نمایندگان مجلس شورای اسلامی رای به پیوستن جمهوری اسلامی ایران به کنوانسیون سازمان ملل متحد برای مبارزه با جرایم سازمان یافته فراملی دادند. کنوانسیونی که حمایت از گروه های تروریستی را منع می کند و جمهوری اسلامی ایران در سالهای گذشته بارها مورد انتقاد آمریکا و غرب به خاطر حمایت از گروههای تروریستی همچون حزب الله لبنان بوده است.
خبرگزاریهای داخلی ایران گزارش دادند که نمایندگان روز چهارشنبه ۴ بهمن با اکثریت آرا به لایحهای رای دادند که به دولت اجازه می داد با چند شرط به کنوانسیون مبارزه با جرایم سازمان یافته پیوندد.
گره حزب الله
ایران که حامی اصلی حزب الله لبنان و یکی از حامیان حماس است، از سوی آمریکا و برخی از کشورهای منطقه متهم به تغذیه مالی گروههای تروریستی است. عضویت نداشتن در این کنوانسیونهای بینالمللی این کشور را بیشتر در مورد اتهام حمایت از تروریسم و پولشویی قرار میدهد.
پرزیدنت ترامپ و مایک پنس بارها جمهوری اسلامی ایران را بزرگترین دولت حامی تروریسم نامیده اند.
وزارت خارجه ایالات متحده تابستان گذشته در گزارشی اعلام کرد که حمایت از تروریسم توسط ایران در جهان کاسته نشده و از طریق نیروی قدس سپاه پاسداران، وزارت اطلاعات و همچنین حزب الله لبنان ادامه دارد.
دونالد ترامپ، رئیس جمهوری آمریکا، نیز حدود ۱۰ روز پیش در بیانیهای که کاخ سفید منتشر کرد حکومت جمهوری اسلامی را بزرگترین حامی ترور خواند و گفت: «این رژیم، حزب الله لبنان، حماس و تروریستهای بسیار دیگری را قادر به ایجاد هرج و مرد و کشتن افراد بی گناه ساخته است. این رژیم برای بیش از صد هزار پیکارجو تامین مالی، تسلیحات و آموزش فراهم کرده است تا تخریب و نابودی را به منطقه خاورمیانه تعمیم بدهند.»
نیکی هیلی، سفیر آمریکا در سازمان ملل نیز پیشتر ایران را به نقض قطعنامههای شورای امنیت و حمایت از گروههایی چون حوثیهای یمن و حزب الله لبنان متهم کرد.
نیاز جمهوری اسلامی برای گشایش بانکی
به نظر می رسد نیاز جمهوری اسلامی ایران برای گشایش مالی و بانک، موجب تصویب این پیوستن شده است. ایران در هفته های اخیر با اعتراضاتی روبرو بود که مردم معترض مشکلات اقتصادی را بهانه کردند و بعد شعارهایی علیه حکومت دادند.
پوستن به کنفوانسیونهای بینالمللی برای مبارزه با تروریسم و جرایم سازمان یافته یکی از اقداماتی است که دولت ایران باید به منظور گشایش راه همکاری بانکی با دیگر کشورها، انجام دهد.
در سالهای اخیر ایران همچنین تلاش کرد تا همکاری خود با گروه ویژه اقدام مالی در مبارزه با پولشویی و حمایت از تروریسم را آغاز کند. در پی این همکاری، این گروه بینالمللی اعلام کرد که ایران را به طور موقت از فهرست سیاه خود خارج کرده و فرصت می دهد تا سازمانهای مالی اعتباری خود را ساماندهی کند.
پیشتر علی طیبنیا، وزیر اقتصاد ایران در دوره پیش ریاست جمهوری روحانی اعلام کرده بود که بدون همکاری با گروه ویژه اقدام مالی، با وجود رفع تحریمهای اتمی، باز هم امکان تبادلات بانکی بینالمللی برای ایران به وجود نمیآمد.
دولت آمریکا بارها به مقام های ایران هشدار داده که به جای پرداختن به مردم خود، بودجه کشور را صرف گروه های تروریستی مثل حزب الله لبنان می کند.