دختران دانشآموز در هجدهمین روز اعتراضات ایران دستکم در استانهای تهران، البرز، کردستان، و فارس، با برداشتن مقنعهها، چرخاندن آن بالای سر، و در مواردی حجابسوزی، تظاهرات را به خیابانها کشاندهاند.
همچنین گزارشهای منتشر شده در رسانههای اجتماعی از افزایش شمار کشتهشدگان اعتراضات روز جمعه در زاهدان خبر میدهند.
بر اساس آخرین آمار اعلام شده از سوی «کمپین فعالین بلوچ» تا روز دوشنبه آمار جانباختگان در زاهدان به ۶۷ تن افزایش یافت و بیش از ۳۰۰ تن نیز زخمی شدهاند.
برخی گزارشهای شهروندی میگویند کمبود امکانات درمانی از جمله کمبود خون، موجب افزایش شمار کشتهها شده است.
همزمان با موج اعتراضات دانشآموزی و دانشجویی، تجمعهای مردمی نیز در برخی مناطق جریان دارد.
در تهران، حوالی ایستگاه مترو شریعتی، روز سهشنبه شماری از شهروندان تجمع کردهاند و شعار میدهند. این تجمع با بوق ممتد ماشینهایی که ترافیک ایجاد کردهاند، همراه است.
- افزایش موارد بازداشت و پیگرد قضایی
در ۱۸ روز گذشته همزمان با اعتراضات سراسری در ایران دستکم ۲۴ روزنامهنگار بازداشت شدهاند.
یلدا معیری، آریا جعفری و احمد حلبیئاز عکاسهای خبری، نیلوفر حامدی، از روزنامه «شرق»، فاطمه رجبی و فرشید قربانپور از روزنامه «هفت صبح»، الهه محمدی از «هممیهن»، مجتبی رحیمی، علیرضا خوشبخت، روحالله نخعی، ایمان بهپسند، ویدا ربانی، صفیه قرهباقی، و سیاوش سلیمانی روزنامهنگاران آزاد، مسعود کردپور، علی خطیبزاده و مرضیه طلایی مسئول و خبرنگاران آژانس خبری موکریان، علیرضا جباری دارستانی خبرنگار خبرگزاری مهر، بتول بلالی خبرنگار محلی در سیرجان، مهرنوش طافیان خبرنگار محلی در خوزستان، البرز نظامی مترجم و روزنامهنگار دنیای اقتصاد، شهرام آزموده سردبیر نشریه تالش، و نوید جمشیدی سردبیر وبسایت آسیا بازداشت شدهاند.
رضا اکوانیان، روزنامهنگار حوزه حقوق بشر، نیز فهرستی از بازداشتشدگان اعتراضات سراسری را که به قرنطینه زندان یاسوج انتقال داده شدهاند، منتشر کرد.
این فهرست ۱۸ نفره شامل اسامی «سروش خلیلیپور، یاسر فرخزاد، مهیار زاهدیاننسب، علی تقوایی، ایمان دستیار، احسان رخشان ، مسعود قلندری، ایرج حسنزاده، کوروش جلیل، جواد تقوایی، کیانوش واحدیاصل، بهزاد حیدری، امینالله بالینپرست، امیرعباس پویان سفت، یعقوب جوانبخت، محسن قلندری و امین حیدریان» است.
بنا بر این فهرست، شماری از این بازداشتشدگان دانشآموز و دانشجو هستند.
مهدی یراحی، خواننده شناختهشده اهل خوزستان، در حمایت از اعتراضات سراسری ایران ترانهای با اقتباس از شعار «زن زندگی آزادی خوانده و در آن با اشاره به کشته شدن مهسا امینی تحت بازداشت، گفته است: «به نام تو، که اسم رمز ماست، شب مهسا، طلوع صد نداست، بخوان که شهر سرود زن شود؛ که این وطن وطن شود.»
برگزاری مهر نیز روز سهشنبه ۱۲ مهر گزارش داد که علی کریمی، کاپیتان پیشین تیم ملی فوتبال ایران، «به دلیل همصدایی با دشمن و تشویق به اغتشاش» تحت تعقیب قضایی قرار گرفت.
