کمتر از دو هفته مانده به پایان مهلت تعیین شده برای رسیدن به توافق جامع هستهای، دور دیگری از مذاکرات ایران و شش قدرت جهانی با هدف نگارش متن نهایی توافق در وین آغاز شد؛ گفتگوهایی که میتواند طولانی دور مذاکرات دو طرف از پس از تفاهم سیاسی فروردین ماه به این سو باشد.
ایران و کشورهای عضو گروه ۱+۵ شامل ایالات متحده، بریتانیا، فرانسه، روسیه، چین و آلمان روز سیزدهم فرورودین ماه سال جاری در شهر لوزان سوئیس، به یک تفاهم سیاسی درباره اجزای اساسی توافق جامع بر سر برنامه هستهای ایران دست یافتند و قرار است تا پایان ماه ژوئن (نهم تیر ماه) متن توافق جامع را ثبت و نهایی کنند.
به گزارش خبرگزاری ایرنا، عباس عراقچی و مجید تخت روانچی معاونان وزیر امور خارجه ایران، که روز دوشنبه وین را به مقصد تهران ترک کرده بودند، روز چهارشنبه به پایتخت اتریش بازگشته و با دیدار با هلگا اشمیت معاون مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا و نماینده ۱+۵، هشتمین دور از مذاکرات را آغاز کردند.
دور قبلی این گفتگوها از روز چهارشنبه هفته گذشته در هتل کوبورگ وین، پایتخت اتریش آغاز و تا روز دوشنبه ادامه یافت. با این حال هیئتهای کارشناسی دو طرف، که در چند هفته اخیر وین را ترک نکردهاند، همچنان به گفتگوهای خود در زمینههای فنی مذاکرات ادامه میدهند.
این در حالی است که خبرگزاری آسوشتدپرس روز چهارشنبه به نقل از دو منبع آگاه گزارش داد که اختلاف بر سر طیفی از موضوعهای اصلی همچنان باقی است و احتمال میرود مهلت سیام ژوئن برای این مذاکرات تمدید شود.
به گفته این دیپلماتهای نزدیک به مذاکرات ایران و گروه ۱+۵، عمدهترین اختلاف دو طرف بر سر چگونگی اعمال چهار یا پنج ضمیمهای است که به متن اصلی توافق الحاق شده است.
معاون وزیر امور خارجه ایران، روز سه شنبه و پیش از ترک تهران به مقصد وین، يکی از مهمترين پرانتزهای بازمانده در متن توافق جامع را «همزمانی» رفع تحريمها از یک سو و انجام تعهدات ايران در سوی دیگر عنوان کرد.
عباس عراقچی با اشاره به این که تا دهم تیر ماه در وین خواهد ماند، گفت احتمالاً تعدادی از اختلافات کليدی به روزهای آخر موکول خواهد شد تا در سطح وزیران خارجه تصميمگيری شود.
مرورگر شما HTML5 را پشتیبانی نمی کند
به گزارش نیلوفر پورابراهیم خبرنگار صدای آمریکا، با این که ایران و گروه ۱+۵ همچنان اعلام کردهاند که تلاش میکنند تا سیام ژوئن به نتیجه برسند، اما این را هم رد نکردهاند که این مذاکرات ممکن است «چند روز» بیشتر از مهلت مقرر طول بکشد؛ و در وین صحبت از حداکثر تا هشتم ژوئیه یا حتی پیش از آن است.
آقای عراقچی هفته گذشته، با بیان این که مراحل آخر نگارش متن توافق نهایی «پیچیدهتر، ریزتر و جدیتر» است، احتمال تمدید مذاکرات را رد نکرد و گفت «شاید مذاکرات زودتر از ۱۰ تیر تمام شود شاید هم فراتر برود؛ مقید به زمان نیستیم.»
علی شمخانی دبیر شورای عالی امنیت ملی ایران نیز روز دوشنبه گفت برای تهران، محتوای توافق با گروه ۱+۵ مهم است و «ما توافق خوب را هرگز فدای زمان و ضرب الاجل نمیکنیم.»
ایالات متحده و همپیمانان آن میگویند ایران در پوشش یک برنامه صلحآمیز در صدد دست یافتن به توانایی ساخت سلاح هستهای است. اتهامی که ایران آن را رد میکند و میگوید هدف، تولید انرژی و استفاده از فناوری هستهای در کشاورزی و پزشکی است.
در صورت رسیدن به توافق جامع و نهایی، محدودیتهای گستردهای بر فعالیتهای هستهای ایران اعمال خواهد شد، و در ازای آن بخشی از تحریمها که به دلیل همین فعالیتها علیه ایران اعمال شده است، برچیده خواهد شد.
روند نگارش متن توافق جامع از روز دهم اردیبهشت ماه آغاز شد.