بشار اسد، رئیس جمهور سوریه از تشکیل ائتلاف جدیدی با حضور ایران و روسیه خبر داده و تاکید کرده اگر این ائتلاف شکست بخورد کل منطقه خاورمیانه با خطر نابودی روبرو می شود.
آقای اسد روز یکشنبه ۱۲ مهر در گفت و گو با تلویزیون دولتی ایران برای اولین بار از ائتلاف سوریه، روسیه، ایران و عراق خبر داد و گفت: "مطمئن هستیم که این ائتلاف موفق خواهد بود."
رئیس جمهوری سوریه، حضور نظامی روسیه در کشورش را پیامد ابتکار ولادیمیر پوتین رئیس جمهوری روسیه دانست و با اشاره به ائتلاف جدید، نسبت به حل بحران سوریه خوشبین است.
بشار اسد در بخشی دیگری از گفت و گوی خود ضمن انتقاد از ائتلاف کشورهای غربی علیه داعش، اظهار امیدواری کرد که همکاری نظامی، امنیتی و اطلاعاتی ایران و روسیه در جریان ائتلاف با سوریه و عراق موجب سرعت بخشیدن به عملیات مبارزه با تروریسم در سوریه و حل بحران منطقه شود.
ائتلاف جدید
اظهارات بشار اسد درباره ائتلاف این چهار کشور در حالی مطرح می شود که پیش از این سخنی از چنین ائتلافی به میان نیامده بود و تنها نخست وزیر عراق از وجود همکاری میان عراق، روسیه، سوریه و ایران سخن گفته بود.
حیدر العبادی از تشکیل مرکزی در عراق برای همکاری اطلاعاتی و امنیتی میان ایران، عراق، سوریه و روسیه در جنگ علیه داعش سخن گفت. آقای عبادی همچنین روز شنبه از عملیات احتمالی روسیه علیه داعش در عراق استقبال کرد.
مقام های تهران و روسیه تاکنون اشاره مستقیمی به ائتلاف مورد اشاره بشار اسد یا نخست وزیر عراق نکرده اند.
غرب نگران است
حضور نظامی مسکو در سوریه انتقاد شدید رهبران غربی را به دنبال داشته است. علاوه بر سخنان جمعه شب باراک اوباما که نسبت به عواقب سخت حضور در سوریه به ایران و روسیه هشدار داد، دیوید کامرون نخست وزیر بریتانیا نیز به تندی از مسکو انتقاد کرد.
آقای کامرون عملیات نظامی روسیه در سوریه را "اشتباهی فاحش" خواند و تاکید کرد که حمایت از بشار اسد، رئیس جمهور سوریه، هم برای روسیه و هم برای جهان اشتباه است.
کشورهای غربی و مخالفان بشار اسد به حملات هوایی روسیه در سوریه مشکوک هستند و معتقدند هوپیماهای روسی علاوه بر اهداف داعش، مواضع مخالفان معتدل دولت بشار اسد را نیز هدف قرار میدهد.
تلاش های سیاسی
رئیس جمهوری سوریه در بخش دیگری از سخنان خود هر گونه گفت و گو و مصالحه با شورشیان مسلح مخالف خود را رد کرد و آنان را تروریست خواند. او در عین حال گفت که دولت سوریه تنها در صورتی حاضر به گفت و گو با این دسته از مخالفان است که آنان اسلحه خود را زمین بگذارند.
آقای اسد در عین حال گفت و گو با سایر مخالفان دولت خود را نیز برای حل بحران سوریه تلویحا بیفایده خواند. او گفت که هر گونه گفت و گوی سیاسی را در راستای پایان بخشیدن به جنگ داخلی و شکست تروریسم تایید میکند و از این نظر مخالفان او که در خارج از سوریه به سر میبرند نمیتوانند به حل بحران کمک کنند. به گفته او مخالفان داخل سوریه هم عنوان کردهاند که نفوذی روی گروههای مسلح ندارند.
بشار اسد در عین حال از گفت و گوهای مسکو و واشنگتن بر سر موضوع سوریه استقبال کرد و گفت و که در این مذاکرات به روسها اعتماد دارد.
در این بین رئیس جمهوری سوریه طرحی که محمد جواد ظریف برای حل بحران سوریه تهیه کرده است را نیازمند تغییر و همسان کردن با تحولات اخیر عنوان کرد. او گفت وزرای خارجه ایران و سوریه در حال کار روی طرح ایران بودند که ابتکار عمل پوتین برای مبارزه با تروریسم شرایط را تغییر داد و حالا آن طرح باید با شرایط جدید تغییر کند.
طی هفتههای گذشته همزمان با برگزاری مجمع عمومی سازمان ملل در نیویورک تحولات سوریه شتاب بیشتری گرفت. اندکی پس از خروج نیروهای حزب الله لبنان از سوریه که در سرکوب شورشیان سوری از دولت حمایت می کردند، روسیه مذاکراتی را درباره سوریه با آمریکا انجام داد و پس از آن نیروهای نظامی خود را به سوریه فرستاد. مقامات غربی حضور نظامی روسیه در سوریه را تنها به منظور حفظ بشار اسد میدانند و به شدت از آن انتقاد کردهاند.