مذاکره کنندگان ایران و قدرت های جهانی روز سه شنبه به گفتگوها برای حصول «توافق سیاسی» - موافقت بر سر چارچوب توافق جامع اتمی - ادامه می دهند.
به گزارش خبرگزاری آسوشیتدپرس، مسوولان می گویند که ایران و شش قدرت جهانی به خاتمه دادن به مذاکرات اتمی نزدیک می شوند و یک بیانیه ای که در آن به جزئیات اشاره نشده، صادر خواهند کرد و در اسنادی، با جزئیات به تفاهم های صورت گرفته اشاره می کنند. به گزارش آسوشیتدپرس، این متن شامل موانع باقی مانده بر سر توافق نهایی است اما اجازه می دهد دو طرف به مذاکرات تا پایان ماه ژوئن ادامه دهند.
روز سه شنبه در لوزان، محمد جواد ظریف با وزیران امورخارجه گروه ۱+۵ دیدار و گفتگو کرد. در این جلسه فدریکا موگرینی، هماهنگ کننده سیاست خارجی اتحادیه اروپا نیز حضور داشت و معاون وزیر امورخارجه روسیه این کشور را نمایندگی کرد.
گروه ۱+۵ ابتدا جلسه ای داخلی داشت و آقای ظریف بعدا به آن پیوست. نمایندگان ایران همچنین روز سه شنبه با نمایندگان آمریکا گفتگو کردند.
وزیر امورخارجه روسیه روز سه شنبه در نشستی خبری در مسکو گفت شانس خوبی برای رسیدن به توافق با ایران وجود دارد. سرگئی لاوروف گفت اگرچه این شانس صد درصد نیست، «اما شما در این هیچ موردی نمی توانید صد در صد باشید.» او گفت: اما چنانچه دو طرف انتظارات تازه ای در دقیقه نود مطرح نکنند موارد اختلاف موجود، تقریبا قابل حل هستند. سرگئی لاوروف همچنین گفت که به گفتگوها در لوزان برمی گردد.
روز سه شنبه ضرب الاجل تعیین شده برای دستیابی به توافق سیاسی است و نمایندگان ایران و شش قدرت جهانی تنها چند ساعت برای حل اختلافات خود وقت دارند.
به گفته نیلوفر پورابراهیم، خبرنگار بخش فارسی «صدای آمریکا» در لوزان، مذاکرات داخلی گروه ها و همچنین چانه زنی ها در سطح معاونان وزیران امورخارجه ایران و آمریکا و تیم های فنی ادامه دارد. او گفت یک جو خوشبینانه همراه با احتیاط در لوزان حاکم است.
حمید بعیدینژاد، از مذاکره کنندگان ایرانی به نیلوفر پورابراهیم گفت هیچکس به این فکر نمی کند که پس از پایان مهلت مذاکرات، چه اتفاقی ممکن است رخ دهد.
سخنگوی وزارت خارجه آمریکا در مورد مذاکرات اتمی با ایران روز سه شنبه در توییتی گفت که یک روز طولانی در پیش است.
جان کری، وزیرخارجه آمریکا روز دوشنبه به شبکه خبری سی.ان.ان گفت: «هنوز برخی مسائل دشوار باقی مانده است.» او گفت به شدت مشغول آن هستند که این مسائل را حل کنند.
به گزارش نیلوفر پورابراهیم، سرگئی لاوروف، وزیر امورخارجه روسیه که شهر لوزان را ترک کرده بود، بعد از ظهر سه شنبه به این شهر بر میگردد. پیشتر یک مقام روس گفته بود که آقای لاوروف در صورت پیشرفت در روند مذاکرات به لوزان باز خواهد گشت.
وزیران خارجه گروه ۱+۵ عصر دوشنبه و پیش آن که لاوروف لوزان را ترک کند، جلسه دیگری برگزار کرده بودند. این جلسه بر خلاف نشست صبح دوشنبه، بدون حضور وزیر امور خارجه ایران برگزار شد.
مرورگر شما HTML5 را پشتیبانی نمی کند
از جمله اختلافات باقی مانده میان دو طرف مذاکره، اصرار ایران بر برداشته شدن یکباره تحریم های سازمان ملل متحد است. آمریکا می خواهد این تحریم ها به حالت تعلیق در آید و یا به کندی برداشته شود.
خبرگزاری آسوشیتدپرس روز دوشنبه به نقل از مسوولان در لوزان گزارش داد که مواضع دو طرف در مورد محدودیت ها بر سر برنامه غنی سازی اورانیوم به هم نزدیک می شود. این خبرگزاری می گوید ایران حاضر شده است تعداد سانتریفیوژ های خود را به ۶ هزار واحد محدود کند و حتی ممکن است قبول کند تعداد سانتریفیوژ هایش از این هم کمتر باشد.
ایران قبلا اصرار کرده بود که نزدیک به ۱۰ هزار سانتریفیوژ خود را حفظ کند. اما تهران اکنون در مورد اینکه تا چه مدت باید محدودیت ها را بپذیرد، چانه زنی می کند.
مسوولان همچنین می گویند در حال مذاکرات جدی در مورد تاسیسات زیر زمینی غنی سازی اورانیوم فوردو هستند تا به مرکزی برای تولید ایزوتوپ های پزشکی، صنعتی و علمی تبدیل شود.
از دیگر موارد اختلافی، طرح های توسعه و تحقیقات سانتریفیوژ ها است.
باراک اوباما، رئیس جمهوری آمریکا گفته است منتظر می ماند تا نتیجه مذاکرات توافق سیاسی را ارزیابی کند آنگاه تصمیم خواهد گرفت که آیا گفتگوها با ایران ادامه یابد یا خیر.
قانونگذاران دو حزب جمهوریخواه و دموکرات در کنگره آمریکا خواستار تشدید تحریم ها علیه ایران هستند. شماری از قانونگذاران دموکرات گفته اند در صورت شکست این مذاکرات، تحریم ها علیه ایران را افزایش می دهند.
در همین حال، قیمت نفت روز سه شنبه بازهم کاهش یافت. به گزارش رویترز، احتمال توافق سیاسی ایران و قدرت های جهانی که ممکن است به افزایش عرضه نفت ایران در بازار جهانی منجر شود، از دلایل کاهش قیمت نفت در روز سه شنبه بوده است.