در حالیکه نهادهای آمریکایی از نقش ایران در حمایت از گروه های بعضا تروریستی در عراق و سوریه خبر می دهند، حسن روحانی رئیس جمهوری ایران در ادامه کشمکش بین دولت او و سپاه پاسداران اعلام کرد، سازنده موشکهای ایران ارسالی به عراق و سوریه و همچنین تامین کننده منابع مالی، وزارت دفاع و بخش اقتصادی دولت او هستند.
آقای روحانی روز سهشنبه ۲۰ تیر در جشنواره عمران سلامت با اشاره به حمله موشکی سپاه به مناطق تحت کنترل داعش در شرق سوریه گفت: « ما میشنویم که یک موشکی از خاک ایران حرکت کرد و مراکز تروریستی را هدف قرار داد، افرادی این موشک را پرتاب کردند، اما این موشک را چه کسی درست کرد؟ سازنده این موشک، دولت و وزارت دفاع است، پولش را بخش اقتصادی کشور تامین میکند.»
اظهارنظر صریح آقای روحانی در حالی است که در شش ماه اخیر دولت پرزیدنت ترامپ از نقش ایران در خاورمیانه بارها انتقاد کرده است. رئیس جمهوری آمریکا در چند سخنرانی با انتقاد از توافق اتمی با ایران، گفته است که ایران در بی ثبات سازی در خاورمیانه نقش دارد.
ایران حامی برخی گروه های شیعه در خاورمیانه است که از جمله می توان به شیعیان حوثی در یمن اشاره کرد. جمهوری اسلامی ایران همچنین حامی حزب الله لبنان و حماس در نوار غزه است، گروه هایی که به عقیده آمریکا و برخی کشورهای غربی گروه های تروریستی محسوب می شوند.
دولت با تفنگ
رئیس جمهوری ایران همچنین با سهم ایران در مبارزه با داعش و تامین سلاح برای دولت عراق اشاره کرد و گفت: «برخی فکر میکنند که فقط فداکاری جانی است که البته درست است عدهای با جان فداکاری می کنند، اما حقوق و سلاح آنها را چه کسی تامین میکند. چه کسی پول سلاحی را که عراق برای مبارزه با داعش نیاز داشت تامین کرد؟ نیازهایی که مردم سوریه داشتند پولش را در شرایط تحریم چه کسی تامین کرد؟»
اشاره رئیس جمهوری ایران به سهم دولت در مبارزه با داعش و حمایت از عراق و سوریه در جنگ داخلی این کشورها در حالیست که او در هفتههای اخیر به تضعیف سپاه پاسداران از طریق سخنرانیهای خود متهم شده است.
آقای روحانی چندی پیش با اشاره به برنامه واگذاری شرکتهای دولتی به بخش خصوصی در اجرای اصل ۴۴ قانون اساسی گفت که آن شرکتها از دولت بدون تفنگ گرفته شد و به دولت با تفنگ تحویل داده شد؛ دولتی که نه تنها تفنگ، که رسانه و قدرت هم دارد.
این سخنان او به انتقاد از فعالیت اقتصادی سپاه تعبیر شد و حملات مقامات سپاه و اصولگرایان منتقد دولت را در پی داشت.
آقای روحانی همچنین پس از شلیک موشکهای ایران به سوریه توسط سپاه، اعلام کرد که تصمیم این اقدام سپاه توسط شورای عالی امنیت ملی به ریاست او گرفته شد. سپاه اما در واکنش به این سخنان، حمله موشکی سپاه را دستور رهبر جمهوری اسلامی عنوان کرد.
حال به نظر میرسد رئیس جمهوری ایران قصد دارد بر سهم دولت در مبارزه با داعش، دفاع از کشور و عملیات نظامی در خارج از ایران، تاکید کند؛ موضوعی که از گویی سپاه و نهادهای نظامی منصوب رهبر جمهوری اسلامی آن را نادیده گرفتهاند و تمام اعتبار این تحرکات نظامی را متعلق به سپاه دانستهاند.
آقای روحانی همچنین در بخشی از اظهاراتش با اشاره به حملات منتقدان به دولت گفت: «نباید در برابر عده ای قلیل که بلندگوهای بزرگ را متاسفانه در اختیار دارند و به ناحق هم در اختیار دارند از آنها بترسیم.»
طی یک ماه اخیر پس از انتخاب دوباره حسن روحانی به ریاست جمهوری ایران، رویارویی او و هوادارانش با نهادهای منصوب رهبر جمهوری اسلامی افزایش یافته است. در مقابل، رهبر جمهوری اسلامی نسبت به ایجاد فضای دوقطبی در ایران هشدار داد و آن را مشابه فضایی دانست که به گفته او رئیس جمهوری وقت ایران در سال ۵۹ (بنی صدر) ایجاد کرد.
این سخنان آیت الله خامنهای موجب شد که منصوبان او در قوه قضائیه، سپاه و اصولگرایان منتقد دولت نیز در انتقادات خود به حسن روحانی، نسبت به قرار گرفتن او در مسیر ابوالحسن بنی صدر هشدار دهند.