راستی‌آزمایی: جمهوری اسلامی به دروغ کمک نظامی به مسکو در جنگ با اوکراین را انکار می‌کند

پرتاب موشک در جریان یک رزمایش در جنوب ایران – آرشیو

تصمیم ایالات متحده برای اعمال تحریم‌های جدید علیه جمهوری اسلامی ایران به دنبال ارسال موشک‌های بالستیک به روسیه، با موجی از انکار در تهران روبرو شده است.

صدای آمریکا در گزارش مفصلی، به راستی‌آزمایی ادعای حکومت ایران مبنی بر عدم حمایت از تلاش‌های جنگی روسیه در اوکراین از طریق تهیه تسلیحات پرداخته و آن را نادرست خوانده است.

آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه ‌آمریکا، بیستم شهریور گزارش‌های قبلی را در این باره تأیید کرد که تهران موشک‌های بالستیک را در حمایت مستقیم از جنگ روسیه علیه اوکراین، به مسکو ارائه کرده است.


تهران اما تحویل موشک‌های بالستیک و کمک به جنگ مسکو علیه اوکراین را رد می‌کند.

امیر سعید ایروانی، نماینده جمهوری اسلامی در سازمان ملل متحد، هم دخالت ایران در جنگ اوکراین را تکذیب کرد و هم این ادعا که تهران در نقض تعهدات بین‌المللی خود موشک‌های بالیستیک فروخته، صادر یا منتقل کرده را «گمراه‌کننده» و «کاملاً بی‌اساس» خواند.

گزارش‌های خبری حاکی است که روسیه حدود ۲۰۰ موشک دوربرد فتح-۳۶۰ ساخت ایران دریافت کرده است. پنتاگون اعلام کرد که استفاده روسیه از موشک‌ها در اوکراین در هفته‌های آینده می‌تواند به «مرگ عده بیشتری از غیرنظامیان اوکراینی» بیانجامد.

تحلیلگران فتح-۲۶۰ با برد ۱۲۱ کیلومتری را با سامانه هایمارس آمریکا مقایسه می‌کنند که ثابت شده در دفاع اوکراین بسیار مهم است.

ایالات متحده اطلاعاتی را که برای تعیین این که ایران موشک فتح-۳۶۰ به روسیه ارسال کرده، منتشر نکرده است.

اما تحریم‌های اعمال شده از سوی وزارت خزانه داری آمریکا نشان می‌دهد واشنگتن از زمانی که تهران برای نخستین بار قرارداد تأمین صدها موشک به مسکو را امضا کرد و به پرسنل نظامی روسیه برای استفاده از آنها آموزش می‌داد، آگاه بود که مقامات و شرکت‌های حمل و نقل تحویل این موشک‌ها را تسهیل کردند.

یک سخنگوی اتحادیه اروپا گفت که متحدان این بلوک اروپایی اطلاعات «موثقی» در مورد تحویل موشک‌های بالستیک از ایران به روسیه به اشتراک گذاشته‌اند.

در سال ۱۴۰۲، اتحادیه اروپا با توجه به حمایت نظامی حکومت ایران از جنگ تجاوزکارانه روسیه علیه اوکراین، چارچوبی اختصاصی برای تحریم‌ها ایجاد کرد.

شواهد فیزیکی، از جمله قطعات موشک، تنها در صورت استقرار روسیه فتح-۳۶۰ در اوکراین در دسترس خواهد بود.

تهران ارسال پهپادهای ایرانی مهاجر-۶ و سری شاهد به روسیه را هم تکذیب کرده بود. با این حال، اوکراین پهپادهای ساخت ایران را به‌طور کامل و تا حد زیادی دست نخورده و همچنین بقایای آن پهپادهای مورد استفاده در حملات را بازیابی کرده است که خلاف آن را ثابت می‌کند.

علاوه بر این، اطلاعات ایالات متحده استفاده از پهپادهای ساخت ایران در اوکراین را از طریق تحلیل عکاسی و ابزارهای دیگر تأیید کرده است. مقامات ایرانی قبلاً قصد تهران برای ارسال انواع دیگر موشک‌های بالستیک به روسیه را تایید کرده بودند.

برخلاف تکذیب‌های اخیر، یک مقام ناشناس ایرانی در آن زمان به رویترز گفت که چنین محموله‌هایی در آینده بیشتر خواهد بود. یک مقام آمریکایی هم در آن زمان به این خبرگزاری گفت با این حال، هیچ نشانه‌ای وجود نداشت که این تحویل انجام شده باشد.