سرنوشت برجام در ریاست جمهوری ترامپ؛ مکانیسم «سیستم ماشه» چیست؟

آقای ترامپ منتقد توافق هسته‌ای است که تلاش وزرای خارجه ایران و آمریکا نقش عمده‌ای در نهایی شدن آن داشت

یک استاد حقوق بین‌الملل می‌گوید که آمریکا قادر است ظرف دو ماه و نیم تحریم‌های علیه ایران را دوباره اعمال کند.

سرنوشت توافق هسته‌ای ایران و قدرت‌های جهانی پس از انتخاب دونالد ترامپ به ریاست جمهوری آمریکا، باعث برخی نگرانی‌ها در ایران و آمریکا شده است. به ویژه این که اکنون کنگره نیز در اختیار جمهوری‌خواهان است و آقای ترامپ بارها در کارزار تبلیغاتی خود برجام را بدترین توافق توصیف کرده بود.

سعید محمودی، استاد حقوق بین‌الملل در دانشگاه استکهلم به بخش فارسی صدای آمریکا می‌گوید که رئیس جمهوری منتخب آمریکا اگر با این توافق مخالف باشد، نیازی به برهم زدن آن ندارد و راه پیش روی او برای بازگرداندن تحریم‌ها ساده است.

به گفته آقای محمودی، در برجام مکانیسمی پیش بینی شده برای حل اختلافات که این امکان را می‌دهد تا هر یک از هفت کشور طرف قرارداد ادعا کنند طرف دیگر تخلف کرده است.

این استاد حقوق بین‌الملل توضیح می‌دهد: «کافیست آمریکا ادعا کند ایران تخلف جدی کرده است. ابتدا یک کمیسیون مشترک با شرکت همه کشورهای عضو برگزار می شود و اگر آمریکا راضی نشود موضوع به شورای امنیت خواهد رفت. در آنجا با وتوی قطعنامه برداشتن تحریم‌ها علیه ایران، ظرف دو ماه و نیم تحریم‌های علیه ایران دوباره اعمال خواهد شد.»
آقای محمودی این مکانیسم را به «سیستم ماشه» تعبیر می‌کند و می‌گوید که ایران «منطقا» باید این مکانیسم را می‌پذیرفت و «مصالح ملی ایران» این پذیرش را الزامی می‌کرد.

حسن روحانی و محمد جواد ظریف نیز در واکنش‌های خود به نتیجه انتخابات ریاست جمهوری آمریکا بحث برجام را مورد تاکید قرار داده‌اند.

محمد جواد ظریف، وزیر امور خارجه ایران در دو اظهارنظر مجزا ابتدا عنوان کرد که آمریکا «موظف به اجرای برجام خواهد بود» و سپس گفت: « امید ما و تمایل ما و ترجیح ما اجرای کامل توافق است؛ توافقی که دوجانبه نیست تا یک طرف بتواند آن را پاره کند.»