این خبرگزاری همچنین در گزارشی دیگر با انتشار عکس علی کریمی و حسین ماهینی، دو فوتبالیست پیشکسوت تیم پرسپولیس، و محمود شهریاری مجری پیشین تلویزیون، نوشت: «تشویق به اغتشاش جرم مشترک سلبریتیهایی است که نمک خوردند و نمکدان شکستند.»
- اعتراضات دانشآموزان
بر اساس گزارشهای شهروندی، اعتراضات دانشآموزی در بسیاری از شهرهای ایران جریان داشته است.
این گزارش شهروندی دختران دانشآموز را نشان میدهد که در کلاس مقنعه اجباری را از سر درآوردهاند و به هوا پرتاب میکنند و همزمان میگویند: «نه به جمهوری اسلامی»
ویدئویی دیگر، اعتراض دختران دانشآموز را در ملارد، در نزدیکی فردیس را به تصویر کشیده است که بدون حجاب در خیابان راهپیمایی میکنند و شعار میدهند: «زن زندگی آزادی»
یک ویدئوی دیگر که به صدای آمریکا رسیده، دهها دختر دانشآموز را در سقز، زادگاه مهسا امینی، نشان میدهد که با راهپیمایی در خیابان به اعتراضات سراسری پیوستهاند.
یک گزارش ویدئویی، جمعیت دختران دانشآموز را نشان میدهد که در حیاط مدرسه شعار «زن زندگی آزادی» میدهند.
روز سهشنبه گروهی از دختران دانشآموز در حیاط مدرسه مقنعه خود را آتش زدند.
دختران دانشآموز در حالی که مقنعههای اجباری را از سر درآوردهاند، در خیابان کتابهای درسی خود را در میآورند و عکس روحالله خمینی بنیانگذار جمهوری اسلامی را از صفحه اول آن پاره میکنند.
آنها همچنین شعار «مرگ بر دیکتاتور» و «زن زندگی آزادی» سر میدهند.
یک ویدئوی ارسال شده به صدای آمریکا، نشان میدهد دانشآموزی تصویرهای روحالله خمینی و علی خامنهای، بنیانگذار جمهوری اسلامی و رهبر کنونی آن، را از کتابهای درسی خود پاره میکند و میگوید: «جایتان در کتابهای درسی ما و در هیچ جای این سرزمین نیست» و «مرگ بر خامنهای.»
در فردیس، استان البرز، دانشآموزان دختر اعتراضات را به خیابانها کشاندهاند و برخی ویدئوهای منتشر شده، نشان میدهد شعار «مرگ بر دیکتاتور» میدهند.
بر اساس گزارش رسیده از فردیس در استان البرز به بخش فارسی صدای آمریکا، در روز سهشنبه ۱۲ مهر، نیروهای حکومتی با گاز اشکآور به دانشآموزان معترض حمله کردهاند.
مرورگر شما HTML5 را پشتیبانی نمی کند
در جریان این دور از اعتراضات سراسری در ایران، شماری از دانشآموزان از جمله نیکا شاکرمی و سارینا اسماعیلزاده، کشته شدهاند.
یک روز پس از خاکسپاری نیکا شاکرمی، ویدئویی از او در شبکههای اجتماعی مورد توجه قرار گرفته که شادی و اجرای هنری او را نشان میدهد.
در برخی مناطق دانشآموزان پسر نیز به اعتراضات پیوستهاند.
در شیراز دانشآموزان شعار میدهند «امسال سال خونه، سید علی سرنگونه.»
مرورگر شما HTML5 را پشتیبانی نمی کند
- اعتراضات دانشجویان
اعتراضات دانشجویان در برخی دانشگاه، از جمله خواجه نصیر، علامه طباطبایی، الزهرا، و علوم پزشکی در تهران، و همچنین دانشگاههای تبریز، اصفهان، یزد، و ارومیه نیز ادامه دارد.
