی بر سر برنامه هستهای ایران باقی مانده است. وزرای خارجه آمریکا و ایران با هدف هموار کردن مسیر گفتگوهای جامع ایران غرب برای رسیدن به توافق را در وین پایتخت اتریش و با حضور کاترین اشتون مسوول سیاست خارجی اتحادیه اروپا آغاز کردند.
این گفت و گوها روز چهاشنبه در وین با حضور کاترین اشتون نماینده اتحادیه اروپا در سه نوبت با وقفه کوتاه دنبال شد و پس از آن خبرگزاری ایرنا گزارش داد که دیپلماتهای ایرانی قرار است با همتایان روس و چینی خود نیز دیدار کنند.
ایران درخواست کرده است که روز پنجشنبه نشستی نیز با نمایندگان اعضای 1+5 برگزار شود.
مذاکره کنندگان تلاش میکنند تا بر سر آخرین اختلافات باقی مانده مانند تعداد سانتریفیوژهای ایران، نحوه لغو تحریمها و مدت زمان توافق نهایی، به تفاهم برسند.
جان کری سه شنبه شب در پاریس و در گفتگو با خبرنگاران ضمن تاکید بر این نکته که هنوز موضوعهای بسیاری برای حل و فصل کردن وجود دارد، گفت با این حال فکر نمیکند رسیدن به توافق نهایی با ایران تا مهلت تعیین شده ۲۴ نوامبر (۳ آذر ماه) دست نیافتنی باشد.
یک مقام ارشد وزارت خارجه آمریکا و عضو هیات همراه آقای کری، نیز گفته است اگر همه بتوانند تصمیمات لازم را بگیرد، فرصت برای انجام جزئیات فنی و تکنیکی کافی خواهد بود.
سرگئی لاورف وزیر امور خارجه روسیه که به همراه جان کری در پاریس به سر میبرد، در همین زمینه گفت انتظار دارد کشورهای عضو گروه ۱+۵ و ایران، تا پیش از ضربالاجل سوم آذر ماه بر سر برنامه هستهای ایران به توافق برسند.
در همین حال لوران فابیوس وزیر امور خارجه فرانسه نیز گفت اگر تا آن تاریخ توافقی حاصل نشود، «فاجعهای رخ نداده است.»
روز سهشنبه و در نخستین روز دور هشتم مذاکرات هستهای ایران و شش قدرت جهامی، دو دور مذاکرات سهجانبه در سطح معاونان ظریف، اشتون و کری، و دو دور مذاکرات در سطح کارشناسی بین ایران و آمریکا برگزار شد.
خبرگزاری ایرنا روز چهارشنبه به نقل از محمدجواد ظریف نوشت «در این دور از مذاکرات در حال بررسی راه حل برای پایان دادن به اختلافات هستیم، البته اختلافات قابل توجهی وجود دارد، اما بدان معنا نیست که این اختلافات غیرقابل حل و فصل است.»
وزیر امور خارجه ایران در ادامه با بیان این که زمان برای رسیدن به توافق وجود دارد، گفت «بیش از ۴۰ روز دیگر فرصت داریم، و همانطور که گفتم درباره همه موضوعات راه حلهایی از سوی طرفهای مختلف ارائه شده، اما تنها لازم است که در مورد این راه حلها به جمعبندی برسیم و در قالب یک مجموعه و یک بسته با آن برخورد کنیم.»
مسائل مربوط به میزان اورانیومی که ایران اجازه خواهد داشت غنیسازی کند، و این که در چه سطح غنیسازی انجام دهد، از جمله شکافهای مهمی است که در مذاکرات هستهای بین ایران و قدرتهای – که از سال گذشته آغاز شد – باقی مانده است.
تهران میگوید مقاصد برنامه هستهای ایران صلحجویانه است و قصد ساختن سلاح ندارد. اما آمریکا و همپیمانان اروپایی آن بر این باور هستند که ایران در پوشش یک برنامه هستهای صلحآمیز در تلاش برای دستیابی به توانایی ساخت سلاح هستهای بوده است.
در این میان، به نقل از مقامات آمریکایی گفته میشود علیرغم اختلافاتی که بین واشنگتن و مسکو در مورد حمایت روسیه از جداییخواهان در اوکراین وجود دارد، شش کشور عضو گروه ۱+۵ در زمینه مذاکرات هستهای با ایران «متحد هستند.»
خبرگزاری آسوشتیدپرس در گزارشی از وین نوشت توافق هستهای با ایران بزرگترین هدف سیاست خارجی دولت باراک اوباما است، اما رسیدن به آن، موضوعی آسان نیست؛ و در حالی که جان کری با جواد ظریف به گفتگو مینشیند، دیپلماسی با چالشهای زیادی روبرو است.
حسن روحانی رئیس جمهوری ایران دوشنبه شب در گفتگویی تلویزیونی گفته بود میتوان تا ضرب الاجل ۳ آذر ماه به توافق دست یافت. با این حال یک مقام وزارت خارجه آمریکا میگوید ایرانیها باید در این مساله تصمیمات اساسی اتخاذ کنند.
خبرگزاری رویترز در گزارشی به نقل از علی لاریجانی رئیس مجلس ایران میگوید مذاکرهکنندگان آمریکایی نباید بر شمار سانتریفیوژهای ایران تمرکز کنند و باید برای رسیدن به توافق تلاش کنند.
لاریجانی روز چهارشنبه در یک نشست خبری در ژنو سوئیس گفت چنین اقدامی میتواند به تقویت اعتماد بین ایران و ائتلافی که در حال جنگ با پیکارجویان گروه افراطی موسوم به «دولت اسلامی» است کمک کند.