شاهزاده رضا پهلوی در آستانه هفتم آبان، روز کوروش، در پیامی خطاب به ایرانیان گفت: «با نکوداشت نام و یاد کوروش بزرگ به هر شکلی و در هر جایی که هستید تلاش کنید تصویر یک ملت متحد، آزادیخواه و مداراگر را به جهانیان نشان دهید.»
وی در این پیام که روز پنجشنبه منتشر کرد، کوروش را «پادشاهی پیامآور عزت، عظمت، همزیستی مسالمتآمیز و مداراگری» توصیف کرد که «بیش از ۲۵۰۰ سال پیش، آزادی باور و مذهب را به رسمیت میشناخت و کرامت انسانی را پاس میداشت.»
رضا پهلوی گرامیداشت یاد و نام کوروش را «یادآور ویژگیهای نیک مدنی و اخلاقی ایرانیان» دانست که کمک میکند ملت ایران بدانند چگونه ایرانی میخواهند.
شاهزاده رضا پهلوی ایران مورد نظر را «ایرانی سربلند، یکپارچه و متحد، متشکل از اقوام و مذاهب و باورهای گوناگون، و البته آراسته به ویژگیهای ستودهی دوران مدرن همچون دموکراسی و سکولاریسم» توصیف کرد.
او کوروش بزرگ را «الهامبخش عبور از تباهی کنونی» دانست و تأکید کرد: برای رهایی از جمهوری اسلامی «که از روز نخست به دنبال جایگزینی "امت اسلام" به جای دولت-ملت ایران بوده ... به یادآوری آنچه کوروش بود و انجام داد، نیاز داریم.»
شاهزاده رضا پهلوی همچنین در این پیام با یادآوری کشتار معترضان در آبان ۹۸، مقامات جمهوری اسلامی را «تبهکارانی» معرفی کرد که «هیچ نسبتی با تاریخ و فرهنگ ایران ندارند و از نام کوروش و آرامگاهش نیز وحشت دارند.»
اگر چه در تقویم رسمی جمهوری اسلامی ایران مناسبتی به نام روز کوروش وجود ندارد، اما روز هفتم آبان ماه به طور غیررسمی به گرامیداشت کوروش اختصاص پیدا کرده است.
مقامات جمهوری اسلامی ایران هر سال با نزدیک شدن به تاریخ ۷ آبان ماه تلاش میکنند با بستن جاده منتهی به پاسارگاد، مانع از برگزاری مراسم روز کوروش و تجمع شهروندان ایرانی در پاسارگاد شوند.
با این همه، در سالهای اخیر جمعیت زیادی به مناسبت روز کوروش در اطراف آرامگاه این پادشاه هخامنشی در پاسارگاد واقع در استان فارس گرد هم میآیند و یاد «شاه شاهان» را زنده نگاه میدارند.