گزارشی ویدئویی از دانشگاه فردوسی مشهد، انبوه جمعیت را نشان میدهد که شعار میدهند: «این دیگه اعتراض نیست، شروع انقلابه.»
دانشجویان دختر در شهریار، شعار میدهند: «نخبههامون رو کشتند، به جاش آخوند گذاشتند.»
کادر درمان بیمارستان رازی رشت در اعتراض به استفاده از آمبولانس برای سرکوب اعتراضات سراسری در محوطه بیمارستان تحصن کردهاند.
آنها همچنین روی کاغذهایی که در دست دارند، شعارهایی از جمله «دانشجو را آزاد کنید» و «آزادی حق ما است» نوشتهاند.
دانشجویان دانشگاه علامه طباطبایی با وجود جدا بودن غذاخوری «خواهران» و «برادران»، در یک سالن در کنار هم غذا خوردند و برخی دختران دانشجو، مقنعههایشان را از سر برداشتند.
مرورگر شما HTML5 را پشتیبانی نمی کند
شماری از دانشجویان دانشکده علوم پزشکی تهران نیز با تجمع در محوطه دانشگاه، از همکلاسیهای خود میخواهند به اعتراضات بپیوندند و شعار میدهند: «دانشجو بیا بیرون»
دانشجویان در تبریز شعار میدهند: «از کردستان تا تبریز، فقر و فساد، و تبعیض.»
در دانشگاه علوم پزشکی بوشهر نیز دانشجویان شعار میدهند: «آزادی حق ماست، شریف اسم رمز ماست»
در دانشگاه آزاد خوراسگان در استان اصفهان، نیز دانشجویان با برگزاری تظاهرات، شعار «زن زندگی آزادی» میدهند.
در دانشگاه آزاد خوراسگان در استان اصفهان، دانشجویان با برگزاری تظاهرات، شعار «زن زندگی آزادی» میدهند.
گزارشها از اصفهان حاکی از این است که شماری از کسبه با بستن مغازهها اعتصاب کردهاند.
راوی در این گزارش ویدئویی که سهشنبه ۱۲ مهر گرفته شده، میگوید کسبه خیابان طالقانی در اصفهان اعتصاب کردهاند و مغازهها را بستهاند.
دور جدید اعتراضات از هجده روز پیش آغاز شده و در همه استانهای کشور جریان داشته است.
امین حیایی، بازیگر، با حمایت از اعتراضات سراسری ایران در اینستاگرام نوشت، «تاریخ ثابت کرده نه ظلم پایدار میماند و نه ظالم» و «بترسید از روز جزا که بسیار نزدیک است.»
در جریان این دور اعتراضات که پس از مرگ تحت بازداشت مهسا (ژینا) امینی از سر گرفته شده است، تا کنون شعارهایی از جمله «مرگ بر خامنهای»، «مرگ بر دیکتاتور»، «زن، زندگی، آزادی»، «خامنهای قاتله، حکومتش باطله»، «فتنه ۵۷، عامل هر فلاکت»، «این آخرین پیامه، هدف خود نظامه»، «آذربایجان بیدار است، حامی کردستان است»، «کردستان، چشم و چراغ ایران»، «کشتن برای روسری، تا کی چنین خاک بر سری»، «نه روسری، نه توسری، آزادی و برابری»، «فکر نکنید امروزه، قرار ما هرروزه»، «وای به روزی که مسلح شویم»، «رضا شاه، روحت شاد» داده شده است.
مهسا امینی ۲۲ ساله که به همراه خانوادهاش از سقز به تهران سفر کرده بود، ۲۲ شهریور توسط گشت ارشاد بازداشت و به مرکز پلیس امنیت اخلاقی، مشهور به بازداشتگاه وزرا منتقل شد. او ساعاتی بعد با آمبولانس به بیمارستان کسری برده شد و در بخش مراقبتهای ویژه بستری شد و ۲۵ شهریور جان باخت.
* صدای آمریکا در حال حاضر نمیتواند صحت همه ویدیوها و گزارشها را به طور مستقل تأیید کند.